Citești
Probleme de vedere după 40 de ani

Probleme de vedere după 40 de ani

Cătălina Cristescu

Trecerea timpului are impact asupra întregului organism, iar după 40 de ani observăm că ochii ne joacă feste atunci când citim sau lucrăm la calculator. La ce alte probleme de vedere ne putem aștepta? Detalii de la medicul oftalmolog Cristina Ciucă.

 

Cât de des este recomandat consultul oftalmologic după vârsta de 40 de ani și de ce?

Dr. Cristina Ciucă: Orice persoană cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să meargă la un consult oftalmologic o dată pe an.

Pentru persoanele cu afecțiuni de risc cum sunt diabetul, hipertensiunea arterială sau cu un istoric familial de boli oftalmologice, este necesar un control oftalmologic mai frecvent.

Multe afecțiuni ce pot duce la scăderea sau pierderea completă a vederii nu dau simptome în stadiile inițiale ale bolii – așadar, putem deduce importanța unui consult oftalmologic precoce, care poate să prevină apariția complicațiilor ulterioare.

În ce fel ni se schimbă ochii și vederea de-a lungul timpului?

Dr. C. C.: Ochii sunt într-o schimbare continuă pe parcursul vieții. La naștere, globul ocular are aproximativ 18 mm lungime, iar la trei ani ajunge la 22 mm, viteza de creștere fiind maximă pe parcursul primului an de viață.

În mod fiziologic, la copii se observă prezența unei hipermetropii mici ce dispare la vârsta pubertății, de aceea nu se prescriu ochelari copiilor sub șapte ani care au o hipermetropie totală mai mică de +1,50 dsf.

Odată cu înaintarea în vârstă, elasticitatea cristalinului scade și, astfel, acesta își pierde capacitatea de a se acomoda pentru vederea la aproape.

Din acest motiv, în jurul vârstei de 40 de ani apare presbiopia. Pacienții cu presbiopie necesită corecție optică cu ochelari pentru citit, ochelari progresivi sau lentile de contact speciale.

Alte modificări ce pot apărea în timp sunt îngustarea câmpului vizual periferic (la fiecare zece ani, pierdem aproximativ 1-3 grade din vederea periferică), diminuarea sensibilității la contrast, miodezopsiile și tulburări ale filmului lacrimal.

Citește și:

Ce este artrita și cine o face

Diagnosticul de endometrioză: provocări fizice și psihice

Ce boli ale ochilor pot apărea după 40 de ani?

Dr. C. C.: Cum spuneam, principala tulburare de vedere care apare după vârsta de 40 de ani este presbiopia. Presbiopia nu este o boală, ci este un fenomen fiziologic, ireversibil, de scădere progresivă a capacității ochilor de a focaliza pentru vederea la aproape.

Acest lucru este cauzat de pierderea elasticității cristalinului, o lentilă din interiorul ochiului. Astfel, cititul, scrisul, precum și alte activități ce presupun privitul de la o distanță mică se desfășoară cu dificultate, reflexul imediat fiind acela de a depărta obiectul privit pentru a vedea mai clar.

O altă problemă des întâlnită după vârsta de 40 de ani este sindromul de ochi uscat. Pe măsură ce îmbătrânim, capacitatea de hidratare a organismului scade, iar una dintre consecințe este reducerea calității, dar și a cantității secreției lacrimale de bază, care asigură o hidratare optimă a suprafeței oculare.

Această problemă se poate agrava din cauza condițiilor externe, cum ar fi mediile uscate sau aerul condiționat. Cel mai comun tratament pentru sindromul de ochi uscat este administrarea de lacrimi artificiale sub formă de picături pentru ochi.

Acestea vor ajuta la lubrifiere și la diminuarea simptomelor, cum ar fi roșeața, senzația de disconfort sau mâncărimea.

Alte afecțiuni a căror frecvență crește începând cu această perioadă sunt cataracta, glaucomul și degenerescența maculară legată de vârstă.

Anumite probleme ale ochilor pot indica diferite afecțiuni ale organismului?

Dr. C. C.: Un examen oftalmologic complet poate depista, pe lângă viciile de refracție și nevoia de ochelari, și prezența unor afecțiuni sistemice, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială.

Cea mai frecventă cauză de pierdere a vederii la populația de vârstă activă în țările dezvoltate este retinopatia diabetică.

După 20 de ani de diabet, aproximativ 90% dintre pacienții cu diabet zaharat insulino-dependent și 60% dintre cei cu diabet zaharat non-insulino-dependent prezintă un grad de retinopatie.

În absența tratamentului, retinopatia diabetică duce la apariția unor complicații grave, precum hemoragia vitreană, dezlipirea de retină, glaucomul secundar.

Examenul oftalmologic poate să depisteze și diverse probleme neurologice, cum sunt hipertensiunea intracraniană, adenomul hipofizar și diverse afecțiuni demielinizante, cum ar fi scleroza multiplă.

Examenul fundului de ochi poate depista prezența unor determinări secundare (metastaze) ce au ca punct de plecare o tumoră primară situată în organism.

Cele mai frecvente tumori ce dau metastaze la nivelul ochiului sunt tumorile de sân, tiroidă, plămâni și aparat digestiv.

Cum putem preveni problemele de vedere apărute după 40 de ani?

Dr. C. C.: Pentru menținerea sănătății ochilor după ce am trecut de vârsta de 40 de ani, este necesar să luăm o serie de măsuri de precauție, cum ar fi:

să purtăm ochelari cu filtru de protecție UV în toate zilele în care ochii sunt expuși radiațiilor ultraviolete; să purtăm ochelari cu filtru de protecție față de lumina albastră, dacă petrecem mult timp în fața monitorului;

să purtăm echipament de protecție adecvat la muncă și acasă; să consumăm alimente bogate în luteină, zeaxantină, vitamina A, C și E.

Examenele oftalmologice regulate cresc șansele de a ne menține sănătatea ochilor chiar și în condițiile înaintării în vârstă.

Cu cât afecțiunile oculare sunt depistate și tratate mai devreme, cu atât creștem șansele de a ne păstra o vedere mai bună, iar riscul de apariție a complicațiilor este mai mic.

O persoană nu vrea să poarte ochelari și ignoră toate simptomele. Ce impact are asta asupra sănătății ochilor?

Dr. C. C.: Purtarea ochelarilor este obligatorie, mai ales în primii ani de viață, pentru copiii ce necesită corecție optică. În caz contrar, poate să apară ambliopia sau „ochiul leneș“.

La persoanele adulte, purtarea ochelarilor se face pentru obținerea unei vederi optime și a confortului vizual. Contrar așteptărilor multor pacienți, purtarea ochelarilor nu stopează, nu încetinește creșterea dioptriilor și nici nu vindecă un viciu de refracție odată instalat.

La adulții care refuză purtarea ochelarilor sau poartă o corecție optică neadecvată, pot să apară: reducerea acuității vizuale, dureri de cap, amețeli, somnolență, clipit des și ochi obosiți.

Stăm foarte mult cu ochii în calculatoare, tablete, telefoane, la televizor. Cum ne afectează tehnologia ochii?

Dr. C. C.: Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice de tipul calculatoarelor și tabletelor poate avea efecte pe termen scurt, ce se instalează chiar după câteva ore de utilizare, sau efecte cumulative, pe termen lung.

Printre efectele pe termen scurt se numără: simptomele de oboseală oculară sau „astenopia de calculator“, disconfortul ocular, senzația de uscăciune sau usturime a ochiului, vederea în ceață, durerile de cap.

Alți factori de risc asociați utilizării calculatorului sunt poziția incorectă a spatelui și gâtului, sedentarismul. Efectele pe termen lung sunt cauzate de expunerea prelungită la lumina albastră, care poate să fie un factor declanșator pentru apariția degenerescenței maculare.

Ochelarii cu filtru împotriva luminii albastre protejează ochii pe termen lung, nu doar la calculator, dar și în situații de iluminat artificial sau de utilizare a ecranelor digitale de tip tabletă, telefon, TV.

Pentru a diminua efectele luminii albastre asupra ochilor noștri este necesar să facem eforturi suplimentare atunci când utilizăm dispozitive digitale.

Este indicat să luăm câte o pauză de zece minute la fiecare oră în care utilizăm calculatorul, să avem o poziție optimă pe scaun și să stăm la o distanță corespunzătoare față de monitor.

Atunci când privim ecranele dispozitivelor digitale, clipim mai rar decât în mod normal, de aceea trebuie să facem un efort conștient de a clipi mai des, pentru a evita apariția unui disconfort ocular cauzat de lipsa de lubrifiere.

Persoanele care au un loc de muncă ce presupune lucrul la calculator timp de opt ore pe zi ar trebui să meargă la un consult oftalmologic în mod regulat, pentru a reduce riscul aparițiilor complicațiilor cauzate de expunerea prelungită la lumina albastră.

Cristina Ciucă este medic oftalmolog, are competențe în prescrierea de ochelari de vedere și lentile de contact (adulți și copii), în ecografie oculară, tomografie oculară, tratamente LASER de pol anterior și intervenții chirurgicale pol anterior. Este membru al Societății Române de Oftalmologie și al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, medic specialist oftalmolog la Optica Medicală Videt, [email protected], https://www.videt.ro/cristina-ciuca.html

Foto: Shutterstock

Abonează-te la newsletter!

Abonează-te la newsletter!

Primește săptămânal resurse prin intermediul e-mail-ului!

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

Vezi comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sus