Now Reading
Fațetele dentare, soluția unui zâmbet perfect. Tot ce trebuie să știi despre fațetarea dentară

Fațetele dentare, soluția unui zâmbet perfect. Tot ce trebuie să știi despre fațetarea dentară

Revista Psychologies
fateteledentaresolutiaunuizambetperfect

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele dentare reprezintă o soluție rapidă, minim-invazivă și eficientă pentru a obține un zâmbet estetic și sănătos.

Tratamentul de restaurare a zâmbetului cu fațete dentare corectează o serie de imperfecțiuni de ordin estetic, cum ar fi forma și dimensiunea dinților naturali sau spații interdentare mari sau mici, dar și aspecte de ordin medical, precum traumatisme dentare sau leziuni carioase.

Pentru că vorbim despre o soluție permanentă, este important să cunoaștem care sunt avantajele și dezavantajele fațetării dentare, înainte de a apela la un astfel de tratament.

Iată mai jos răspunsuri la o serie de întrebări legate de tratamentul cu fațete dentare.

Fațetele dentare sunt lucrări protetice realizate din diverse materiale (ceramică sau zirconiu) care sunt lipite de suprafața exterioară a dinților folosind procedeul de cimentare.

Este vorba despre un tratament personalizat, fațetele dentare fiind compatibile cu fizionomia fiecărui pacient.

Fațetarea dentară poate reprezenta o alternativă la coroanele dentare, fiind un tratament cu durată mai scurtă și un grad de confort ridicat pentru pacient.

Însă,

Însă, fațetele dentare nu pot înlocui întotdeauna tratamentul ortodontic, medicul specialist fiind cel care va putea lua o decizie în acest sens.

Când sunt recomandate fațetele dentare

La recomandarea medicului ortodont, proteticianul poate recomanda această procedură pentru a corecta probleme inestetice, dar și aspecte ce țin de malocluzii (dinți strâmbi sau înghesuiți) și traumatisme dentare (dinți ciobiți sa fracturați).

Probleme ce pot fi corectate prin fațetarea dentară:

  • Modificări la nivelul culorației dinților
  • Dinți cu transparență excesivă
  • Spații interdentare inestetice (mari sai mici)
  • Dinți ușor înghesuiți
  • Dinți ciobiți sau fracturați
  • Forme și dimensiuni inestetice ale unor dinți
  • Dinți asimetrici
  • Traumatisme dentare sau leziuni carioase

La fel ca în cazul oricărui tratament dentar, există și situații în care fațetele dentare nu sunt recomandate. Astfel, tratamentul este contraindicat în cazul în care dinții sunt afectați de carii, gingivită sau boli parodontale, dar și persoanelor care suferă de bruxism.

În cazul cariilor dentare, contraindicația poate să dispară după tratamentul dinților.

Cum se realizează fațetarea dentară

Pentru tratamentul cu fațete dentare sunt necesare 2-3 vizite la cabinetul medicului protetician. Medicul va realiza fotografii intraorale, amprente digitale pentru o acuratețe ridicată și pentru a reduce eroarea umană, dar și măsurători telemetrice.

Noile tehnologii permit ca fațetarea să aibă loc fără șlefuirea dinților sau cu o șlefuire minim invazivă, realizată cu tehnologii de ultimă generație. Urmează cimentarea fațetelor, respectiv lipirea acestora pe suprafața exterioară a dintelui.

În ceea ce privește gama de culori, paleta este una foarte largă astfel încât pacientul să fie mulțumit de aspectul final al fațetării dentare.

Cât rezistă fațetele dentare

Fațetele dentare sunt realizate din materiale precum ceramică, zirconiu sau litiu disilicat, și pot rezista între 5 și 10 ani, crescând, totodată, rezistența dintelui acoperit.

Cele realizate din ceramică sunt rezistente la pătare și nu-și vor schimba culoarea din cauza consumului de cafea, ceai sau tutun.

Cu toate acestea, durata de viață a fațetelor dentare este influențată de calitatea materialului din care sunt confecționate și de menținerea unei bune sănătăți orale prin respectarea sfaturilor medicului stomatolog în ceea ce privește igiena orală.

Care sunt riscurile asociate fațetării dentare

Fațetarea dentară nu implică, în general, riscuri majore, pentru că vorbim despre o procedură minim invazivă.

Însă, procedura este ireversibilă, în sensul că, odată acoperiți, dinții nu mai pot reveni la situația anterioară. În cazul unei decimentări, problema poate fi rezolvată de către medicul protetician.

Faţetele dentare sparte sau fisurate nu pot fi reparate, acestea urmând să fie înlocuite cu altele noi.

Pentru a nu ajunge în această situație, medicii recomandă evitarea unor obiceiuri precum rosul unghiilor, pixului, creioanelor sau al altor obiecte dure. Este recomandat să se evite forţe excesive pe dinţii faţetaţi.

Cum se întrețin fațetele dentare?

Durata de viață a fațetelor dentare este influențată direct de menținerea unei igiene orale corespunzătoare. Astfel, rutina zilnică este recomandat să includă periajul dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare (sau a dușului bucal).

În concluzie, fațetele dentare reprezintă o modalitate excelentă de a acoperi imperfecțiuni de natură estetică, însă este important să cerem sfatul medicului stomatolog și al medicului protetician pentru a afla dacă aceasta este soluția potrivită pentru noi, astfel încât să ne bucurăm de un zâmbet frumos și sănătos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top