Now Reading
Cum putem sa traim mai ecologic

Cum putem sa traim mai ecologic

Revista Psychologies

mediu, ecologie

Cei carora le pasa

Este momentul constientizarii fiecarei hartii aruncate pe strada. O hartie pe zi inmultita cu populatia unei tari da o groapa de gunoi, nu-i asa? Educatia ecologica este necesara pentru a intelege mediul nostru si modul in care intervenim in evolutia sau degradarea acestuia. Inca din copilarie, suntem educati sa nu aruncam gunoiul pe jos, sa nu rupem florile, sa nu scrijelim copacii sau sa nu le rupem crengile, sa nu distrugem spatiile verzi etc. Este o forma incipienta a educatiei ecologice. Iar ea poate reprezenta bazele preocuparilor de mai tarziu.

Exista si oameni care au facut din ecologie o cauza principala si un sens. Voluntari ai asociatiilor nonguvernamentale (cum este Mai Mult Verde, ONG-ul deja cunoscut de acum si fondat de Dragos Bucurenci, Doru Mitrana si Andreea H¶fer) nu doar planteaza copaci, ci contribuie la educatia populatiei din zonele unde activitatea lor lasa urme.

Mai Mult Verde inseamna o posibilitate reala sa putem lasa mostenire copiilor nostri cele patru anotimpuri, apa potabila si aer curat, nu doar un cont in banca si un apartament cu patru camere“, spune Anamaria Bogdan, membru al ONG-ului. Asadar, alte valori.

MaiMultVerde a desfasurat, incepand cu 2008, mai multe proiec­te de educare si informare a populatiei, impadurire a unor zone afectate de defrisari sau desertificare si curatenia unor zone acoperite de deseuri. Dintre acestea, unul dintre cele mai importante este Cicloteque, primul centru de inchiriere a bicicletelor din Bucuresti. „Cicloteque este un serviciu adresat comunitatii, sustinut de UniCredit Tiriac Bank, prin care este incurajat mersul pe bicicleta (un mijloc de deplasare nepoluant). In 2009, centrul a avut 8.000 de utilizatori, de trei ori mai multi ca in 2008!“, spune Anamaria. Asadar, da rezultate. Oamenii se lasa educati. Nu are sens sa spunem ca e o picatura in ocean, pentru ca, iata, lucrurile se schimba.

De ce nu am fi toti eco?

Romanii nu sunt inca foarte re­ceptivi la problemele de mediu. Ei considera protectia mediului a­proa­pe lipsita de importanta. Situa­tia economica ii determina sa puna pe primul loc grija zilei de maine, ce vor manca, cum vor plati chiria sau ratele. Aerul si apele curate, copacii plantati, o alimentatie sanatoasa sau mersul pe bicicleta sunt preocupari prea… abstracte.

Pana la urma, pentru a medita la cauze care depasesc subzistenta, e necesar sa fi depasit problemele le­gate de subzistenta. Momentan, este important sa constientizam ca si cel mai mic gest pe care il facem pentru a proteja mediul conteaza.

Adaugat la multe alte gesturi, conteaza foarte mult. Apoi, este important sa aderam la cauza cea mare. O astfel de cauza este, de exem­plu, Ora Pamantului. Are loc in ultima sambata a lunii martie din fiecare an. Este un eveniment imprumutat de curand si de Romania si din ce in ce mai multi oameni solidarizeaza cu aceasta manifestare.

E simplu: functioneaza asemenea oricarei teorii aplicate asupra multimilor, oamenii raspund prin solidarizare cu actiunile grupului social semnificativ. Toate aceste mici gesturi conteaza si fac diferenta intre implicare si asistare pasiva. Treptat, mentalitatea oamenilor se va schimba si ei vor ajunge sa isi insuseasca aceste gesturi care, acum, par izolate si pionieresti. Multe dintre actiunile prezente ii implica pe copii. Cel mai usor de schimbat este mentalitatea celor tineri si totodata ei sunt cei care vor transmite acest mesaj mai departe.

Pentru o lume mai eco
Psihologul Mihai Albu propune cateva metode simple ce pot fi puse in aplicare in educatia ecologista a copiilor nostri.

  • Educatia responsabila: pentru a preveni rasfatul si egocentrismul, este bine ca cel mic sa aiba sentimentul de siguranta, semnificatie si valoare prin ceea ce este. Nu doar prin ceea ce face sau detine; va fi incurajat sa isi exprime nevoile si sa se descurce singur, fara a primi cu usurinta si in exces tot ceea ce isi doreste.
  • Inlocuirea pattern-urilor negative: promovarea unui tip de persoana generoasa, axata pe valori comune. Persoane care, in straduinta lor de a deveni semnificative, folosesc ca strategie ajutarea oamenilor. Ei folosesc in acest sens tactici diverse: spre exemplu, procura, strang si cumpara diverse obiecte pentru a-i ajuta pe altii sa-si obtina partea cuvenita; astfel, individul se implineste prin chiar implinirea interesului comunitar, intelegand si subsumand aici si o atitudine ecologica.
  • Educatia in spiritul interesului respectarii naturii: educarea interesului comunitar de la varste mici; copiii sunt crescuti astfel incat actiunile lor sa aiba si un aspect indreptat spre ecosocial, sa nu fie exclusiv individuale. Se pastreaza astfel si se intareste legatura cu natura. Adultul de mai tarziu va fi, astfel, sensibil la ea…

Text de Iulia Barca si Irina Buda
Foto: shutterstock.com

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top