Now Reading
Totul despre virusul HPV

Totul despre virusul HPV

Virusul HPV este foarte contagios. 80% dintre persoanele active sexual il dobandesc, iar complicatiile sale sunt extrem de serioase, intrucat HPV duce la aparitia cancerului de col uterin. In acest context, cum ne putem proteja sanatatea?

 

 

Psychologies: Ce este virusul HPV?

Dr. Andrei Cucu: HPV este prescurtarea de la Human Papilloma Virus, ce reprezinta un grup de aproximativ 150 de virusuri inrudite. Fiecare virus din acest grup mare este identificat printr-un numar ce reprezinta tipul HPV.

Virusurile pot fi impartite in cutanate si mucoase, in functie de tropismul acestora pentru un anumit tip de tesut.

Numele virusului vine, in principal, de la formatiunile tumorale cutanate (papiloame, veruci, negi etc.) care apar ca urmare a infectiei, insa nu toate tipurile de HPV dau aceste modificari, existand mai multe tipuri care sunt asociate cu aparitia diferitelor forme de cancer.

Infectia persistenta cu una dintre tulpinile oncogene de HPV a fost implicata in aparitia cancerului cervical, anal, orofaringian etc.

 

Concret, ce probleme de sanatate induce virusul HPV?

Dr. A.C.: In functie de tip, HPV are o anumita predispozitie pentru un anumit tesut. Infectia cutanata duce la aparitia verucilor sau a condiloamelor, mai frecvent la nivelul mainilor si talpii piciorului.

Boala Bowen reprezinta o forma de neoplazie intraepiteliala de grad inalt, o forma severa de infectie cutanata, cu expresie atat genitala, cat si extragenitala, ce afecteaza pielea de la nivelul degetelor de la maini si de la picioare, palme, talpa piciorului si mucoasa genitala.

Infectia cu HPV are o predilectie pentru aceasta zona anogenitala. Cele mai frecvente infectii apar la nivelul penisului, scrotului, perineului, canalului anal, regiunii perianale, introitului vaginal, vulvei si colului uterin.

Manifestarile infectiei, intalnite frecvent, cuprind: condiloamele genitale, cunoscute si sub denumirea de condilomatoza acuminata, care sunt formatiuni tumorale benigne (veruci, negi) produse de cele mai multe ori de infectia cu tipul 6 si 11; leziuni intraepiteliale scuamoase (leziuni precanceroase) sau carcinom (cancer) de vagin, vulva, col uterin, anus sau penis.

Infectia persistenta cu virusul HPV a fost in mod clar legata de aparitia cancerului de col uterin si anus si este cauza de aparitie a unor subtipuri de cancer penian, vulvar si vaginal.

O serie importanta de dovezi sugereaza asocierea infectiei HPV, in special tipul 16, cu aparitia carcinomului scuamosorofaringian mai ales la persoanele cu varsta sub 50 de ani.

Infectia mucoasei respiratorii, in special cu tipurile 6 si 11, poate duce la aparitia papilomatozei recurente respiratorii, mai frecventa la copii, afectiune benigna ce se caracterizeaza prin aparitia papiloamelor la nivelul cailor respiratorii.

Cu toate ca unele dintre complicatiile infectiei cu HPV pot fi severe, doar o mica parte dintre acestea evolueaza pana la acest nivel, majoritatea infectiilor fiind eliminate din organism prin propriile mijloace imunitare. 

 

Cum se transmite virusul HPV?

Dr. A.C.: Infectia cu virusul HPV este una din cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala diagnosticata in prezent.

Modalitatea de transmitere este contactul piele-piele pentru leziunile cutanate, intimp ce papiloamele anogenitale si infectia de la nivelul colului uterin sunt, in principal, cauzate de contactul sexual genital-genital, oral-genital, anal-genital si oral-anal.

Cel mai important factor de risc pentru infectia cu HPV este activitatea sexuala, riscul de infectie fiind direct proportional cu numarul partenerilor sexuali si mai mare in cazul unui partener nou. Concordanta tulpinilor in cadrul cuplurilor este de doar 25%.

Contactul sexual, atat vaginal, cat si anal, este un factor important de risc pentru transmiterea virusului, cu toate ca aceasta nu este singura modalitate de transmitere: exista transmitere si prin intermediul degetelor, jucariilor sexuale etc. In majoritatea cazurilor, transmiterea de la barbat la femeie si invers este asimptomatica.

 

Cum putem evita infectia cu HPV?

Dr. A.C.: Exista doua metode principale de preventie a infectiei cu HPV acceptate momentan: vaccinarea si/sau abstinenta. Abstinenta este metoda absoluta de prevenire a infectiei, insa nerealista pentru majoritatea adultilor.

Vaccinarea HPV este o metoda eficienta de preventie, cu toate ca nu protejeaza de toate tipurile de HPV, ci doar de cele mai agresive si mai frecvent asociate cu aparitia cancerului de col si papiloamelor.

Alte metode de reducere a riscului infectiei cu HPV sunt reprezentate de utilizarea prezervativului (care nu elimina complet riscul, dar il reduce semnificativ) si limitarea numarului de parteneri sexuali.

 

Cum ne dam seama ca avem HPV?

Dr. A.C.: In majoritatea cazurilor, infectia cu HPV este asimptomatica, un posibil semn al prezentei acesteia fiind rezultatul anormal la examenul Babes-Papanicolau, de aici si importanta efectuarii periodice a acestei investigatii.

De asemenea, aparitia condiloamelor la nivel genital poate sa reprezinte manifestarea unei infectii cu virusul HPV, confirmarea facandu-se prin teste specifice. In functie de rezultate, medicul va indica analize suplimentare, precum testarea HPV pentru confirmare si/sau colposcopia, tratamentul si urmarirea pe termen lung avand loc in functie de rezultatul acestor investigatii.

 

Cat de importanta este genotiparea cu HPV? Ne ajuta in vreun fel sa stim ce radacini avem?

Dr. A.C.: Genotiparea HPV se efectueaza in momentul in care rezultatul examenului Babes-Papanicolau este modificat si ne intereseaza sa aflam cauza.

De asemenea, genotiparea se mai poate efectua si cu ocazia scree­ning-ului periodic, impreuna cu Babes-Papanicolau, un rezultat negativ in cazul ambelor teste facand posibila marirea intervalului de testare.

Genotiparea HPV se mai indica in cazul aparitiei condiloamelor, pentru a evidentia o eventuala asociere cu tipurile oncogene de virus.

Ar trebui evitata genotiparea HPV fara motiv – asta, pentru ca majoritatea infectiilor este tranzitorie, iar un astfel de rezultat nu face decat sa creasca nivelul de anxietate.

 

Care este ierarhia radacinilor?

Dr. A.C.: Virusul HPV este un virus ADN de mici dimensiuni. Tehnicile de secventiere ADN au facut posibila caracterizarea si tipajul acestora, fiecare tip fiind definit ca distinct in momentul in care mai putin de 90% din informatia genetica este comuna cu restul tipurilor.

Sunt peste 40 de tipuri de HPV ce pot infecta regiunea anogenitala si, in functie de riscul oncogenic, au fost impartite in tulpini cu „risc inalt“ (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68) si cu „risc scazut“ (6, 11, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 72, 73, 81). Tipurile 16 si 18 sunt celmai frecvent asociate cu cancerul de col uterin, fiind implicate in aproximativ 70% din cazuri.

 

Avem toata viata HPV sau dispare in timp?

Dr. A.C.: Din fericire, majoritatea infectiilor cu HPV este tranzitorie, sistemul imun reuseste sa elimine virusul inainte ca acesta sa produca probleme majore de sanatate.

Se aprecieaza ca intervalul de varsta de 20-30 de ani este cel mai predispus in a contracta o infectie cu HPV, dar, in acelasi timp, are si capacitatea maxima de a elimina infectia.

Persistenta infectiei cu HPV mai multi ani poate sa duca la aparitia cancerului de col.

In aparitia cancerului de col exista mai multe etape, in care se poate interveni pentru a intrerupe evolutia spre aceasta maladie: infectia primara cu virusul HPV, persistenta infectiei, evolutia catre leziuni precanceroase, cancerul invaziv.

 

Exista tratament pentru HPV?

Dr. A.C.: In prezent, nu exista un tratament specific pentru infectia cu HPV.

Tratarea se bazeaza, in principal, pe metode de crestere a imunitatii in mod nespecific si prin eliminarea factorilor ce predispun la persistenta infectiei, cum ar fi fumatul, anticonceptionalele orale etc.

In cazul in care, ca urmare a investigatiilor, se constata leziuni precanceroase la nivelul colului, se recomanda excizia acestora, care, totodata, poate favoriza si eliminarea virusului.

 

Afecteaza diferit barbatii si femeile?

Dr. A.C.: Ambele sexe pot contracta infectia cu virusul HPV, mai bine documentata fiind aparitia infectiei la femei, si asta datorita incidentei crescute a cancerului de col uterin si a leziunilor precursoare acestuia.

Prevalenta globala a infectiei cu HPV in randul femeilor cu citologie normala este de aproximativ 10% si se estimeaza ca 75-80% dintre adultii cu viata sexuala activa vor contracta o infectie HPV pana la varsta de 50 de ani.

Trebuie adaugat faptul ca incidenta infectiilor cu virusul HPV scade abrupt dupa varsta de 30 de ani. Aparitia HPV in randul barbatilor variaza larg intre 1-73%, in functie de orientarea sexuala, fumat, abuzul de droguri, numarul partenerilor sexuali, tara de origine etc.

Barbatii contracteaza infectia mai usor decat femeile si o pot elimina, de asemenea, mai rapid, in special in cazul barbatilor circumcisi.

 

Dr. Andrei Cucu este medic specialist in obstetrica-ginecologie, pasionat de tehnicile operatorii minim invazive: laparoscopie si histeroscopie

Tel.: 0745.087.871

www.drcucu.ro

https://www.facebook.com/DrAndreiCucu

A consemnat Catalina Cristescu

 

Citeste si:

Avantaje si dezavantaje ale contraceptiei cu sterilet

Sindromul premenstrual: mit sau adevar?

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top