Now Reading
Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si sigura

Cum sa alegi o metoda de contraceptie eficienta si sigura

Revista Psychologies

Anticonceptionalele orale sunt prezentate de cele mai multe ori ca o metoda contraceptive inofensiva, dar din cauza numeroaselor efecte secundare, nu reusesc mereu sa ne protejeze sanatatea sau femininitatea. Nu orice femeie poate utiliza contraceptive orale deoarece in prezenta anumitor afectiuni si factori de risc pot duce la efecte adverse severe.

 

Cum actioneaza contraceptivele orale

Contraceptivele orale combinate sunt preparate din estrogen si progesteron sintetic. Efectul contraceptiv este datorat inhibarii ovulatiei.

De asemenea, modifica invelisul intern al uterului, denumit si endometru, facand implantarea putin probabila si ingroasa mucusul de la nivelul colului uterin, ingreunand astfel trecerea spermatozoizilor in cavitatea uterina si trompele uterine.

 

Ce riscuri presupune utilizarea de contraceptive orale

Este important de stiut care sunt numeroasele efecte secundare asociate cu terapia cu contraceptive orale: sangerare intermenstruala, amenoree post-medicatie, modificari ale secretiei cervicale, anumite infectii vaginale, de exemplu candidoza, sensibilitate, durere, marire, secretie la nivelul sanilor, greata, voma, eritem, urticarie, disconfort al corneei in cazul in care se folosesc lentile de contact, dureri de cap, migrene, modificari ale starii psihice, retentia lichidelor, modificari ale greutatii corporale.

Utilizatoarele au mentionat si alte efecte neplacute: contactele sexuale dureroase, orgasmele diminuate in intensitate sau inexistente si scaderea libidoului.

Contraceptivele orale pot insa determina si efecte adverse severe care pot periclita sanatatea femeii: colelitiaza, icter colestatic, tromboza, cresterea tensiunii arteriale, migrene, toleranta redusa la glucoza.

Conform ultimelor studii efectuate, se constata o rata semnificativ crescuta a deceselor prin efectele secundare cardiovasculare si cerebrovasculare, mai ales infarct cardiac si hemoragii cerebrale, in cazul femeilor ce folosesc anticonceptionale fata de cele ce nu folosesc anticonceptionale.

Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie, Centrul de planificare familiala si contraceptie, Maternitatea Panait Sarbu, precizeaza ca „Riscul administrarii contraceptivelor orale creste semnificativ odata cu inaintarea in varsta si la femeile fumatoare, in special peste 35 de ani, mai ales la pilulele ce contin estrogen.

Important de mentionat sunt contraindicatiile absolute ale contraceptivelor orale, adica acele situatii in care femeile nu ar trebui sa utilizeze contraceptive orale sub nicio forma, deoarece riscurile pentru sanatate sunt foarte mari si anume: tromboze, accidente vasculare si infarct miocardic (in prezent sau in antecedente), boala coronariana ischemica (in prezent sau in antecedente), boli cardiace valvulare complicate, cancer hepatic, boli hepatice active, cancer de san, diabet zaharat insulino-dependent cu complicatii.

In anumite situatii, ar fi de preferat sa nu se utilizeze pilule contraceptive, deoarece riscurile pentru sanatate sunt mai mari decat beneficiile si anume: femeile ce prezinta migrene, varsta peste 35 ani, marile fumatoare, cele care alapteaza, femeile cu sangerari vaginale nediagnosticate, femeile obeze, cele cu hipertensiune arteriala si cele cu diabet zaharat fara complicatii, hipercolesterolemia, lupusul, afectiunile biliare simptomatice, antecedente familiale de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral sub varsta de 50 ani la o ruda de gradul intai (parinti, frati/surori), utilizarea unor medicamente care scad efectul pilulelor (anticonvulsivante, antiTBC).”

 

Nu ar trebui sa folosesti contraceptive orale daca…

… ai avut o tromboza venoasa profunda (cheag de sange intr-o vena), accident vascular cerebral sau atac de cord,  in antecedente ai probleme hepatice, experimentezi anumite tipuri de migrena, ai peste 35 de ani, esti fumatoare, ai avut cancer de san, ai sangerari neobisnuite la nivel vaginal, alaptezi, ai indicele de masa corporala ridicat, ai hipertensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol ridicat, boli de inima care afecteaza valvele inimii, boli de ficat active, lupus, un istoric familial de cheaguri de sange, esti pe tratament cu alte medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene, antibiotice sau anticonvulsivante.

In aceste cazuri specialistii recomanda folosirea unei metode de contraceptie locala (sub forma de capsule sau crema cu administrare vaginala).

“Contraceptivele locale pot fi utilizare fara un consult medical, nu necesita monitorizare medicala ulterioara, nu dau reactii adverse severe, prezinta efecte antiseptice si antimicrobiene, nu modifica mucoasa vaginala si pH ul vaginal si sunt compatibile cu prezervativele din latex” precizeaza Dr. Adriana Constantin, medic primar medicina generala si planificare familiala – contraceptie, Centrul de planificare familiala si contraceptie, Maternitatea Panait Sarbu.

De asemenea, contraceptia locala se adreseaza tuturor femeilor ce doresc sa utilizeze o metoda contraceptiva sigura si este recomandata in special femeilor care au contraindicatie temporara/definitiva pentru pilulele contraceptive orale sau dispozitivele intrauterine, celor care au nascut de curand si celor care alapteaza, femeile aflate in perioada de premenopauza, dar si ca  modalitate de protectie suplimentara pentru cele care folosesc diafragma sau steriletul.

 

De: Dr. Viorel Vacaru, Director medical si reglementari in domeniul farmaceutic

Laboratoire Innotech International, Reprezentanta pentru Romania, parte a Grupului Innothera

Foto: Contraceptive Pill

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top