Now Reading
Fertilizarea in vitro – demersul medical si impactul psihologic

Fertilizarea in vitro – demersul medical si impactul psihologic

Avatar photo

Ce sanse de reusita au romancele?

In Romania nu sunt numeroase clinicile care isi fac publica rata de succes. Nu exista statistici clare, oficiale. Conform celor mai recente cifre oferite de Agentia Nationala de Transplant (www.transplant.ro), in 2011 au fost efectuate in Romania 1.774 cicluri FIV fresh cu ovocite proprii, 75 cu ovocite donate, 309 cu embrioni decongelati si au fost raportate, global, 226 nasteri dupa tehnici FIV.

In general, rata de sarcini se refera la sansa de succes a unei proceduri, dar ea poate fi calculata diferit: pe procedura – exprimata fie ca rata de sarcini per ciclu FIV initiat, fie ca rata de sarcini per embriotransfer; pe pacient – sansa cumulata de sarcini a unui cuplu dupa trei sau mai multe proceduri FIV.

Rata de succes a procedurilor de reproducere umana asistata medical depinde de mai multi factori: in primul rand, de varsta femeii, cauzele infertilitatii, calitatea si numarul ovulelor colectate, calitatea spermei (incluzand mobilitatea si capacitatea de fecundare), tipul de procedura (FIV, ICSI, transfer de embrioni congelati), numarul embrionilor transferati in uter, calitatea laboratorului FIV, aptitudinile si competenta echipei medicale.

Majoritatea specialistilor considera ca, in aproximativ 90% dintre cazuri, esecul procedurii se explica prin calitatea slaba a embrionilor.

 

Ai grija de tine, inainte si dupa FIV

Inaintea procedurii, sunt necesare anumite investigatii pentru a trata apoi orice afectiune ce creste riscurile sau reduce sansele de succes. De asemenea, evaluarea completa a stilului de viata poate ajuta cuplurile cu probleme de fertilitate sa-si imbunatateasca starea generala de sanatate.

Dupa FIV este bine sa eviti eforturile fizice mari (aerobic, sarituri, jogging, ridicarea greutatilor), stresul si nu se recomanda caldura excesiva, bronzarea la solar, frigul excesiv, alcoolul, alimentatia nesanatoasa, lipsa de somn, fumatul.

Repausul la pat nu e neaparat necesar. Ba, dimpotriva, doua studii clinice au fost recent intrerupte, s-a constatat ca rata de sarcini in grupul de paciente care ramaneau in repaus la pat dupa embriotransfer era aproape la jumatate fata de cea a pacientelor care isi reluau activitatile obisnuite.

 

Gemeni sau tripleti si alte surprize

In general, sarcina multipla este considerata o complicatie a procedurii FIV. Sarcina gemelara si, cu atat mai mult, sarcina tripla comporta riscuri crescute atat pentru mama  (hipertensiune indusa de sarcina, diabet gestational), cat si pentru copii.

Riscul de nastere prematura (sub 32 saptamani) este de circa 7% in cazul sarcinii cu gemeni si de circa 37% pentru tripleti. La aproximativ 60% din sarcinile gemelare si 85% din sarcinile cu tripleti se constata grade diferite de restrictie de crestere intrauterina.

In statele din Europa unde costurile procedurii sunt acoperite de sistemul de asigurari medicale de stat, la femeile sub 38 de ani nu este permis transferul in uter a mai mult de un embrion.

In Romania, deoarece cuplurile infertile nu sunt ajutate deloc de sistemul de asigurari, majoritatea vrea o sarcina multipla. In felul acesta, femeile se expun unor riscuri mai mari.

 

 

Perspectiva psihologica detaliata de Cristina Sterie, psihoterapeut, clinica Psihoarmonie

 

Barbatii, femeile, infertilitatea

Datele statistice la nivel mondial spun ca barbatii si femeile sunt afectati, in egala masura, de probleme de fertilitate. Fiecare persoana percepe insa aceste minusuri in felul propriu, in functie de educatia sa specifica, nevoi si dorinte.

Din pacate, pentru multe persoane, copilul mult asteptat este un simbol al implinirii dorintelor fierbinti, nevoilor neindeplinite, deci miza sarcinii este foarte mare.

In functie de toti acesti factori, unii parteneri pot refuza sa isi asume propriile responsabilitati si sa dea vina pe ceilalti. Altii pot cadea in depresie, asumandu-si in totalitate vina si neputinta. Reactiile pot fi foarte diverse si tin cont de o multitudine de factori. Un cuplu matur si stabil va transforma situatia intr-un prilej de uniune si de evolutie la nivelul relatiei.

 

Femeia, emotiile, FIV

Pregatirea emotionala pentru FIV presupune trecerea la o etapa foarte importanta de acceptare a realitatii si de renuntare la sperantele desarte. Multe cercetari si experiente personale, cu persoanele ce au probleme de fertilitate, arata ca stresul impiedica femeia sa ramana insarcinata.

Tocmai din acest motiv, relaxarea ei si renuntarea la presiunile exterioare sau interne reprezinta un factor extrem de important. Acest lucru se poate realiza prin resursele fiecarui individ in parte sau cu ajutor specializat: psihoterapie.

 

Nu o mai stresati!

Cel mai important lucru pe care partenerul si familia le pot face este acela de a indeparta stresul si presiunea ce inconjoara femeia care incearca sa ramana gravida.

Exista o presiune sociala tradusa prin faptul ca trebuie sa ai un copil, mai ales daca ai o anumita varsta. Inclusiv o presiune in cuplu, care spune ca femeia trebuie sa devina mama si ca e mai putin femeie daca nu poate face asta.

Toate presiunile si nevoile interne de indeplinire a propriilor vise prin intermediul unui copil conduc la stresul emotional. Dar stresul este exact ceea ce nu-ti trebuie daca vrei sa ramai gravida. Parerile personale si motivatiile personale de a avea un copil ale altor membri ai familiei (bunici, unchi si alte rude) este bine sa ramana ale lor. Nu sa fie transmise celei ce vrea sa ramana insarcinata – altfel, vor face mai mult rau decat bine.

 

In cazul esecului

De obicei, insuccesul de a procrea este un esec pe care persoana il percepe la nivel personal. Este un esec prin faptul ca trebuie sa renunte la propriile vise si fantezii legate de ideea de a avea un copil.

Cateodata este un semn de intelepciune sa acceptam ca unele lucruri nu ne sunt date si sa invatam sa spunem „stop“ in momentul in care ne dam seama ca lucrurile nu mai depind de noi. A renunta nu inseamna a esua, ci a merge mai departe pe o alta cale. Cu seninatate.

 

FIV a fost un succes. Vin temerile din timpul sarcinii!

Psihoterapia, exercitiile de relaxare, hipnoterapia pot fi foarte utile in aceasta perioada. Esential este ca viitoarea mama sa inteleaga ca sarcina si venirea pe lume a unui copil sunt miracole, dincolo de controlul nostru uman limitat.

Singura contributie pe care o putem avea este sa ne dam seama ca suntem doar cei ce aducem pe lume copilul, intrucat el are propria sa menire, si putem fi mandre ca ni s-a dat aceasta posibilitate.

Calmul si iubirea, cu care insotim acest copil de la concepere si pana cand devine adult, sunt singurele elemente care depind de noi si pe care le putem influenta.

De altfel, nici medicina, nici stiinta, in general, nu pot oferi certitudini sau garantii cand vine vorba de sarcina si nastere. Tolerarea riscului si a nesigurantei, acceptarea incertitudinii – ca parte fireasca din viata – sunt semne de maturitate emotionala.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top