Now Reading
Meditație sau rugăciune? Ce să aleg?

Meditație sau rugăciune? Ce să aleg?

dana-burghel

Am fost învățată să mă rog de mică, doar Tatăl nostru, fără să înțeleg nimic din ceea ce spuneam și fără să știu ce înseamnă a te ruga. Știam că ‘e bine’. De meditat am început mai târziu, după 20 de ani, și cam tot la fel, fără să înțeleg mare lucru din ceea ce făceam… Între timp am început să înțeleg și să le practic pe amândouă, deopotrivă.

Rugăciunea este o comunicare personală cu divinitatea. Ne rugăm pentru a-I aduce mulțumire, pentru a ne cere iertare sau pentru a cere ceva. Nu contează religia sau orientarea spirituală, nu contează modalitatea de a o face: îngenunchiat sau nu, cu mâinile împreunate sau ridicate către cer, important este să venim cu sufletul curat în fața divinității.

M-am rugat de nenumarate ori, însă abia în ultimul timp am înțeles că pentru a-I cere ceva divinității, este necesar înainte de orice rugă să facem pace, să îi iertăm din toată inima pe cei care au o legătură cu noi și cu obiectul cererii noastre. Este necesar să ne eliberăm de toată energia legată de invidie, ură, supărare etc. și să acordăm iertare fiecăruia în parte. Eu obișnuiesc să spun, în inima mea: ‘Te iert din toată inima. Așa cum Dumnezeu m-a iertat pe mine, așa te iert și eu pe tine!” Și abia când simt că am făcut pace cu toți, abia atunci cer.

Meditația este și ea o formă de rugăciune, însă, din punctul meu de vedere, este comunicarea personală cu divinitatea din noi. Există nenumărate căi de a medita și de a ne apropia de noi:

  • Prin concentrarea atenției, de exemplu asupra unei flăcări, asupra unei noțiuni, asupra unei mantre etc.
  • Prin observarea fără judecată, de exemplu meditațiile de tip Mindfulness, Vipassana etc.
  • Prin ‘a exista pur și simplu’. Este exact nivelul despre care se vorbește de cele mai multe ori legat de meditație: acela de a nu mai avea gânduri, ci doar de a exista. La un astfel de nivel se ajunge după multă practică, ani mulți de practicat una sau mai multe dintre căile de mai sus.

Pentru mine Imageria Inimii, despre care povesteam în articolul precedent, se apropie foarte mult de ultima modalitate de a medita. Nu este o stare cu gânduri, ci o stare cu imagini, în care mintea noastră funcționează în frecvența inimii, este o călătorie în esența noastră, către divinitatea din noi, modalitate prin care experimentăm că toți suntem unul. Și, poate cel mai important, Imageria Inimii poate deveni un mod de viață.

Și, dacă tot este vorba despre rugăciune și medițatie, le-am combinat pe cele doua într-o rugăciune – meditație ‘Iartă și cere!’

Închide ochii, relaxează-te. Intră în inimă, cu intenția de a cere ceva. Cu aceă intenție in inimă, iartă orice persoană care ți-a greșit. Vor veni în fața ta toate persoanele care au legatură cu cererea ta. Iartă-le. Spune-i fiecaruia în parte: ‘Te iert din toată inima. Așa cum Dumnezeu m-a iertat pe mine, așa te iert și eu pe tine.’, și continua astfel până când simți că i-ai iertat pe toți.

Continuă să spui în forul tău interior: ‘Doamne, eu cred! Ajută necredinței mele.’ Iar acum cere ceea ce îți dorești. Îl vezi, simți și percepi pe Dumnezeu cum îți oferă ceea ce ai cerut. Ai inima plină de iubire și recunoștință pentru ceea ce ai primit.

Acum vezi, simți și percepi cum Dumnezeu îți ia darul, dar îți inundă inima cu pace, bucurie și iubire. Îi multumești și pentru asta lui Dumnezeu, pentru că știi că tot ceea ce este potrivit pentru tine, tot ceea ce este în dreptul tău divin, vine la tine. Ieși din această meditație oricând simți ca ești pregătit.

O modalitate bună de a o practica este să vă înregistrați și să o practicați ca meditație ghidată.

Iar pănă atunci puteți asculta meditațiile – rugăciuni, de pe canalul meu de Youtube, înregistrate dupa cartea ‘Cercul de foc’ al lui don Miguel Ruiz.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top