Now Reading
La ce ajută spirulina?

La ce ajută spirulina?

Revista Psychologies
la-ce-ajută-spirulina

Spirulina este o algă de culoare verde-albastru, considerată a fi una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe pământ. Aceasta este folosită încă din cele mai vechi timpuri datorită beneficiilor pe care le are, iar aztecii o consumau pentru a îşi creşte anduranţa. Beneficiile spirulinei au transformat această algă într-un superaliment indicat pentru consum în numeroase situaţii. Spirulina este disponibilă sub forma de pudră.

Conform studiilor efectuate de către specialişti, proprietăţile spirulinei nu sunt deloc limitate. Întregul organism beneficiază în urma consumului de spirulină, iar acest superaliment poate trata afecţiuni ale sistemului nervos, ale stomacului, colonului şi inimii. De asemenea, persoanele care suferă de diabet, cei care se confruntă cu anemia sau cei care au probleme cu ficatul pot beneficia de proprietăţile spirulinei pentru starea de sănătate. În plus, spirulina este apreciată şi datorită proprietăţilor sale anti-îmbătrânire. Este ideală pentru a combate stresul oxidativ şi celulele canceroase. Spirulina poate fi utilizată şi pentru afecţiuni externe, deoarece vindecă rapid iritaţiile, exemele sau rănile. În plus, eficienţa sa în lupta împotriva psoriazisului este dovedită.

Una dintre proprietăţile spirulinei pentru care acest superaliment este extrem de apreciat este faptul că poate fi utilizată ca sursă de proteine pentru persoanele care au un regim alimentar vegan. De asemenea, spirulina este un adjuvant excelent în curele de slabire, atunci când este inclusă într-o alimentaţie echilibrată.

Conform unei cercetări în domeniul sănătăţii, spirulina este benefică şi în tratamentul rinitei alergice. Aceasta este o veste extraordinară pentru cei care se confruntă cu această afecţiune în sezonul de primăvară-vară. În cadrul cercetării s-a demonstrat că oamenii care au consumat spirulina au observat o îmbunătăţire la nivelul simptomelor asociate cu alergiile sezoniere: secreţiile nazale, pruritul, congestia nazală şi strănuturile s-au diminuat considerabil.

Proprietăţile spirulinei o fac excelentă pentru consum în cazul persoanelor care suferă de cancer oral. Există un studiu efectuat timp de 12 luni pe participanţi care aveau un istoric de leziuni orale pre-canceroase, cauzate de mestecatul tutunului. În cadrul acestui studiu, unui număr de participanţi li s-a administrat spirulina, iar ceilalţi au făcut parte dintr-un grup placebo. La sfârşitul studiului, 20 dintre cei 44 de participanţi care beneficiaseră de administrarea spirulinei fuseseră vindecaţi de leziuni, în comparatie cu doar 3 dintre cele 43 de persoane din grupul placebo.

Profilul nutriţional al spirulinei

Proprietăţile spirulinei se datorează unul profil nutriţional excelent. Acest superaliment este plin de vitamine, antioxidanţi şi minerale. Pot fi amintite vitamina A, complexul B, vitaminele C şi E şi minerale precum seleniu, magneziu, calciu şi zinc. Dintre acestea, seleniul şi vitamina C sunt doi antioxidanţi extrem de puternici şi eficienţi, cunoscuţi datorită protecţiei pe care o oferă celulelor şi ţesuturilor din organism. Spirulina este şi o sursă excelentă de fier, conţinând 2 mg pentru fiecare linguriţă de pudră (aproximativ 7 grame). Această cantitate de fier reprezintă 23% din doza zilnică recomandată pentru bărbaţii de peste 18 ani şi femeile de peste 50 de ani sau 13% din doza zilnică recomandată pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 49 de ani. În ceea ce priveşte cantitatea de proteine, aceasta este de 4 grame, raportată la o linguriţă de spirulină.

Administrarea spirulinei

Administrarea spirulinei se face conform indicaţiilor de pe eticheta produsului, care depind de vârsta consumatorului, de stilul său de viaţă şi de starea de sănătate. În general, adulţii fără restricţii cauzate de afecţiuni de sănătate pot consuma 2.5-3 grame de spirulină zilnic. În acest caz, administrarea spirulinei se face în 2-3 reprize în decursul unei zilei. Chiar şi copiii cu vârsta de peste 3 ani pot consuma spirulina, într-o cantitate cuprinsă între 0.6 şi 1.2 grame pe zi. Spirulina este benefică şi în sarcină, situaţie în care nu ar trebui să se depăşească 1 gram zilnic. Persoanele care au colesterolul peste limita admisă pot consuma 1-8 grame de spirulină într-o zi, iar cei care au probleme de sănătate din cauza ficatului gras 4.5 grame. Glicemia poate fi ţinută sub control prin administrarea spirulinei într-o cantitate de 2.4 grame pe zi. Sportivii pot consuma o cantitate mai mare de spirulină, de până la 10 grame pe zi.

La fel ca în cazul tuturor suplimentelor alimentare, este necesar ca administrarea spirulinei să se realizeze conform indicaţiilor. În unele cazuri, se recomandă şi consultarea medicului curant, care îl poate sfătui pe pacient dacă este în regulă sau nu să consume spirulină atunci când urmează în paralel un alt tratament medicamentos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top