Now Reading
Merita sa incerc sa salvez aceasta casnicie?

Merita sa incerc sa salvez aceasta casnicie?

Cum poti sa-ti recapeti increderea in sotul tau dupa ce ai aflat ca acesta te-a inselat? Sotul meu are o relatie de ceva timp (2,3 ani, nu stiu exact pentru ca nu vrea sa recunoasca) cu o alta femeie. Am aflat de relatia lor in februarie anul acesta. Dupa ce am discutat, am hotarat sa o luam de la capat si mi-a promis ca va inceta relatia cu aceasta femeie. Au fost numai minciuni. De curand am aflat ca a continuat relatia. Am discutat despre divort, dar nici nu vrea sa auda. Imi spune ca ma iubeste si ca nu poate sta fara mine si fetita noastra. Trebuie sa va spun ca sotul s-a mutat cu serviciul intr-un alt oras de 1 an de zile si tot acolo s-a mutat si amanta lui, deci sunt impreuna in timpul saptamanii, iar noi ne vedem doar la sfarsit de saptamana. I-am spus ca trebuie sa se intoarca acasa daca vrea sa ne salvam casnicia. Nu-mi da nici un raspuns. Este evaziv, spune ca ” o sa ma intorc”. Ce sa fac ? Nu-l mai recunosc pe omul cu care m-am casatorit acum 13 ani. Mai merita sa incerc sa salvez aceasta casnicie? Ce impact va avea divortul asupra fetitei, care are 9 ani si jumatate? Va rog sa-mi dati un sfat. Va multumesc.

Intrebare pusa de: Carmencita, 37

Raspunsul psihologului:

Scrisoarea dumneavostra dezvaluie o situatie de viata destul de complicata, la fel ca si intrebarile pe care le lansati. Ceea ce va recomand in primul rand este sa va clarificati in primul rand dumneavostra care va sunt sentimentele fata de sotul dumneavoastra si care va sunt optiunile reale. La fiecare optiune va recomand sa gasiti atat beneficii cat si puncte slabe, astfel incat sa puteti avea o imagine cat mai clara a alegerilor potentiale pe care le puteti face in viitor.

A mentine o stare de incertitudine, inseamna a accepta (mai direct sau mai indirect) o relatie duala cu consecinte nefaste atat asupra dumneavoastra cat si a copilului.

Dupa ce va puneti un pic de ordine in sentimente si in optiuni, va recomand sa aveti o discutie deschisa si sincera cu sotul dumneavostra si sa ii comunicati gandurile si concluziile la care ati ajuns. Oferitii un ragaz de gandire spunandu-i ca asteptati un raspuns la fel de sincer din partea lui. Mai departe ramane sa hotarati in functie de ce va raspunde ceea ce urmeaza sa decideti ceea ce este cel mai bine de facut.

Oricum o perioada de ragaz si clarificare dupa discutii va poate oferi o imagine mai clara a implicatiilor fiecarei decizii pe care le-ati putea lua pe termen scurt si pe termen lung.

De asemenea, va recomand sa incercati sa vedeti daca sotul dumneavostra este dispus sa salveze casnicia, sa mergeti impreuna la cateva discutii cu un psihoterapeut specilaizat pe relatiile de cuplu, si care v-ar putea ajuta sa comunicati si sa gestionati mai bine starile emotionale prin care treceti in aceasta perioada atat de tulbure.

In ceea ce priveste increderea, ea sa castiga greu si se pierde usor, cu atat mai greu de recastigat dupa o inselare, „tradare” emtionala. Dar nu este de neconceput, insa pentru asta aveti nevoie 100% de sinceritatea si devotamentul sotului dumneavostra. Acest lucru presupune sa aflati cum de s-a ajuns la aceasta situatie, ce anume „l-a impins” sa caute o alta relatie, sa aflati impreuna ce nu a mers si ce ar putea sa fie imbunatatit in viata de cuplu. Care au fost nemultumirile de o parte si de alta? Ce asteptari si dorinte s-au naruit? Trebuie gasit acel moment de ruptura si de incercat de reinodat de acolo o alta relatie. Spun o alta relatie mai buna si mai sincera, pentru ca o relatie ideala este greu de obtinut. Iar daca acest lucru nu mai poate fi facut, de luat o decizie matura de comun accord pentru a pune capat acestui drum si sa va dati o sansa sa va puteti reface viata asa cum poate fiecare.
 
Iar in ceea ce priveste fetita dumneavostra, ea trebuie asigurata si protejata cat mai mult pana cand dumneavostra si sotul va puneti de acord cu o decize comuna, si de asemenea ea trebuie asigurata de iubirea celor doi pariti. Va fi foarte greu sa nu o puneti ca si „carne de tun” in discutiile dumneavostra, dar nu ea este cu adevarat motivul pentru care nu se poate lua o decizie clara, ci emotiile care inca va leaga. Ele trebuiesc clarificate, pentru ca pana la urma, copilul va avea mereu o mama si un tata, indiferent cum decid cei doi adulti sa traiasca.

Sper ca macar am trasat in mare un plan de bataie, nu spun ca e cel mai bun sau singurul, dar va poate servi ca model pentru un fel pe care ati decide sa-l aplicati.
Multa intelepciune!.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top