Now Reading
Cum prevenim și tratăm alergiile sezoniere

Cum prevenim și tratăm alergiile sezoniere

Avatar photo

Odată cu trezirea la viață a naturii, unii dintre noi se confruntă și cu năbădăioasele alergii sezoniere. Inconfortabile și incapacitante, sunt greu de ignorat, fie că ne afectează direct sau pe o persoană apropiată nouă. Ce e de făcut?

Ar fi bine dacă am putea comanda o primăvară anti-alergică, ținând cont de faptul că, în România, o persoană din patru se confruntă cu o astfel de problemă.

Și totuși, cum nu putem lupta cu natura, putem face câțiva pași către a ne îngriji mai bine organismul și a nu ignora anumite sensibilități ale lui.

Mai exact, avem un sistem imunitar care necesită mai multă atenție și, răspunzând din timp nevoilor lui, putem diminua crizele de alergie, astfel încât să nu ajungă să ne afecteze întreaga viață.

Citește și:

Efectele postului asupra organismului

Cum să ne creștem imunitatea

Care sunt cele mai frecvente alergii ale sezonului?

Dr. Ruxandra Constantina: Primăvara este anotimpul în care se declanșează alergiile respiratorii sezoniere (rinita alergică, faringo-laringita alergică, astmul bronșic alergic).

Acestea sunt cauzate, în principal, de polenul pomilor și arbuștilor, debutează la jumătatea lunii martie și pot dura până în luna iunie.

Iată deja un interval destul de mare în care ne confruntăm cu simptome dintre cele mai neplăcute. Tocmai din acest motiv, alergiile nu trebuie ignorate până la momentul declanșării lor.

În egală măsură, tot în această perioadă, pot apărea și alergiile alimentare la fructele de sezon, precum căpșunile și zmeura. Acestea au un potențial alergen ridicat și, în cazul persoanelor sensibile, pot declanșa alergii.

Practic, sistemul nostru imun identifică anumite substanțe drept dăunătoare și reacționează prin alergii pentru a se apăra.

În cazul copiilor, acestea sunt mai frecvente, în special în jurul vârstei de opt-zece ani, pe când doar 2-3% din populația adultă se confruntă cu ele. Cei care le dezvoltă, ajung la astm bronșit sau la reacții precum dermatita atopică.

Cele mai afectate sunt persoanele sensibile (cu teren atopic), care prezintă o predispoziție pentru reacții alergice. Mai exact, terenul atopic este o moștenire a noastră, genetică.

Dacă unul dintre părinți suferă de pe urma lor, cresc și șansele noastre de a moșteni această problemă. În caz că ambii părinți au alergii, șansele ni se dublează.

 

Care sunt cele mai supărătoare manifestări?

Dr. R. C.: Alergiile respiratorii se manifestă prin strănut repetat, senzație de mâncărime la nivel nazal, faringian și ocular, rinoree apoasă, senzație de nas înfundat, tuse seacă și stare de nervozitate.

Urticaria se manifestă prin înroșirea pielii, apariția de papule, prurit intens. Iată deja câteva manifestări neplăcute pe care le suportăm din cauza acestei predispoziții a organismului nostru.

Este lesne de înțeles că alergiile nu ne afectează numai la nivelul corpului fizic, dar și psihic, deoarece ne cauzează o stare de nervozitate, anxietate, chiar și insomnii.

Suntem într-un permanent disconfort, nu suntem odihniți, viața noastră socială este redusă, iar la serviciu nu dăm prea mult randament.

Cu o stare psihică afectată și o indispoziție permanentă, cu greu ne îndeplinim sarcinile zilnice sau mai găsim bucurie în ceea ce facem.

 

Cum putem preveni alergiile? Ne putem ajuta sistemul imunitar?

Dr. R. C.: Alergiile reprezintă o hiperactivitate a sistemului nostru imun, de multe ori având, cum spuneam, o componentă genetică.

Practic, organismul nostru are o reacție de apărare la ceea ce consideră un stimul nociv. Profilactic, este indicat să evităm de-a lungul vieții să ne administrăm plante cu acțiune imunostimulatoare (de exemplu, echinaceea, gheara-mâței). De asemenea, să evităm, pe cât posibil, contactul cu alergenul declanșator.

Cu aproximativ o lună înainte de sezonul alergiilor, este ideal dacă facem o cură de desensibilizare, pentru prevenirea declanșării simptomelor sau atenuarea acestora: 30 zile cu extracte gemoterapice de coacăz negru, măceș, mesteacăn pufos, rozmarin.

 

Cum putem controla simptomele unei alergii?

Dr. R. C.: În timpul unei alergii, este indicat să utilizăm plante cu acțiune detoxifiantă, antialergică și antiinflamatorie: trei-frați-pătați, soc, păpădie, urzică, coada-șoricelului, mesteacăn, lavandă, lămâie, cătină sau brusture.

Aceste plante se administrează sub formă de ceaiuri, tincturi (o linguriță de două-trei ori/zi) sau comprimate (două-patru comprimate pe zi, în funcţie de vârstă).

Se poate administra și suc de orz verde, câte 50 ml de două-trei ori/zi. De asemenea, chlorella are acțiune detoxifiantă și antialergică, fiind indicată în această perioadă, sub formă de capsule, în cure de 30 zile. Vitamina C naturală, în doză de 1 g/zi, alături de seleniu și zinc, poate fi extrem de utilă.

Fiind primăvară, putem beneficia și de acțiunea detoxifiantă și antialergică a verdețurilor proaspete, precum: urzică – este recomandat consumul plantei zilnic, cât mai puțin prelucrată termic, sau sucul proaspăt stors, timp de aproximativ 30 de zile.

Infuzia din frunze de urzică, două-trei căni pe zi, timp de 20-30 de zile este la fel de benefică. Păpădia se consumă sub formă de salate, din frunze proaspăt culese sau tije ale plantei, la care se adaugă ulei de măsline și lămâie.

Și în cazul ei putem opta pentru infuzie din frunze, două-trei căni/zi. Dintre sucuri, ne sunt utile și cele de pătrunjel sau de spanac. Totodată sunt foarte sănătoase, deci putem folosi aceste cure și pentru detoxifierea întregului organism.

În vederea diminuării impactului pe care îl au alergiile asupra vieții noastre, ședințele de acupunctură și reflexoterapie, efectuate de specialiști, au un rol deosebit în prevenirea apariției crizelor de alergie sezonieră.

 

Sfat

Nu trebuie să lăsăm alergiile netratate corect! Să nu uităm că, de multe ori, ele pot declanșa la copii bronșita astmatiformă sau chiar astmul bronșic. Unele alergii se pot complica până la șoc anafilactic, care este o urgență medicală, ce ne pune viața în pericol.

 

Dr Ruxandra Constantina este medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, naturopatie, are cabinet consultanță naturopată. Tel.: 0734.410.417

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top