Citești
O viata sanatoasa, da, dar cu ce pret?

O viata sanatoasa, da, dar cu ce pret?

Revista Psychologies

DE LA NEVROZA LA REVOLTA

„A trai sanatos este una dintre dogmele bazate pe criterii extreme si externe, care nu vor functiona“, spune Gérard Apfeldorfer, psihiatru si psihoterapeut specializat in probleme de comportament alimentar.

Pe planul nutritiei, aceste injonctiuni contribuie la dezvoltarea unui puternic sentiment de culpabilitate atunci cand ne abatem, real sau imaginar.

Gérard Apfeldofer ne aminteste ca ortorexia (a crede ca ne imbolnavim daca nu mancam sanatos) este o problema de comportament alimentar destul de serioasa, de aceeasi factura cu anorexia sau bulimia.

„Ceea ce vad la mine in cabinet nu este atat vointa de a manca sanatos, cat obsesia acestui comportament.“

Cautarea perfectiunii conduce inevitabil la izolare sociala. Gata cu cinele in familie sau cu iesirile cu amicii la restaurant!

Mancarea nu este numai furnizor de nutrienti, ea creeaza si legaturi afective
.

Relatia cu ceilalti face parte din elementele importante ale unei vieti echilibrate.

SA NU UITAM SA TRAIM!

Dar cum sa traim o viata de calitate fara a ne pierde reperele? Facand apel la bunul nostru simt. „In a trai sanatos, mai intai se vorbeste despre a trai“, spune Susan M. Love, doctorita americana, care ne sfatuieste sa nu mai urmam toate recomandarile cu sfintenie. Ca sa mai si traim un pic!

Trebuie sa privim critic majoritatea sfaturilor care promit marea cu sarea. A vorbi despre factori de risc nu inseamna ca vorbim despre boli.

See Also

Ea citeaza si activitatea fizica: daca beneficiile pentru sanatate nu pot fi negate, riscurile legate de practica acesteia exista si ele, mai ales pentru cei care nu prea fac sport frecvent. Risc de infarct, de entorse…

Exista ratiuni mult mai simpatice pentru care ar fi bine sa ne apucam de sport: sa iesim la aer, sa ne amuzam, sa impartim un moment bun cu o prietena…

In final, viata sanatoasa este un pic, si cea pe care o ducem azi. De altfel, Gérard Apfeldorfer estimeaza ca traim mult mai bine acum decat inainte (speranta noastra de viata este mai mare cu doua luni si jumatate la fiecare an de viata).

Alimentatia este variata si ne permite sa mergem in locuri unde putem respira aer curat. Asa ca, haideti sa nu ne mai facem probleme!

 

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top