Now Reading
Sfaturi pentru îngrijirea corectă a tenului acneic

Sfaturi pentru îngrijirea corectă a tenului acneic

Revista Psychologies
sfaturi-pentru-îngrijirea-corectă-a-tenului-acneic

Tenul acneic are nevoie de o îngrijire specială, atentă, însă nu excesivă. De cele mai multe ori, persoanele cu ten acneic sunt tentate să se spele de foarte multe ori pe față pe parcursul zilei, să folosească produse abrazive sau să-și acopere imperfecțiunile cu produse de machiaj nepotrivite. Apoi, în cazul tenului acneic, ar trebui să faceți și câteva schimbări în ceea ce privește stilul de viață, să acordați o atenție sporită alimentației și stresului, factori care pot înrăutăți acneea, respectiv aspectul tenului acneic.

Persoanele cu acnee trebuie să renunțe la obiceiul de a-și atinge față sau de a stoarce coșurile, deoarece aceste gesturi vor contribui la proliferarea (înmulțirea) bacteriilor. Un alt aspect important de ținut minte este că acneea nu are neapărat vârstă, astfel încât își poate face apariția oricând. Totuși, există și o parte bună, și anume faptul că tenul acneic este mai „ferit” de apariția ridurilor. Tendințele acneice apar, de obicei, în cazul tenului gras sau mixt.

Curățați dimineața și seara

Se recomandă ca persoanele cu ten acneic să se spele pe față de două ori pe zi, dimineața și seara. Produsele folosite trebuie să aibă la bază formule blânde, care să nu agreseze tenul, ci să-l curețe cu delicatețe, lăsând acea senzație de prospețime. Gelurile sau spumele de curățare nu diminuează filmul hidrolipidic, menținând astfel hidratarea naturală a pielii. De asemenea, trebuie să vă spălați pe față după ce faceți sport sau transpirați. Evitați însă să vă spălați pe față foarte des, deoarece acest obicei poate irita tenul.

Exfoliați cu blândețe

Exfolierea cu regularitate a tenului acneic este obligatorie. Produsele cu formule special create pentru îngrijirea tenului acneic sau cu tendință acneică vor contribui la curățarea în profunzime a porilor, ajutând la eliminarea coșurilor, a punctelor negre, stimulând reînnoirea celulară. Nu exfoliați tenul cu bureți sau perii de curățare, pentru că pielea se poate inflama, exacerbând acneea.

Folosiți un produs astringent

Produsele astringente sunt special create pentru tenul acneic cu tendința de îngrășare, contribuind la îndepărtarea excesului de sebum. Acestea se aplică, de obicei, cu ajutorul unui disc demachiant, pe pielea proaspăt spălată, mai ales pe zona T (frunte, nas, bărbie). Poate fi utilizat cu succes și de-a lungul zilei, când simțiți nevoia de a vă reîmprospăta tenul.

Și tenul acneic are nevoie de hidratare

Ați putea crede, în mod eronat, că tenul acneic nu are nevoie de hidratare. Nimic mai greșit! Ca urmare a utilizării îndelungate a produselor și tratamentelor recomandate de specialiști, tenul se poate usca, apărând acea senzație de „piele care ține”. Tocmai de aceea, specialiștii insistă ca în rutină zilnică de îngrijire a tenului acneic să fie introduse și cremele hidratante. Hidratarea trebuie să se facă și din interior către exterior, așa că beți 2 litri de apă de zi.

Tenul acneic poate fi machiat

Și tenul acneic poate fi machiat, însă numai cu produse non-comedogenice, care nu încarcă porii și nu îi obstrucționează. Datorită ingredientelor pe care le conțin, aceste produse non-comedogenice previn apariția leziunilor acneice precum și agravarea celor preexistente. Să nu împrumutați niciodată instrumentele de machiaj pentru că nu este igienic.

Demachiere înainte de culcare

Indiferent de tipul de ten, dar mai ales în cazul tenului acneic, este nevoie de demachiere. Folosiți un demachiant cu o formulă lejeră, bifazic, apoi spălați tenul cu un săpun cu pH neutru și ștergeți ușor, prin tamponare, cu un prosop de bumbac. Nu agresați pielea, nu stoarceți coșurile deoarece veți contribui la proliferarea bacteriilor. Este greșit să credeți că un coș stors se va vindeca. Din contra, se poate infecta, devenind roșu și dureros.

Expunerea la soare nu este interzisă

Expunerea controlată la soare este un obicei sănătos, de care orice persoană are nevoie. Unele persoane susțin că după expunerea la soare, observă o ameliorare a acneei, mai ales că bronzul reduce și aspectul inestetic. Atenție însă cum și cu ce produse vă protejați atunci când vă expuneți la soare, deoarece soarele poate îmbătrâni prematur pielea. Utilizați o cremă cu factor de protecție potrivit. Sunt recomandate spray-urile sau produsele cu formule ușoare, care nu încarcă porii.

Atenție și la produsele pentru îngrijirea părului

Formulele de îngrijire a părului – de la șampoane și balsamuri la produse de styling – pot provoca erupții acneice pe zone precum frunte sau gât. De asemenea, dacă aveți părul lung, încercați să-l purtați prins, mai ales în zilele foarte călduroase, astfel încât să nu se atingă de față, respectiv de ten.

Când trebuie să mergeți la specialist

Există persoane care își îngrijesc cu succes tenul acneic urmând pașii amintiți. Cu toate acestea, când erupțiile acneice nu mai pot fi controlate, este cazul să apelați la ajutorul unui specialist. Acesta vă poate prescrie produse cu ingrediente speciale. Sau consultați oferta online din farmacie pentru a găsi cele mai bune tratamente.

Acidul salicilic desfundă porii și reduce inflamatia. Este ideal pentru punctele negre și albe.

Peroxidul de benzoil acționează asupra bacteriilor responsabile de apariția acneei. Retinoizii exfoliază și îndepărtează celulele care înfundă porii, reducând inflamatia.

Alimentația este foarte importantă

Persoanele cu ten acneic trebuie să fie atente și la ceea ce mănâncă, deoarece anumite alimente predispun la inflamații. Printre acestea, se numără produsele de tip fast-food, care se pare că acționează asupra producției de hormoni, ciocolată (consumul de ciocolată crește reactivitatea sistemului imunitar la bacteriile responsabile de apariția acneei), lactatele (laptele de vacă conține aminoacizi care stimulează ficatul să producă mai mult IGF-1 (factor 1 de creștere de tip insulinic), legat de dezvoltarea acneei). Mâncați fructe proaspete, legume, carne de peşte, cereale integrale.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top