Now Reading
Crize de la stres

Crize de la stres

Pentru a ajunge sa pun intrebarea trebuie sa va explic putin care e situatia mea actuala. Sunt de sase ani in Italia. Am trei copii de 28, 25 si 22 de ani, in Romania. Baiatul de 28 ani e bolnav de artrita reumatoida. Fetele de 25 si 22 ani studiaza in Romania, dar ne vedem destul de des, caci vara vin aici in Italia la lucru. Mai am o mama de 80 de ani in Romania, cu problemele ei. Deci,am destule probleme la care sa ma gindesc, care sa-mi faca griji si stres. Dar spre norocul meu aici eu stau foarte bine. Sunt iubita si respectata, si eu si copii mei. De vreo patru ani sufar de dureri de stomac: reflux gastrico-esofagian. Toate analizele sunt perfecte deci mi s-a spus ca e pe fond nervos, din cauza stresului. Cu pastile de protectie o duc binisor. Citeva zile in urma insa mi s-a intimplat ceva groaznic. M-a prins mai intii obisnuitul cleste la inima care nu-mi dadea voie sa respir. E un simptom obisnuit pentru mine, tot pe fond nervos, mi-au spus, dar de data aceasta aveam si o durere foarte puternica in lateral si in spate care nu ma lasa sa ma intind pe pat. M-am speriat un pic si m-am dus la spital la urgenta. M-au facut analize, EKG-ul, radiografii la plamini si toate au iesit perfecte. Tensiunea era 16/9. Mi-au dat nitroglicerina si asteptind rezultatele vorbeam linistita cu asistenta. Dintr-o data am inceput sa transpir si dupa citeva secunde au inceput sa-mi amorteasca degetele si sa ma doara puternic. Am apucat sa spun asistentei ce mi se intimpla dupa care nu am mai fost capabila sa vorbesc sau sa ma misc, nici miini nici picioare, iar degele miinilor au devenit foarte rigide, s-au strins toate intr-o pozitie si ma dureau groaznic. Asta a durat, cred, vreo 10 minute, dupa care mi-am revenit. Medicul nu mi-a facut nimic decit sa-mi dea oxigen. Dupa, mi-a spus ca am avut o criza datorita stresului, o criza de panica. Este adevarat? Ce pot sa fac? Aici unde sunt eu, medicii nu se prea grabesc sa dea calmante pentru stres, spunind ca e mai bine sa lupti tu insuti, sa te linistesti, decit sa iei calmante. Care e sfatul dumneavoastra?

Intrebare pusa de: Stefanica, 50

Raspunsul psihologului:

Spuneti ca toate simptomele pe care le aveti sunt “pe fond nervos,” adica psihosomatice. In consecinta singura posibilitate de interventie este o psihoterapie, de preferat psihanalitica. In timp este singurul demers care va poate ajuta, mai ales ca simptomele dvs par sa se inmulteasca si sa se intensifice.

O boala psihosomatica este un mesaj al corpului dvs si semnifica o suferinta pe care nu puteti s-o exprimati in cuvinte pentru ca este prea adanc ingropata in inconstient. Se pare ca, fiindca n-ati izbutit sa descifrati mesajul stomacului, corpul dvs a insistat sa va mai trimita si un atac de panica. N-aveti cum sa stiti ce va va mai trimite in continuare daca nu-i ascultati semnalele.

Un psihanalist va poate ajuta sa va vindecati. Exista multi psihanalisti sau psihoterapeuti de orientare psihanalitica in Italia, probabil ca o cautare pe net va va ajuta sa faceti o alegere.
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top