Now Reading
Frumusete bio

Frumusete bio

Revista Psychologies

In Statele Unite, marcile cosmetice afiseaza deja: How green do you want to be? reflectand perfect evolutia tendintelor de consum.

Pana la urma, acesta este viitorul, unde fiecare isi regleaza traiectoria in functie de convingerile proprii.

Intre „bio-dependentii“ de la inceputuri si „neo-bio“ mai nestatorinici, care migreaza de la o marca la alta, astazi exista suficiente raspunsuri care ne permit sa ne rafinam alegerile.

Pe de o parte, avem produsele certificate bio, incadrate de etichete standard. Pe de alta parte, sunt marcile „verzi“, care pun in evidenta ingredientele naturale, ce totalizeaza mai mult de 50% din formula si elimina substantele nedorite (parabeni, fenoxietanol, silicon, uleiuri minerale, polietilen glycol, coloranti, etc.), fara a interzice anumite substante de sinteza ce ofera texturi si parfumuri mai agreabile.

Chiar daca ramane o neclaritate reglementara, aceste produse cosmetice „curate“ si senzoriale sunt cu adevarat seducatoare.

Atunci, trebuie sa alegem intre bio si natural? Ar fi pacat. Pentru ca si unul si celalalt ascund adevarate comori.

Oricum, un lucru este sigur: bio influenteaza intr-o mare masura cosmetica conventionala, obligata la randul ei sa evolueze.

Astfel, parabenii au fost inlaturati din majoritatea formulelor, ceea ce urmeaza sa se intample si cu silicoanele din sampoane.

Un singur caiet de sarcini

Noul referential european, Cosmos (Cosmetic Organic Standard), aduna pe toata lumea, armonizand etichetele nemtesti (BDIH), frantuzesti (Cosmébio, Ecocert Greenlife), italienesti (ICEA) si britanice (Soil Association).

In total, mai mult de o mie patru sute de fabricanti, adica 24.000 de produse, adopta acest unic caiet de sarcini.

Cosmos repartizeaza produsele in doua categorii certificate: Natural si Bio, cu un procentaj de ingrediente biologice in crestere pentru Bio (trece de la 10% la 20%).

La termenul stabilit, toate produsele vor fi compuse din 100% ingrediente naturale sau de origine naturala, adica transformate dupa procedee fizice sau chimice autorizate.

Cosmos distinge urmatoarele categorii de ingrediente: apa (de izvor, de mare, distilata, obtinuta prin osmoza); ingredientele de origine minerala, ingredientele agricole obtinute dupa procedee chimice (biofermentatii, chimie verde…), alte ingrediente – de exemplu, cele marine.

Pana in decembrie 2014, este prevazuta o perioada de tranzitie pentru ca fabricantii sa se poata pune in conformitate cu acest nou referential si sa gaseasca solutii satisfacatoare pentru cinci conservatori de sinteza care se gasesc in parfumuri (autorizati pentru moment in categoria Cosmos Naturel).

Desigur, acest lucru stimuleaza cercetarea si inovarea. Agroingredientele transformate chimic, autorizate de Cosmos Naturel, vor permite cosmeticelor naturale sa rivalizeze cu cele conventionale.

Stiinta naturii incepe sa vina in ajutorul dorintelor consumatorilor, iar biotehnologiile vor permite reproducerea celulelor plantelor, pastrandu-le in acelasi timp biodiversitatea.

Tot ceea ce este mai bun din cosmetologia ecologica

Din punct de vedere bio, produsele de „baza“ de toaleta sunt ireprosabile: geluri de dus, deodorante, lapte demachiant, parfumuri florale.

Au, de asemenea, unda verde si produsele de ingrijire hidratante, care intra repede in piele.

See Also

Formulele hipoalergenice, pentru tipurile de piele sensibila, sau matifiante, pentru tipurile de piele grasa, sunt eficace – produsele bio lasa pielea sa respire si dispun de numeroase ingrediente vegetale care absorb sebumul.

Felicitari se cuvin si cremelor de maini si balsamurilor de buze. Produsele de ingrijire antiimbatranire evolueaza si ele – la fel si produsele de machiaj.

Pe termen lung, sampoanele pentru tipurile de par uscat, mixt sau gras vor controla natura scalpului. Atunci parul va trebui spalat mai rar.

Lista produselor favorite cuprinde si parfumurile, rimelurile sau lacurile de unghii, care momentan, nu se pot dispensa de solventii volatili. Insa stiinta evolueaza.

 

 

Editare de Andreea Radulescu

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top