Now Reading
Dr. Dana Jianu: Cred in chirurgia estetica din necesitate, nu din capriciu

Dr. Dana Jianu: Cred in chirurgia estetica din necesitate, nu din capriciu

Revista Psychologies

 

Daca o femeie doreste sa isi mareasca buzele sau sa isi mareasca sanii, ce este bine sa stie?
–  Aceste schimbari, daca sunt exa­ge­rate, pot sa ii aduca pacientului res­pectiv un deserviciu, afectandu-i sanatatea, nivelul de stima de sine, posibila cariera. Chirurgul estetician trebuie sa fie si un bun psiholog si sa nu se limiteze doar la executia cerintelor pacientului, fara sa il avertizeze asupra impactului acestor modificari, din punctul de vedere al sanatatii, al profilului psihologic, al orientarii profesionale.

Presiunea mediatica actuala, in sensul „defilarii” pe podiumul social cu sani supradimens­io­nati, cu decolteuri agresive si buze caricaturale, ca afirmare a unui statut social „favorizat”, ar trebui contracarata de oamenii intelepti.

Se poate sa ajungi dependent de operatiile estetice? O adictie ca alcoolul sau tutunul?
–  Aceasta adictie am intalnit-o in SUA, acolo unde atat resursele financiare, disponibilitatea medicilor de a indeplini fantezii estetice, cat si presiunea industriei de film si showbiz predispun la aceste derapaje psihosomatice individuale si sociale. Aici se incadreaza operatiile de „barbizare” – idealul de frumusete repre­zentat de papusa Barbie.

In Ro­ma­nia, consider ca exista totusi o frana a acestor derapa­je psihologice si morale, datorita e­ticii si conduitei profesionale a chi­rurgilor esteticieni care incearca sa evite exagerarile, datorita bu­nu­lui-simt al pacientului, si, nu in ultimul rand, datorita faptului ca suntem un popor cu educatie crestina.

Poate fi aceasta lupta cu timpul si propriul corp oglindirea unei frici? Ca nu vei mai fi iubit, nu vei mai conta, ca vei fi dat la o parte?
–  Da, dar aceasta tradeaza o componenta psihologica la granita cu patologicul. Este de dorit ca substratul psihologic care determina pacientii sa se supuna unei interventii chirurgicale estetice sa fie unul de curaj, incredere in sine, optimism, incredere in medicina si in medic. Acestea sunt sentimente constructive care vor ajuta pacientul sa obtina un rezultat optim.

Spre deosebire de frica, un sentiment distructiv ce nu poate fi benefic pe termen lung. In situatiile amintite, frumusetea fizica naturala sau corectata prin chirurgia estetica poate avea un rol important. In fond, „nimeni nu este perfect”! Pentru a fi iubit, pentru a nu fi dat la o parte, sunt importante in primul rand calitatile morale: capacitatea de a-ti intelege partenerul si a rezona cu el, onestitatea, bucuria de a trai, simtul umorului, optimismul, harnicia, si, nu in ultimul rand, credinta in Dumnezeu.

Aceasta pledoarie nu se indreapta impotriva chirurgiei estetice. Dimpotriva, chirurgia estetica, prin rolul ei corector, a adus un mare serviciu omului, afirmarii personalitatii lui, imbunatatirii calitatii vietii sale. Žncepand de acum 4.000 de ani, in Egiptul Antic, si pana in zilele noastre.

Interviu realizat de Catalina Cristescu
Foto: Guliver/Getty Images

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top