Now Reading
Psiholog cu depresie?

Psiholog cu depresie?

Are „voie” un psiholog sa sufere de depresie si atacuri de panica?

Intrebare pusa de: Georgescu, 27

Raspunsul psihologului:

Un psiholog este inainte de toate un om ca toti oamenii, cu o copilarie si o familie, cu o anumita istorie de viata.

Dupa ce el decide sa urmeze facultatea de psihologie si ulterior specializarea de psihoterapie, este de datoria lui sa se cunoasca, sa se analizeze si sa se introspecteze (intr-o terapie personala) pentru a putea face fata situatiilor de lucru cu alti oameni, viitorii lui pacienti.

Aceasta analiza personala obligatorie il va confrunta in formarea sa cu propriile probleme, cu istoria lui de viata, lucruri pe care este de dorit sa si le cunoasca si sa si le rezolve cat mai bine. Alegerea in sine a acestei meserii nu te ‘apara’ de diverse trairi, conflicte, simptome.

Daca in viata lui reala se intampla (si se intampla ca doar e om!) sa treaca prin diverse situatii care il afecteaza emotional si ii influenteaza munca terapeutica, este de datoria sa sa le recunoasca, sa le discute si eventual, in functie de impactul avut, sa le lucreze intr-o terapie personala si nu sa se foloseasca de pacientii lui pentru asta.

Daca nu si-ar da „voie” sa le traiasca ar fi la fel de rau ca si alegerea anterioara. Este de dorit sa isi vada si sa-si recunoasca limitele si sa ceara ajutor de la familie, prieteni si colegi.

Iar formarea sa il obliga sa treaca prin faza de supervizare, adica sa mearga la randul sau cu cazurile cele mai dificile, cele care ii dau batai de cap la un terapeut-formator cu experienta care sa-l indrume si sa-l ghideze. Pentru ca daca ii dau batai de cap inseamna ca mai are de lucrat cu sine si cu fantomele propriului lui trecut.

Citește și: Ce este depresia

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top