Now Reading
De ce mintim doctorul

De ce mintim doctorul

Revista Psychologies

Toti pacientii mint sau, mai degraba, adapteaza realitatea“, afirma scriitorul si medicul Martin Winckler. Insa intrebarea esentiala este: de ce mint?

„Pentru ca, cel mai adesea, ei il situeaza pe medic mai presus de orice. Este un soi de vrajitor care stie amanunte despre viata si moartea ta, amanunte pe care tu le ignori.“

Dezgoliti, pacientii nu se simt in siguranta in fata medicului si se feresc, ceea ce determina comportamente de disimulare si minciuna, ne lamureste Martin Winckler.

„Pe cand, in realitate, medicul n-ar trebui sa fie decat instrumentul terapeutic care-i ajuta sa sufere mai putin“, continua acesta.

„Pentru a evita neintelegerile si erorile de diagnostic, doctorului ii revine sarcina de a-si face treaba cat mai bine“, insista Gerard Salama, ginecolog.

Pacientul trebuie sa poata marturisi orice problema. Iar pentru a se ajunge la asta, cheia succesului consta intr-o relatie bazata pe incredere, desigur fara a uita de tact.

Sa asculti pacientul, sa-i cantaresti fiecare cuvant, sa-i impartasesti indoielile, emotiile, lipsurile, sa dai pur si simplu din cap in semn de intelegere, sa-i tii mana, sa fii acolo…

Toate lucurile acestea conteaza enorm. In final, un medic bun te face sa spui adevarul? Dar de cele mai multe ori mintim. Iata si de ce.

Din afectiune

De regula, frecventam acelasi medic de familie ca parintii si fratii nostri, motiv pentru care relatia cu el poate deveni una foarte apropiata. Iar atunci cand este consultat si un alt specialist, pacientul are tendinta de a minti, pentru a nu-si jigni sau supara medicul de care se simte foarte atasat.

Cand avem in vedere manevre usoare, masaje etc., teoretic, nu ar exista niciun pericol. Insa daca discutam de interactiuni intre tratamentele alopate si tratamentul medicamentos, cu un rezultat devaforabil bolnavului, deja se naste un conflict.

„Daca este natural, nu inseamna ca este si inofensiv“, spune Berengere Arnal, ginecolog obstetrician. Ea ne recomanda sa fim deschisi cu medicul nostru si sa contrazicem statistica americana, conform careia 61,5% dintre pacientii americani care isi mint medicul ajung la spital.

„Si asta, numai pentru ca, intr-un fel, tin la noi. Incearca sa ne protejeze de «infidelitatea» lor, care ne-ar putea rani sau trada“, remarca Sandrine Buscail. Altii se simt neintelesi iar transparenta totala e vazuta ca inutila.

Asa este si cazul lui F., 58 de ani, care sufera de cancer la san. S-a operat, iar acum face chimioterapie. Efectele secundare sunt greu de indurat, iar pentru a le atenua, merge la un homeopat. Fara a-i marturisi acest fapt medicului care o trateaza…

De rusine

Nu este tocmai simplu sa-ti marturisesti micozele, dermatitele, infectiile si alte probleme care presupun eliminarea intimitatii fara teama ca vei fi judecat. Martin Winckler reaminteste ca un cabinet medical nu este un tribunal, iar pudoarea si frica de a nu fi mustrat trebuie sa ramana in sala de asteptare.

Multe femei nu sunt sincere in ceea ce priveste consumul de alcool sau tutun in perioada sarcinii. La fel, asocierea tutun–pilula contraceptiva, care se stie nu fac casa buna impreuna.

N-are niciun rost sa-i spui ginecologului ca fumezi vreo trei tigari pe zi, daca realitatea indica un pachet. In cel mai rau caz, iti va tine o prelegere, iar in cel mai bun iti va prescrie o metoda de contraceptie adaptata stilului tau de viata si sanatatii tale.

Un tratament poate si trebuie sa fie negociat cu propriul medic“, declara Sandrine Buscail.

De teama

Teama este cea care ne impinge sa practicam politica strutului. Astfel, M., 59 de ani, terorizata de ideea ca i s-ar putea descoperi cancer la san sau la colul uterin, n-a mai trecut pe la ginecolog de la nasterea ultimului ei copil, care acum are 35 de ani.

„Din nefericire, acest caz nu este deloc unic“, spune Gérard Salama. „Una dintre pacientele mele a venit la mine cand avea o tumoare la san de 8 centimetri… pentru ca nu a vrut sa-si sperie fiica.“ Nu cred ca mai este nevoie sa repetam ca imbunatatirea diagnosticului de cancer la san e posibila prin depistare precoce.

Teama de rezultat impiedica si multe tinere sa isi faca analize dermatovenerice, chiar daca au avut contacte sexuale neprotejate cu barbati care au mai multe partenere si nu folosesc prezervativul cu niciuna.

Teama nu numai ca este un sfetnic prost, dar, in unele cazuri, cand paralizeaza si impiedica reactionarea, poate pune in pericol sanatatea, de ce nu, chiar viata!

Din… interes

Sa minti pentru a obtine un medicament. Ciudat pentru noi, nimic nou pentru medici. Putina exagerare sau refolosirea aceleiasi retete, pentru ca „nu strica“ sa ai in casa antibiotice sau calmante… cine stie cand va fi nevoie de ele.

In anumite tari din Europa, obsesia varstei, a menopauzei si a dietei determina femeile sa apeleze la strategii nu tocmai ortodoxe. „In fiecare an, in luna martie, cabinetele medicilor sunt invadate de cohorte de femei, victime ale «retinerii de apa» sau «excesiv de deprimate».

Substratul? Vor sa obtina diuretice, pentru a scapa de micii colacei, sau Prozac, pentru ca au citit ele un deva ca le ajuta sa slabeasca. Insa nu sunt constiente ca asta aduce cu sine, pe termen lung, probleme hepatice, cardiace si tiroidiene“, remarca Gerard Salama.

In plus, exista multe farmacii in care reteta este optionala; cat despre internet, de aici poti cumpara aproape orice.

Pentru a atrage atentia

Cine nu s-a prefacut macar o data ca e bolnav pentru a nu merge la scoala? Sau, de ce nu, la birou? As putea paria ca nu e nicio mana ridicata. Dar asta este varianta light.

Plangerile repetate pot fi folosite pentru a obtine beneficii secundare, cum ar fi atragerea atentiei, evitarea unei sarcini sau redefinirea locului ocupat in sanul familiei.

„Atentie! Impinsa la extrem, aceasta situatie poate ascunde sindromul M¼nchausen, extrem de rar si adesea de nebanuit. Victimele patologiei simuleaza simptomele unei boli pentru a atrage atentia corpului medical si pentru a li se prescrie ce medicamente doresc. Cand simt ca interlocutorul le-a ghicit jocul, schimba medicul“, ne previne alergologul Patrick Horde.

Daca celor care au fost prinsi cu minciuna li se spune ca au fost descoperiti, atitudinea lor este cu atat mai daunatoare cu cat, pentru a stabili un diagnostic si pentru a prescrie un tratament adecvat, un medic are nevoie sa cunoasca adevarul. Intregul adevar si nimic altceva. Iar reactia lor este de a se inchide ermetic si de a bloca orice fel de comunicare.

Numai adevarul!

Disimularea sau inventarea anumitor povesti, pentru a testa specialistul, nu este neobisnuita nici in cazul terapiei sau a analizei. Daca se intampla ca un pacient sa fabuleze la primele intrevederi, el va fi prima victima a minciunilor sale. Daca nu spune adevarul, nu intervine nicio imbunatatire si se simte frustrat.

„Pe de alta parte“, afirma psihanalistul Jacques Alain Miller, „in analiza venim pentru a inceta sa ne mintim tatal, mama, iubitul, amanta, medicul si mai ales pe sine“. Trebuie sa-ti infrunti propriile dificultati, impasuri si temeri, fara a-ti acoperi fata.

Nu exista terapie fara efortul de a te confrunta cu proprii monstri. Daca pacientul minte, o va face crezand ca-si cunoaste foarte bine dorintele si cauza problemelor. Insa adevaratul lor sens ii scapa, disimulat in inconstient.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top