Now Reading
Sunt depresiva si nu mai simt gustul vietii

Sunt depresiva si nu mai simt gustul vietii

Sunt depresiva si nu mai simt gustul vietii. De aproape 2 ani, am o relatie stabila cu un barbat. De curind ne-am mutat impreuna, ne intelegem bine, doar ca uneori am o stare depresiva din cauza reprosurilor permanente pe care le primesc din partea iubitului in legatura cu faptul ca el isi doreste sa slabesc, ceea ce imi doresc si eu, desigur. Am incercat multe metode de a da jos citeva kg, dar fara succes. Sunt la pamint. De curind am aflat ca iubitul meu a reluat legatura cu o ex-prietena, care arata foarte bine si lui ii plac femeile frumoase. Desi sustine ca ma iubeste. Incep putin cite putin sa-mi pierd increderea in el, intrucit adesea m-a mintit in legatura cu aceasta femeie. Ma simt frustrata, de parca as fi cea mai urita fata de pe pamint. Nu stiu cum as putea iesi din acest impas. Sunt momente in care ma gindesc la cele mai oribile lucruri. Nu stiu ce sa fac, cum sa procedez. Nu as vrea sa ma pierd si sa nu ma mai regasesc. Am impresia ca nimeni nu are nevoie de mine. Dar imi doresc atit de mult sa fiu fericita, sa simt ca traiesc…

Intrebare pusa de: Ninnely, 21

Raspunsul psihologului:

Kilogramele in plus despre care vorbesti, foarte probabil simbolizeaza „bagajul tau de probleme emotionale si ur¢tenie” pe care il porti cu tine de multa vreme si pe care, inevitabil, il aduci in fiecare noua relatie.
Ipoteza mea este ca suferinta ta este mult, mult mai veche (posibil preluata de timpuriu din familia ta de origine) si ca ea interfereaza in relatia cu barbatul din viata ta. Altfel spus, problemele mai vechi polueaza actuala relatie.

Este foarte posibil ca iubitul tau sa fie sincer cand iti spune ca te iubeste, iar ceea ce nu poate suporta sa fie exact depresia ta. Cand iti spune ca trebuie sa slabesti iti spune de fapt ca trebuie sa te ingrijesti si sa lupti cu starile tale negative. Faptul ca a reluat relatia cu o exprietena denota ca el nu este dispus sa joace rolul psihoterapeutului pentru tine.

Incapacitatea ta de a slabi poate semnifica: faptul ca nu esti pregatita sa renunti la problemele tale emotionale inainte de a le intelege; refuzul tau de a fi iubita doar atunci cand arati bine si respinsa atunci cand arati rau; o provocare inconstienta adresata iubitului de a te parasi, asta deoarece in adancul tau tu crezi ca nu poti fi iubita si inevitabil toti barbatii te vor parasi etc. Toate acestea reprezinta doar ipoteze, tu esti singura care le poate valida in urma unui proces de introspectie.

Foarte multi oameni raniti sufleteste incep o relatie sperand ca iubirea celuilalt ii va vindeca sau ca iubirea lor il va vindeca pe celalalt. Experienta terapeutica arata insa ca e nevoie sa te vindeci pentru a putea iubi cu adevarat.

Recomandarea mea este de a incepe o psihoterapie. Te va ajuta foarte mult sa te cunosti, sa intelegi de unde provin starile tale si sa realizezi cum suferinte mai vechi si tipare de gandire inconstiente iti afecteaza relatiile prezente..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top