Now Reading
Suntem ceea ce respiram

Suntem ceea ce respiram

Revista Psychologies

Ever green. Plantele verzi au calitati reale impotriva poluarii. Iedera, chlorophytum (voalul miresei), varietatile de spatiphillum sau dracena (intrebati la florarie!), dimineaza COV, chiar daca nu pot tine locul unei ventilari eficiente. In plus, in timpul zilei, actio­neaza ca un ionizator natural si absorb gazul carbonic din aer pe care il restituie sub forma de o­xi­gen. Trebuie doar sa le scoti din camerele unde dormi, deoarece ciclul lor se inverseaza noaptea

Purificatoarele de aer. Principiul lor? Electronice sau dotate cu un filtru mecanic, ele sunt considerate o capcana pentru a­lergeni si gazante. Dar sunt eficiente intr-ade­var? Specialistii sunt rezervati. Aplicatiile lor raman limitate, chiar daca anumite modele, dotate cu filtre, pot fi eficiente in caz de alergie la parul de pisica, de exemplu. Sunt insa total ine­ficiente contra acarienilor. In plus, pretul lor ra­mane destul de mare.

Ionizatorii. Principiul lor consta in producerea de ioni negativi, benefici pentru organismul si psihicul uman mai ales gratie rolului lor sedativ. Din nefericire, eficacitatea aparatelor de ionizare nu este nici ea stabilita. Concentratia ionilor negativi produsi descreste rapid in prezenta fumului de tigara. Ionizatorul devine atunci inoperant. In plus, nu exista norme care sa garanteze eficacitatea aparatelor comercializate. Unele produc ozon, iar altele pot deveni surse de poluare. Gandeste-te insa: cat se incarca bateriile aparatului, ai timp sa faci o plimbare la padure, pe malul marii sau la tara unde ionii negativi sunt prezenti… chiar in sanul naturii!

Ca sa nu te sufoci in masina. In trafic esti expus maxim la poluare. Din contra, mersul pe jos presupune cea mai mica expunere la noxele citadine. In plus, plimbarea in aer liber imbunatateste activitatea pulmonara. La volan in capitalele poluate, respiri de cinci-sase ori mai mult benzen si monoxid de carbon decat in metrou, de doua-trei ori mai mult decat in autobuz si inhalezi in medie de trei ori mai multe particule contaminante de­cat un pieton.

Nu ezita sa fo­lo­sesti optiunea „air re­cycle” de la masina ta in tunele sau sa deschizi geamul ca sa im­prospatezi aerul cand iesi din­tr-o zona aglomerata a orasului.

Pentru a im­pros­pata spatiul de la birou sau de acasa, vaporizeaza cateva picaturi de ulei esential pin, lamai, lemon grass amestecate cu apa calda.

Marie Auffert-Pericone
Traducerea si adaptarea Luana Pesa.

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top