Now Reading
Mărire de sâni? Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui implanturi mamare

Mărire de sâni? Ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui implanturi mamare

Avatar photo

Sânii mici te complexează? Ai născut și te gândești că, în sfârșit, poți să-ți pui implanturi mamare? Mărirea sânilor te tentează din ce în ce mai mult? Am întrebat-o pe Silvia Stănculescu, medic specialist chirurgie plastică, în ce constă procedura, care sunt riscurile, precum și cele mai frecvente mituri care însoțesc ideea de „silicoane“.

 

De ce și-ar pune o femeie implanturi mamare?

Fiecare persoană poate avea propriile motive, însă, cu siguranță, un rol aparte îl are faptul că orice femeie își dorește să se simtă confortabil în pielea ei, să se simtă frumoasă, iar pentru acest lucru e nevoie uneori de înlăturarea unui complex.

Citește și:

Vrei să îți faci un tatuaj? Ce te sfătuiesc un dermatolog și un psiholog

Pasionată de machiaj? Învață să-ți faci corect strobing sau contouring

De multe ori este vorba de sâni, deoarece senzualitatea este o caracteristică dorită de fiecare dintre noi. Argumentul pe care îl aud cel mai des de la pacientele mele este acela că modul în care se așază o bluză, o rochie și mai ales un costum de baie este important pentru feminitatea noastră, pentru eleganța pe care o emanăm.

Încrederea de sine este, de altfel, strâns legată de modul în care arătăm, de aceea este atât de important să ne placem și să avem curajul să schimbăm ceea ce ne deranjează.

 

Argumente contra

Cred că doamnele își pun mereu problema că orice operație implică un risc – chiar dacă este unul foarte mic. Inevitabil, poate apărea frica de posibilele complicații sau de ceea ce presupune procedura în sine.

Teama de doctori, de spital a majorității oamenilor, se transmite puțin și în zona chirurgiei estetice, deoarece durerea poate fi un factor decisiv, din cauza căruia multe persoane refuză să ia în considerare o schimbare.

Se gândesc că perioada de recuperare va fi prea dificilă, că poate vor rămâne cicatrici, și atunci preferă să evite procedura. Simpla idee a unui cadru medical, a unei clinici poate cauza nervozitate.

Nu este exclus să se dezvolte o fobie de corp străin, de nenatural. Un alt lucru care influențează, în mod negativ, e numărul îngrijorător de surse nesigure, greșite, care dezinformează semnificativ.

S-au creat numeroase mituri de-a lungul timpului, care sunt foarte greu de înlăturat din mentalitatea oamenilor, oricât de mult efort depun medicii esteticieni și specialiști.

 

Motivația reală

Țin foarte mult să văd că doamnele își doresc cu tărie schimbarea volumului sânilor, că își doresc acest lucru pentru ele și nu pentru plăcerea partenerului ori din alte motive.

Așteptările, apoi, trebuie să fie reale, raportate la configurația corpului lor, nu influențate, spre exemplu, de vedete.

Trebuie să existe și deschidere din partea pacientei, pentru a se putea stabili o relație cu aceasta, întrucât medicul are un rol major, după cum spuneam, în înlăturarea dezinformării ori a miturilor.

Se ține seama apoi de criterii de ordinul istoricului medical, unde se apelează la sinceritatea pacientei, precum și la anumite teste de specialitate.

 

Dimensiunea corectă…

… se alege împreună cu chirurgul, individualizat, deoarece fiecare femeie este unică. Se iau în considerare constituția fizică și caracteristicile țesuturilor pentru obținerea unui rezultat optim.

Depinde foarte mult de contextul formei sânilor, a calității și elasticității pielii, precum și a dimensiunii și consistenței glandei mamare.

Dorințele, preferințele, de asemenea, diferă de la o pacientă la alta. Din nou, important este să existe așteptări reale.

În vederea implanturilor de calitate, Mentor este liderul autoritar pe piață pe care îl recomand și de care pacientele mele se declară foarte mulțumite.

 

Riscuri și complicații

Sunt cele posibile în cazul oricărei operații – anestezice, hematom, serom, infecție și unele specifice acestui gen de intervenție, și anume: contractura capsulară, spargerea protezei, rotația protezei (în cazul celor rotunde).

 

Ridicarea sânilor versus implant

Ca regulă generală, când sânii sunt lăsați, prima indicație este de ridicare. Dacă se dorește modificarea volumului, căci este nesatisfăcător, cele două se asociază.

Depinde de dorința persoanei respective și de conformația sânilor. În cazul celor două, îmbinate, avantajele sunt multiple: are loc simultaneitatea corecției, necesită realizarea unei singure anestezii generale, precum și un timp de spitalizare mai scurt.

 

Ce se întâmplă cu implantul dacă ai rămas însărcinată

În funcție de calitatea pielii, de volumul sânilor în perioada alăptării, de perioada de alăptare și de modalitatea de îngrijire a sânilor, aceștia se pot lăsa (în grade variabile) sau nu.

Așa cum au demonstrat numeroase studii, alăptarea este posibilă după un implant. Acesta nu se poate sparge în timpul alăptării. În condițiile unei proceduri corecte, glanda mamară rămâne intactă după implant.

Probabilitatea de deteriorare a legăturilor nervoase din interiorul sânului, care influențează producția de lapte, este redusă, datorită faptului că incizia se realizează sub sân sau în zona axială.

Pericolul poate apărea în cazul unei operații incorecte, care să deterioreze canalele galactofore, cele ce transportă laptele.

De asemenea, dacă implantul este voluminos, acesta poate reduce cantitatea de lapte eliberată, deoarece este împins în țesutul mamar. Nu este mereu nevoie de o altă intervenție de corecție.

 

Când nu este indicat implantul mamar

Nu se recomandă implantul mamar la persoane foarte tinere, la care nu s-a încheiat încă perioada de dezvoltare. Altă problemă ar fi existența unor afecțiuni ce influențează capacitatea de luare a unei decizii.

Este deosebit de important atât pentru mine, cât și pentru pacientă, ca decizia să-i aparțină în totalitate, pentru a se bucura corespunzător de rezultat.

 

Schimbăm implanturile? La ce interval?

Implanturile sunt garantate pe viață, dar, pentru siguranța pacientei, la 10-15 ani este recomandată schimbarea, nu din cauza degradării lor, ci mai ales a procesului de îmbătrânire a pielii.

Depinde foarte mult de modul în care corpul nostru reacționează la trecerea timpului și la prezența unui corp străin în organism.

Desigur, se fac controale regulate pentru a se analiza starea pacientei, iar dacă apar simptome, chiar minore, este bine să se apeleze la medicul estetician pentru a se preveni apariția unor complicații.

 

Tehnica preferată

Există diferite abordări chirurgicale, dar în tehnica modernă cel mai frecvent se utilizează plasarea protezelor dual-plane prin incizie submamară. Este și metoda pe care o folosesc și pe care o recomand.

 

Recuperarea…

… este destul de rapidă, în comparație cu alte proceduri chirurgicale. Vor apărea stări de oboseală și disconfort în primele zile, însă nu este obligatorie odihna la pat.

După doar o săptămână, se reia de obicei activitatea profesională, cu mici condiții, și anume evitarea ridicării greutăților mai mari de 5 kg și a activităților ce măresc pulsul peste 100 de bătăi pe minut.

În medie, la șase săptămâni postoperator sunt înlăturate restricțiile. Important! Controlul anual, alături de ecografia mamară, sunt obligatorii;

orice modificare a formei sau consistenței sânului trebuie să aducă pacienta la medic pentru a se asigura că totul este în ordine. În afara acestor controale de rutină, totul este normal.

 

De Silvia Stănculescu, medic specialist în chirurgie plastică, www.metamorphosiscenter.ro

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top