Now Reading
Vreau sa revin la relatia pe care o aveam inainte cu iubtul meu

Vreau sa revin la relatia pe care o aveam inainte cu iubtul meu

Ma numesc Alexandra si, de 4 ani, am un iubit, iar de 3 ani facem dragoste. Problema e ca eu incep sa nu mai comunic cu el, iar mai nou, cand incercam sa facem dragoste il las sa ma mangaie pana la un anumit punct dupa care ma blochez si nu mai vreau sa continui. Am avut si inca am multe probleme in familie, probleme care ma marcheaza incetul cu incetul. De multe ori parintii mei imi dau de inteles ca nasterea mea a fost o greseala. Cu tata nu vorbesc deloc, doar ne salutam cand vine el de la serviciu, iar cu mama e un pic mai buna comunicarea, isi petrece mai mult timp acasa. Sunt mult mai multe lucruri pe care as putea sa vi le spun dar nu cred ca aveti timpul necesar de a citi tot. Va rog, ajutati-ma cu un sfat sau mai multe. Vreau sa revin la relatia cu iubtul meu pe care o aveam inainte, adica inainte faceam dragoste aproape in fiecare zi, iar acum daca sunt in stare o data pe saptamana. Chiar si cand vine sambata sau duminica, parca incerc sa gasesc motive pentru a nu avea contact sexual. El a fost in armata acum aproape 2 ani si cam de atunci s-a rupt acest contact. Va rog, mi-e foarte greu sa-i spun acest lucru, ca dispare dorinta si nu vreau sa ne iubim. Va multumesc.

Intrebare pusa de: Alexandra, 20

Raspunsul psihologului:

Buna Alexandra. In general lipsa sau inhibitia dorintei sexuale (IDS) poate fi cauzata de o lipsa a poftei psihice (nu exista excitatie), de cauze fiziologice, o problema primara (dorinta a fost mereu absenta), o problema globala (indiferent de circumstante, context sau tipul de activitate sexuala, dorinta este absenta), o problema ce tine adesea de factorii de mediu stresanti sau inhibitori, o problema legata de comparatiile cu norma, cu frecventa de la inceputurile relatiei.
Un alt aspect ar fi ca relatia sexuala nu trebuie sa se identifice cu relatia de cuplu. Viata sexuala are o dinamica diferita, dar influentata de diversi factori cum ar fi: trecerea timpului, varsta partenerilor, dinamica cuplului, contextual social, aspectul financiar, samd. Pe de alta parte exista niste deosebiri destul de mari intre femei si barbati in ceea ce priveste parcurgerea acestor faze, astfel ca, uneori cei doi parteneri pot fi in defazaj sexual (nu se sincronizeaza in parcurgerea fazelor.

Un alt lucru pe care ar trebui sa il iei in calcul este ca nu trebuie confundata iubirea cu dorinta sexuala, pentru ca ar insemna ca putem functiona maximal si intr-un caz si in celalalt, ceea ce este imposibil. Ma intreb daca lipsa dorintei tale sexuale nu poate avea si alte cauze; mai ai fantezii sexuale? Mai simti ceva atunci cand te atinge? Ce fel de comportament adopti cand sunteti impreuna? Ce gesturi faci?

Dorinta sexuala sau „a avea pofta” depinde si ea de diversi factori. Ea poate veni de la tine, de la partenerul tau sau din relatia voastra. Trebuie vazut unde s-a impotmolit si de ce. Spui ca in primul rand TIE nu iti mai vine sa aveti contact. In acest moment ma intreb oare unde este problema. Spui ca familia ta nu iti este aproape si ca exista ceva probleme cu parintii tai. Cu siguranta ca acest lucru te necajeste si te intristeaza dar se pare ca iti asumi o vina pentru asta, ceea ce te copleseste si in restul vietii tale, implicit in viata de cuplu. Ar trebui sa vezi de ce se intampla acest lucru, iar pentru asta ti-ar prinde bine cateva sedinte cu un consilier sau cu un psiholog.

Lipsa dorintei poate avea si cauze de natura organica sau poate fi si ceva care nu tine neaparat de faza dorintei, ci de cea a excitatiei, de faza penetrarii sau de cea de traire efectiva a placerii. Pare ca dorinta ta sexuala nu se mai exprima sau este blocata undeva. Ar trebui sa vezi pas cu pas in ce fel ea nu se manifesta sau nu se lasa exprimata.

Ce iti recomand ar fi sa analizezi toate aceste aspecte si nu in ultimul rand sa discuti cu partenerul tau despre problemele tale. Astfel vei evita sa faci ceea ce se face de obicei si anume invinovatirea partenerului („celalalt e de vina”). De asemenea, aceasta discutie il poate ajuta pe partenerul tau sa te inteleaga, sa te sprijine si nu in ultimul rand sa se deculpabilizeze de acesta situatie..

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top