Now Reading
Un om caruia i se reproseaza tinde sa se inchida in el

Un om caruia i se reproseaza tinde sa se inchida in el

Ce sa fac? Acum 4 ani si jumtate am intalnit un baiat, de fapt il stiam de din liceu si am mai fost impreuna cam 8 luni, dar eu am fost cea care a incheiat deoarece il simteam posesiv si simteam ca nu pot respira. Dupa 2 ani si ceva m-a sunat si mi-a zis la multi ani si asa am inceput acea relatie. Dupa 2 luni am apreciat foarte mult la el faptul ca a fost sincer cu mine si mi-a zis ca el era de fapt cel care s-a dat drept un alt baiat are dorea sa inceapa o relatie cu mine si ca daca vreau sa mai continui relatia dupa ceea ce mi-a povestit sau sa pun capat, el imi dacea mai mare dreptate. Eu l-am inteles deoarece incepusem sa tin la el si sa imi doresc sa continuie aceasta relatie.

[…]

Au trecut acesti ani foarte repede si au fost nemaipoment de frumosi. Acum 2 ani mi-a oferit inelul de logodna, a coincis cu data mea de nastere si cu data cand eu aveam cea mai mare emotie, sustineam examenul de licenta. Am acceptat si au fost niste momente extraordinar de frumoase si ne-am hotarat sa le spunem si cunostintelor. Eram cei mai fericiti.

Cam in acelasi timp ai lui au inceput sa ridice o casa la tara (eram in oras), de atunci el s-a schimbat si a inceput sa fie mai preocupat de ridicarea acelei case, sa fie mai distant si mai plin de probleme, se straduia sa scoata bani din orice, numai sa duca acel proiect la capat. Nu stiu ce dorea el de fapt cand mi-a oferit acel inel: sa facem cat mai repede nunta sau acel inel insemna inceputul in 2, iar nunta nu era ceva urgent.

Eu l-am considerat inceputul in 2 si mai tarziu nunta, dar el se astepta ca din acel moment sa icepem planurile, sa ma mut la el… DAR el era tot pt familia lui. Au inceput din acel moment si certurile: el mereu grabit, stresat si mereu nervos, cu gandul numai la acea casa. In ultimii 2 ani consider ca doar 6 luni cumulat au fost rasete si fericire, iar restul certuri si reprosuri si plans… deci numai rau.

[…]

Mai este o problema, de cand a inceput sa se ocupe de acea casa de la tara el face naveta, iar acest lucru pt mine ete foate obositor. La tara s-a mutat mama lui si sta singura deoarece tatal lui este marinar si mai mereu este plecat. L-am rugat sa mai stea si in oras sa mai stam si noi impreuna, dar nu m-am putut intelege cu el, era si este de neclintit, el stie una si buna : NAVETA. SI UITE ASA SCANDALURI PESTE SCANDALURI, REPROSURI, INDIFERENTA DIN PARTEA LUI SI SUFERINTA PT MINE.

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, el inca il iubesc si nu as vrea sa se termine relatia aceasta, as dori sa stiu cum sa fac sa se scimbe un pic si sa fie mai lasator si mai intelegator, sa comunice mai mult. Va rog am mare nevoie de un sfat. Va multumsc!

Intrebare pusa de: Violeta, 25

Raspunsul psihologului:

Draga Violeta,

Inteleg ca treceti printr-un punct de cotitura in relatie. Asemenea momente sunt iminente si se produc atunci cand persoanele implicate intr-un cuplu descopera lucruri noi despre partener/partenera. Este clar ca tensiunea dintre voi nu a mai putut fi descarcata si acum contruiti sau adunati resentimente vanand practic actiunile celuilalt.

Daca ai incerca sa observi mai bine pozitia fiecaruia, poate ai reusi sa intelegi ca tu ai intrat intr-un spatiu care ii apartine, relatia cu parintii, implicarea in actiunile familiei lui. Reprosurile tale il pun in situatia de a alege si acest lucru il frustreaza. Pentru ca pe de o parte tu ii ceri sa fie al tau 100% dar el simte ca nu poate fi 100% al cuiva.

Orice om trebuie sa isi apartina sie insusi si are dreptul sa aleaga si sa detina mai multe roluri in relatiile sociale, familiale, etc. De aceea cred ca e important pentru tine sa intelegi ca toate aceste relatii nu sunt concurente. Adica relatia unui om cu familia este foarte importanta, relatia cu iubita sau cu iubitul de asemenea. Ele nu se exclud, ci se intampla in planuri diferite. Atunci cand apar confuzii sau cand asteptarile sunt nerealiste sau neclare, apar astfel de frustrari.

Trebuie sa aveti o discutie deschisa, sa incerci sa intelegi de ce este suparat, sa-i expui si punctul tau de vedere si sa va restabiliti pozitiile in cuplu. Inteleg ca tu iti doresti ca el sa stea cu tine sa nu mai plece. El ce isi doreste? El este pregatit pentru un astfel de pas? S-ar putea sa se simta un pic speriat pentru ca tu esti suparata si ii faci reprosuri. Cert este ca un om caruia i se reproseaza tinde sa se inchida in el, sa se simta nedreptatit etc. Incercati sa aveti discutii fara incarcatura unor reprosuri. Asculta-l si respecta-i dorintele. Oricum cu forta nu se prea pot obtine rezultate de durata. Asadar rabdare si intelepciune.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top