Now Reading
Il iubesti cu adevarat… sau vrei cu tot dianadinsul sa-l schimbi?

Il iubesti cu adevarat… sau vrei cu tot dianadinsul sa-l schimbi?

Cum sa fac sa fie bine, sa scap de gelozie, sa nu-l mai tachinez,cum sa fim fericiti? Am o relatie de 2 ani si 7 luni. Si locuim impreuna. Eu am33 si el 40 de ani. Problemele au inceput cam dupa 3 luni. El a fost singur 5-6 ani (adica fara o relatie stabila dar cu foarte multe femei cu care avea legaturi si contacte peste tot pe unde se ducea; el le numeste cunostinte).Totul a inceput cind am plecat impreuna ptr. citeva zile in Italia si acolo seara ne-am dus sa mincam. In local erau 2 femei singure la o masa iar el nu-si mai lua ochii de la ele; m-am suparat pe moment dar a trecut. Se trezea simbata si duminica la 4-5 dimineata, se ducea in sufragerie si in internet, cind veneam eu stingea computerul, daca intrebam ce facea, el spunea : „citesc stiri, evenimente etc”. Mai tirziu am aflat ca avea vreo 4-5 adrese de email…
[…] Despre adresa cu colegii de facultate l-am intrebat daca ii scriu si femei (cu toate ca eram convinsa ca da), bineinteles a fost ” Da” si l-am intrebat de ce nu pot sa vad aceste emailuri ce pot fetele sa-ti scrie daca sint doar colege, NU?, ca doar nu-i scria ce face ea in pat, dar el nu si nu ca sint colegi ce-mi scriu mie si nimeni nu trebuie sa citeasca. De aici am inceput sa-l suspectez si bineinteles sa fiu geloasa.
[…] In fiecare duminica pleca la o intilnire cu niste prieteni de la 18.00 si venea la 23.00. La inceput nu m-a deranjat dar dupa chestiile cu emailuri, i-am zis intr-o duminica ca vin si eu sa-i vad prietenii (nu-i cunosteam nici un prieten); el a zis ca nu se poate ca e o intilnire numai cu baietii si femeile nu au voie (de aici am inceput sa ma gindesc in alta parte – toata lumea stie ca in Germania sint cluburi unde femeile nu pot intra, iar el frecventase astfel de cluburi ptr. ca am gasit carti de vizita si cind am intrebat el mi-a recunoscut ca a fost pe acolo dar de cind e cu mine nu se mai duce). Certurile au luat amploare din cauza ca nu ma lua cu el duminica, macar o data am vrut. Dupa 10 luni a renuntat sa se mai duca si ieseam duminica cu toti si bineinteles prieteni lui cu prietenele. Am inceput sa-i caut prin telefoane vechi care le lasase in casa si am gasit mesaje ca : „intri la 5 pe chat „si am inteles de ce el se trezea la 4-5. In 2008 decembrie mi-am lasat serviciul (de comun acord cu el ca sa fiu mai aproape de casa, ca cheltuim bani multi pe naveta etc.), am inceput sa invat germana, dar nu stiu bine ca el nu vb. cu mine in casa si cind incearca sa vb. daca fac greseli se enerveaza si eu nu mai vb. iar de un an nu reusesc sa gasesc de munca.
[…] Ajutati-ma.am nevoie de sfatul vostru. Cum sa nu mai fiu atit de geloasa;cum sa ma comport sa-l duc pe drumil bun, sa renunte la cele din trecut?de psiholog nu am bani.dati-mi un sfat. Mersi.

Intrebare pusa de: Jeni, 34

Raspunsul psihologului:

Draga Jeni,

Pentru inceput va trebui sa iti raspunzi la intrebarea daca il iubesti cu adevarat asa cum este el in realitate sau ti-l doresti cu totul altfel si vrei cu tot dinadinsul sa-l schimbi. De asemenea, este important de stiut daca si el te iubeste pe tine. O relatie de cuplu dureaza daca ambii parteneri investesc deopotriva sentimente autentice in ea.

Daca tu simti ca in permanenta trebuie sa te lupti pentru el, ca iti doresti sa il poti controla (pentru ca simti ca iti scapa printre degete), ceva nu este in regula intre voi.

Fiecare om trebuie sa isi asume ceea ce face in mod personal. Altfel spus, tu trebuie sa iti asumi faptul ca ai acceptat sa depinzi de el, ca intr-un fel ai renuntat la tine pentru a i te darui in totalitate. Ceea ce isi doreste el de la relatia voastra este important de aflat. Daca este nehotarit sau daca incearca permanent sa isi testeze puterea de seductie, toate acestea sunt cautarile lui, care intr-adevar te pot afecta pe tine pentru ca tu, in dorinta ta de a i te darui total, observi ca el are un spatiu care este numai al lui, nu ti se ofera tie cu totul.

Pentru un barbat la 40 de ani este important sa stie ca inca mai poate seduce femei. Depinde daca ramane numai la nivel de fantasma sau trece si la actiune.

Este foarte important sa va definiti rolurile in cuplu si sa va raspundeti la intrebari ca: va doriti sa formati un cuplu in continuare? Va doriti sa fiti fideli unul altuia? Va sunteti suficienti unul celuilalt? Daca numai unul isi doreste asta, este practic imposibil sa va prelungiti chinul. Efortul de a schimba pe cineva este aproape inutil in astfel de situatii. El trebuie sa isi doreasca sa fie cu tine si numai cu tine. Daca nu este asa, depinde numai de tine. Daca acceptati o situatie neclara, ambigua in ceea ce priveste sentimentele prietenului tau. Sau alegi sa iti contruiesti o viata separat de el.

Este o chestiune de decizie personala. Nu exista solutii care sa aduca fericirea si intelegerea in cuplul vostru, care sa vina din exterior. Ele trebuie cautate impreuna cu prietenul, in interiorul cuplului. Pentru asta va trebui sa faceti amandoi fata unor intrebari si sa va asumati raspunsurile sincere. O puteti face si cu ajutorul unui specialist, daca va doriti cu adevarat sa continuati relatia astfel incat amandoi sa va simtiti confortabil in ea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top