Now Reading
Sa renunti la pilula?

Sa renunti la pilula?

Revista Psychologies

Anti-bebe forever?

Cand doresc sa ramana insarcinate, femeile se intreaba daca pilula nu va micsora aceasta posibilitate. Ginecologii sunt de parere ca aceasta idee nu este decat o fantasma prea raspandita. Pilula nu modifica nimic, dar ade­varul este ca azi cuplurile sunt din ce in ce mai putin fecunde. O femeie care nu a ramas niciodata insarcinata nu poate sti in ce ma­sura era fertila pe cale naturala inainte de a incepe sa ia pilule.

Ginecologii au observat la femeile intre 30 si 34 de ani care folosesc pilule „o in­tarziere in conceperea” primului copil. Dar dupa treizeci si sase de luni de la oprirea administrarii pilulei, sarcinile sunt la fel de numeroase ca la alte femei. Mai mult: pilula diminueaza factorii ce declanseaza sterilitatea si protejeaza de anumite boli transmisibile sexual si implicate in blocarea trompelor sau in declansarea endometriozei.

In ciuda raspunsului linistitor al ginecologului sau, Virginia, dorind sa devina mama la varsta de 38 de ani, nu ajunge sa treaca peste angoasa de a fi „dereglata” de ani buni de cicluri artificia­le. „Oare ma culpabilizez incon­sti­ent ca am contrariat natura mea de fe­­me­ie?”, se intreaba ea. Psihologul la care a apelat i-a explicat ca a­ceas­ta teama arata mai ales asteptarile pe care omul le are de la medicina atotputernica: medicina este responsabila pentru tot si, in acelasi timp, exista si perceptia ca ea se joaca cu lucruri sacre mai mult sau mai putin tabu.

Si, mai ales, cu hormonii atat de pretiosi ai feminitatii si tineretii… De altfel, Virginia isi ia pilula in fiecare seara cu sentimentul ca se otraveste. „Pilula este singurul lucru chimic care se ia mai multi ani intr-un scop neterapeutic”, spune ea.

Ce riscuri exista?

Un medicament administrat permanent nu este chiar pe placul specialistilor in medicina naturista! Pentru ei, un astfel de compus creste aciditatea in organism si modifica astfel stabilitatea pH-ului sangvin. Din fericire, pilula mi­­ni­dozata este mai putin incriminata. Totusi, majoritatea vocilor din medicina naturista sunt de parere ca estroprogestativele – hormonii pe care ii contine – se elimina dificil, incetinesc metabolismul si accelereaza pierderea anumitor vitamine.

Astfel, deficitul de vitamina B9 este responsabil de probleme ca excesele alimentare, nervozitatea sau malformatiile fetale. Ce-i de facut? Este necesar un dozaj de nutrimente pe tot parcursul anului si, numai in fun­c­­­­tie de rezultate, o compensatie cu oligoelemente (mai ales magneziu) si cu vitamine (B9, B6, B12, B2, precum si C, E sau beta-caroten). In urma administrarii pilulelor, ficatul, care vegheaza asupra fluiditatii sangelui, poate de asemenea sa fie perturbat.

Femeile care au antecedente medicale precum obezitate, varice sau diabet risca aparitia cheagurilor de sange, care cauzeaza flebite, embolii pulmonare sau migrene puternice. Fumatul potenteaza aceste efecte cardiovasculare nedorite, iar pilula este interzisa fumatoarelor care au peste 35 de ani. In privinta efectelor cancerigene, acestea nu sunt elucidate inca. Estroprogestativele pot duce la inmultirea celulelor colului uterin si sanului.

Dar, in prezent, literatura medicala de specialitate tinde sa minimalizeze sau chiar sa nege rolul lor. Sustine, in schimb, ca acestea protejeaza de cancerul ovarian si uterin. Un singur lucru este evident: pilula face obiectul unor teorii din care lipseste consensul si, in acelasi timp, provoaca evolutia formulelor farmacologice. „De ce n-am avea incredere intr-o alta me­to­da?”, se intreaba Bianca, 38 de ani.

O problema de dorinta?

Veronica, 42 de ani, s-a simtit revigorata in ziua in care a fost nevoita sa schimbe metoda contraceptiva, din cauza unei hepatite. „Am invatat sa simt din nou apropierea ovulatiei. Sanii imi cresc, corpul imi devine mai cald, dorinta sexuala mi se accentueaza. Ciclul meu a devenit mai sensibil.“ Ea refuza de atunci orice tehnica susceptibila sa actioneze asupra corpului ei, care ii vorbeste din nou. „Rezultatul e o relatie mult mai pasionala cu partenerul meu”, marturiseste Veronica.

Pilula suprima va­ri­atiile hormonale, care influenteaza comporta­mentul si, de aceea, se poate produce o sca­de­re a libidoului. Asadar, sa o iei in continuare sau sa renunti? Cristina, 40 de ani, a ales „din cand in cand”. „Sunt perioade cand pilula nu ma deran­jeaza si altele in care o simt ca pe un corp stra­in, si atunci opresc administrarea ei. Vreau sa cred ca pot sa traiesc si fara ea si sa am o sexualitate la fel de debordanta”, spune Cristina, care a luat aceasta decizie impreuna cu so­tul ei, acceptand din cand in cand prezervativul ca inlocuitor al pilulei.

Asadar, relatia pe care o ai cu pilula seamana, pana la urma, cu re­latia ta de dragoste. Trebuie sa o descoperi pe aceea cu care poti trai in armonie. Cea care se potriveste cel mai bine corpului tau, modului tau de viata si, mai ales, starii tale de spirit din acel moment.

Cum sa iti amintesti

  • Asociaza administrarea ei cu o actiune cotidiana (spalatul pe dinti, cafeaua de dimineata…); fixeaza la momentul indicat alarma ceasului sau a telefonului mobil.
  • Pune o a doua cutie in geanta, pentru cazul in care o pierzi pe prima.
  • Ia cu tine si o pilula de a doua zi, in plus fata de contra­cep­ti­vele pe care le folosesti constant. Inghite-o la cel mult saizeci si doua de ore de la contactul sexual, dar nu lua mai mult de una pe ciclu: eficacitatea ei se va diminua si ar putea provoca san­ge­rari neregulate, cicluri imprevizibile, stari de greata si de voma.
  • Atentie: daca uiti sa iei pastila intr-un interval mai mare de 12 ore, risti o aparitie de sarcina. Acest termen nu trebuie depasit. O contraceptie subsidiara sau de urgenta s-ar putea dovedi necesara. Intreaba-ti ginecologul sau farmacistul.

Adaptare de Luana Pesa
Foto: dreamstime.com

Pages: 1 2 3
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top