Now Reading
Cedez tentatiilor

Cedez tentatiilor

Avand in vedere ca am realizat ca nu ma descurc singura… am decis sa cer sfatul unui specialist. O problema cu care ma confrunt zi de zi este aceea ca nu reusesc sa nu cedez in fata tentatiilor!! Sunt cheltuitoare, imi place sa mananc etc toate lucrurile care imi dau senzatia de bine. Si asa apar discutiile cu sotul meu… Ca in cele mai nepotrivite momente cheltui banii, ca m-am ingrasat vreo 10 kg si arat rau etc. In privinta cumparaturilor am gasit o cale! Nu ies din casa, nu mai merg prin magazine. Dar in privinta mancarii nu reusesc sa ma abtin. Ce sa mai spun de dulciuri. Nu pot sa adopt o dieta sanatoasa… Mereu renunt… Sunt o persoana capabila de sentimente mult prea profunde pentru lumea in care traim si mi-e frica sa nu fie tocmai asta problema. Va multumesc.

Intrebare pusa de: Cucos, 23

Raspunsul psihologului:

Tentatiile si starea de bine sunt lucruri foarte directe, palpabile. Cu totii cautam sa obtinem o stare buna, hedonica, plina de placere. Poate ca acest surplus de care vorbiti, transformat de mine in “ Cedez in fata tentatiilor care imi confera o stare de bine”, isi are originea intr-o ‘foame’ a starii de bine, adica a umplerii unui gol, a ‘potolirii’ unei nevoi, alta decat cea de a cheltui, manca etc.

V-as indrepta catre acele sentimente mai profunde de care vorbiti in final si sa incercati sa le numiti. Ati numit ‘frica’. Frica de ce? La ce ‘frica’ va referiti? Este posibil sa vina ea dintr-o nemultumire, frustrare, neplacere, dintr-o alta zona a dvs? A aparut aceasta ‘foame’ intr-un anumit context, situatie? De ce acum? Cu ce ar putea avea legatura?

Ce are a face lumea in care traim cu toata povestea dvs? Ce e cu lumea asta? Cu ce va supara, va nemultumeste aceasta lume? Care e ‘vina’ pe care le-o aruncati? Toate aceste intrebari v-ar conduce… tot catre dvs. In fiecare raspuns ati pune cate ceva tot din zone pe care le evitati, pe care le respingeti constient prin accesele bulimice sau de shopping, si nu le acordati ragaz pentru o analiza pe indelete si profunda.

V-ar fi de ajutor un demers terapeutic in a constientiza acele lucruri inconstiente care ies la iveala ‘deghizate’ in forma acceselor si comportamentelor exagerate de ‘foame’, adica a nevoii de acumulare. Ce ar vrea ele sa compenseze? Ce nu primiti, simtiti autentic?

Aceste cateva intrebari ar putea sa fie poate punctul de plecare si inceputul unei clarificari dupa care se vede ca tanjiti cu ardoare. Din nou apare aceasta pofta… Ce o genereaza oare? Iar pentru asta trebuie sa plonjati in lumea nemultumirilor din viata dvs, pentru ca lumea… e asa cum e.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top