Now Reading
Sensibilitatea dentară în sezonul rece

Sensibilitatea dentară în sezonul rece

Revista Psychologies
sensibilitatea-dentară-în-sezonul-rece

Iarna aduce cu sine numeroase motive de bucurie: joaca prin zăpadă, înfășurarea în pături pufoase și călduroase, savurarea de ceai fierbinte și ciocolată caldă, spiritul și magia sărbătorilor. Cu toate acestea, vremea rece poate să dăuneze: pielea devine mai aspră, buzele se usucă și ustură, iar dantura dezvoltă o sensibilitate.

Cum simt sensibilitatea dentară iarna și cât durează?

Senzația de durere sau sensibilitate dentară în timpul sezonului rece este una des întâlnită și poate fi tratată. Cel mai des, persoanele care trec printr-un episod de acest gen descriu o electrocutare scurtă, o înțepătură atunci când dinții sunt expuși la aerul rece sau temperaturile reduse. Această durere poate să treacă de la sine, însă dacă ține mai mult de o zi sau două, este momentul pentru o programare la medicul dentist. Există riscul ca acea sensibilitate să fie un indicator al unei probleme dentare mai serioase.

Care este cauza sensibilității dentare în sezonul rece?

Cauzele care pot provoca sensibilitatea dentară sunt variate: periajul prea dur, băuturile carbogazoase și mâncărurile zaharoase, parodontoza, albirile dentare excesive, bruxismul – scrâșnitul dinților, tartrul adunat pe suprafața dinților sau chiar mici defecte dentare ce nu pot fi percepute decât de ochiul unui specialist.

Dantura sănătoasă are smalțul care protejează un strat fin numit dentină, iar rădăcinile dinților sunt protejate de către gingie. Dacă smalțul dentar este deteriorat sau gingia este retrasă, atunci dentina devine expusă, iar pulpa dentară este în pericol. În cazul dinților sensibili, aerul rece ajunge direct la nervul dintelui și acest lucru se simte ca o înțepătură în interiorul dintelui.

Oricare ar fi motivul sensibilității, medicul stomatolog poate oferi cea mai bună explicație, precum și tratamentul specific fiecărui caz de sensibilitate dentară în parte.

Cum pot evita înrăutățirea durerii sau a sensibilității dentare?

Odată apărută sensibilitatea dentară, aceasta poate fi tratată, dacă se menține o igienă dentară bună și se urmează recomandările medicului dentist, legate de profilaxia periodică. De asemenea, când temperaturile sunt foarte scăzute, evită să respiri pe gură pentru că dantura să nu fie expusă direct aerului rece și încearcă să savurezi băuturile calde cu paiul, pentru ca lichidul fierbinte să nu ia contact direct cu dinții. Întreabă medicul curant despre vitaminele necesare în perioada rece și nu apăsa prea tare pe gingii în momentul periajului dentar. Totuși, reține că dacă durerea sau disconfortul durează mai mult de două zile, este cazul pentru o consultație dentară de specialitate, pentru a evita, pe termen lung, un tratament complex și costisitor!

Cui mă pot adresa în caz de sensibilitate dentară?

Medicul dentist este singurul în măsură pentru a evalua starea danturii și apariția sensibilității dentare. Primul pas este de a programa o consultație la stomatolog, iar apoi, în funcție de recomandările medicului specialist, poate fi necesară și o radiografie. În cazul în care nu ai un medic stomatolog la care să apelezi, iată câteva sfaturi: cere o recomandare cuiva de încredere pentru situații medicale, orientează-te în funcție de zona din apropierea locului de muncă sau a locuinței, întreabă înainte despre măsurile de igienă și protecție respectate, alege o clinică ce oferă servicii dentare conexe și complexe – pentru a te asigura că găsești totul într-un singur loc.

***

Acest articol a fost realizat cu ajutorul medicilor specialiști ai clinicii Swiss Ecodent. Clinica de familie Swiss Ecodent Klinik este situată în zona Floreasca, sector 2 și asigură tratamente specializate pentru toate vârstele și cazurile dentare. Toți medicii specialiști ai clinicii s-au unit și au căzut de comun acord că mai bine previi decât să tratezi! 

Tratamentele specifice de endodonție, chirurgie, implantologie, pedodonție, ortodonție, terapie odontală, parodontologie, estetică și albire dentară, protetică, igienizare și prevenție se realizează într-un mediu confortabil și deschis, de către medici cu experiență internațională și utilizând tehnologie digitală de ultimă generație.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top