Now Reading
Pentru cine si pentru ce te faci frumoasa?

Pentru cine si pentru ce te faci frumoasa?

Revista Psychologies

Stratagema discreta pentru a infrunta privirile celorlalti sau reflex natural, ca sa te simti bine in pielea ta? Atentia pe care o dai aspectului fizic spune multe despre relatia ta cu lumea si cu tine insati. 

 

Doar tu cu tine in fata oglinzii. O tusa de eye-liner, un strop de culoare, putin mascara. Nu uiti niciodata gloss-ul care da volum buzelor nici blush-ul care aduce o raza de soare pe pometi. Nici prea mult, nici prea putin. Atat cat sa ramai tu… si sa devii alta.

Datoria de a fi frumoasa
De ce frumusetea si feminitatea sunt legate iremediabil? Poate pentru ca „spre deosebire de animale, pentru fiintele umane, a fi femeie in­seam­na sa te faci frumoasa”, spune psihiatrul si psihanalistul Hana Rottman. Iar feminismul n-a bulversat deloc aceasta stare de fapt. Pentru femei, „datoria de a fi frumoasa” a ramas la fel de prezenta, dupa cum subliniaza si antropologul Bruno Remaury in „Le Beau Sexe faible”. Doar discursul s-a modificat din cauza mul­ti­pli­ca­rii si democratizarii tehnicilor de transformare a corpului. Astfel, datoriei sociale („Trebuie sa fiti frumoase”) i-a urmat datoria morala („Puteti fi frumoase daca vreti”). De atunci, femeia e responsabila de felul in care arata. Iar a se face frumoasa a devenit un moment important al vietii ei. Nu spunea romanciera britanica Virginia Woolf ca, in timpul pe care l-a petrecut stand in fata oglinzii, ar fi putut sa invete greaca?!

„A fi sau a nu fi frumoasa”, pare sa repete in fiecare dimineata oglinda din baie. Ca si cum, daca n-ar fi frumoasa, femeii i-ar lipsi o parte din ea insasi. De aici, tentatia de a face mereu mai mult si mai bine. Dar pentru cine? De ce? Dupa opinia unor psihanalisti, ideea de a te face frumoasa presupune automat existenta unei alte persoane care te priveste.

Cand stai singura in fata oglinzii, anticipezi judecata celuilalt. Apoi, privirea celuilalt si atractia pe care o manifesta sau nu vin sa confirme sau sa infirme experienta oglinzii. Dar iata un lucru imposibil de trecut cu vederea: inainte de orice, frumusetea este legata de sexualitate. Iar puterea ei este cu atat mai importanta cu cat se exercita fara ca noi sa stim. Putem simula la nesfarsit convingerea ca rolul ei este neglijabil fata de calitatile umane interioare, dar un numar impresionant de cercetari a demonstrat ca este fals. Mai ales in cazul femeilor. Cele care au grija de ele sunt considerate mai integrate social, mai atragatoare si mai feminine! Studiile au subliniat legatura foarte importanta intre frumusetea unei femei si nu­ma­rul partenerilor ei, relatie care nu este valabila si pentru barbati. Frumusetea feminina si seductia raman incontestabil legate. Iar femeia nu uita asta atunci cand se face frumoasa.

Sa cosmetizam adevarul?
Aparenta, se stie, este o forma de comunicare non-verbala: gratie ei, emitem semne menite sa comunice celuilalt cum vrem sa parem de fapt. Pe de o parte, te poti face frumoasa din dorinta de a te „camufla” si, in acest caz, machiajul este folosit in exces, ca o masca in spatele careia te ascunzi. Pe de alta parte, refuzul artificiului make-up, poate transmite mesajul „Sunt cum sunt si vreau sa ma iubiti cu tot cu defecte si calitati”. Grija pentru machiaj poate sa insemne insa si o modalitate de a te pune in valoare pur si simplu, o placere a jocului, a modei, a culorilor. Bineinteles ca exista motivatii de ordin ludic in aceste transformari.

Deghizare sau punere in valoare? Iata o ambiguitate: cum sa ramai tu insati metamorfozandu-te in acelasi timp?

O exigenta greu de suportat
Departe de a fi considerat superficial, timpul dedicat frumusetii este o parte esentiala a personalitatii individului. Preocuparea pentru felul in care arati este chiar un criteriu de sanatate mintala. Acest lucru presupune doua calitati psihice: sa fii constient de realitatea corpului tau si de existenta celuilalt. Cateodata totusi, exigenta frumusetii poate fi greu de acceptat. Adolescentele stangace in feminitatea lor se ascund de multe ori in spatele bretonului sau a hainelor over size, iar femeile devin obsedate de canoanele la moda. Caci datoria de a fi frumoasa nu numai ca s-a intensificat, dar a si evoluat.

Multa vreme, grija fata de aparente a fost dominata de obsesia fetei, de artificiile modei si de coafura. Ulterior, s-a adaugat necesitatea de a-ti intretine in intregime corpul pentru a ramane vesnic tanara si zvelta. O exigenta in plus, dificil de asumat! Acum 10 ani, 30% dintre femeile cu varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani nu erau satisfacute de corpul lor. Astazi, numarul lor a crescut la 48%. Aceasta cifra arata diferenta enorma intre discursul care da sentimentul ca frumusetea este la indemana tuturor si frustrarea din realitatea fiecareia.

Mama, rivala mea
Cand iesi intr-o seara sa dansezi intr-un club, trebuie sa fii cea mai frumoasa. Daca vrei sa cuceresti inima barbatului pe care-l visezi, trebuie sa fii si mai si! Asadar, frumusetea inseamna si competitie. La inceput se poate vorbi despre competitia intre mama si fiica. Fetita invata gesturile de frumusete de la mama ei si incearca s-o imite. Totusi, daca i se va spune „semeni cu mama ta!”, va deveni deprimata. Nu e usor sa fii aceeasi, traind totusi diferenta!

Eleva nu numai ca trebuie sa-si depaseasca profesoara, dar trebuie ulterior sa fie pregatita sa rivalizeze cu alte femei. O concurenta dificila, deoarece mamele raman frumoase mult timp. Iar fetele au cateodata dificultati sa se defineasca fata de aceste femei care stapanesc atat de bine codurile si canoanele frumusetii. Asadar, sa te faci frumoasa este o dorinta sau o obligatie? „Este o nevoie, un divertisment si o datorie”, este de parere Georgiana, o cititoare de-a noastra. Momentele de destindere, programarea la coafor sunt in egala masura o forma de a compensa viata stresanta de azi. Pentru 80% dintre femei sa te faci frumoasa inseamna in primul rand sa iti faci timp sa ai grija de tine.


Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top