Now Reading
Mai multa grija pentru parul tau

Mai multa grija pentru parul tau

Revista Psychologies

Cu doar cateva principii de baza, doua-trei produse bune si tot atatea gesturi simple, vei reusi sa ai un par asa cum iti doresti. Pe scurt, ai nevoie de un pieptene potrivit, o masca hranitoare si de un pic de timp.

Adultii vor, in general, sa aiba parul matasos. Aceasta dorinta evoca de fapt copilaria, perioada inocentei, a fragilitatii si tineretii plenare a corpului nostru. Parul are si o intensa expresivitate senzuala. Nu intamplator sunt femeile preocupate de lungimea, textura, culoarea, buclele sau fluiditatea parului.

Barbatii considera un par lung si bine intretinut o marca a feminitatii. In acelasi timp imaginea unei femei este receptata si in functie de acest element. Blondul lui Marylin Monroe era asociat cu senzualitatea si fragilitatea in timp ce bruna Ava Gardner inspira forta si mister. Rita Hayworth energiza cu dansul ei publicul, la fel cum o facea cu rosul cald al parului.

Dar parul frumos cere rabdare, investitii si chiar tandrete. O femeie mandra de pletele ei trebuie sa se ingrijeasca intr-adevar de ele si sa nu intervina brutal asupra parului – masajul capilar trebuie sa fie bland, iar pieptanatul delicat. Pentru un par placut la atingere masca e obligatorie. Iata cateva sugestii:

Delicatetea gesturilor
Incepand cu banalul spalat pe cap, orice interventie asupra parului trebuie sa fie extrem
de delicata.

Spalatul
Incepand cu gestul comun al spalarii, din ignoranta, se pot comite greseli. Din dorinta de a face totul cat mai bine, adesea utilizam prea mult sampon. In plus, frecam cu putere convinsi ca spuma mai multa inseamna mai bine spalat. „Este total gresit! spune Laurent Tourette, hair stilist. In felul acesta nu facem decat sa fragilizam radacina si sa incurcam parul.”

Mai intai aplica samponul si maseaza pielea capului timp de un minut. Desfa degetele si maseaza usor fara a le deplasa si fara a uita ca obiectivul este indepartarea murdariei si a excesului de sebum. Spala apoi incet tot parul, pe lungime, pentru a nu-l incurca.

Patrunde adanc cu mainile, deoarece spalarea in profunzime te ajuta sa nu deteriorezi parul de la suprafata.
E inutil sa lasi samponul cateva minute „sa actioneze” (dimpotriva, masca trebuie lasata), acest lucru nu aduce beneficii in plus parului. Daca ai parul lung, nu te spala cu capul aplecat inainte, ci lasa-l pe spate, exact ca la coafor, pentru a nu-l fragiliza si a nu-l incurca cat e ud. Un plus de grija: nu pune samponul direct pe cap. Toarna cantitatea echivalenta unei nuci in palma si dilueaza-l in apa inainte de a-l repartiza uniform pe par.

Descurcatul

Pieptenele este singurul accesoriu bun la descurcarea corecta a nodurilor de la suprafata, dar si a celor din interiorul podoabei capilare. Atentie, chiar daca e robust, parul nu rezista la un pieptanat prea energic. Mai ales daca este ud. In aceasta situatie, trebuie sa ai inca si mai multa grija. Foloseste un pieptene cu dinti rari, din plastic sau din os. Cele mai dese sau cele din metal au tendinta sa rupa firele de par. Un plus de grija: incepe descurcatul eliminand nodurile de la varfuri, apoi urca incet, cu blandete, catre radacina.

Parul ud are tendinta de a se rupe mai repede decat cel uscat.


Uscatul

Cine utilizeaza uscatorul de par, il foloseste de cele mai multe ori la cea mai ridicata temperatura. Iar caldura este inamicul numarul 1 al parului, deshidratandu-l si facandu-l casant. Ea exercita de asemenea o actiune mecanica asupra cuticulelor (strat subtire care acopera firul de par) care se vor deschide ca scoarta unui palmier. „Cuticulele deschise dau la atingere o senzatie de asprime, ca si cum parul agata”, explica Laurent Tourette.

Ideal este deci sa lasi parul sa se usuce in aer liber. Daca te grabesti sau daca este frig, incepe printr-o uscare cu aer caldut, tinand foehnul la 20 cm distanta. Un plus de grija: Daca vrei sa pari coafata, triseaza. Cand parul este aproape uscat, ia doar trei sau patru suvite de deasupra si coafeaza-le cu o perie rotunda. Nu apropia foehnul de perie, parul se va deshidrata si va parea fara viata.


Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top