Now Reading
Ce rol au grăsimile și ce alimente conțin grăsimi sănătoase

Ce rol au grăsimile și ce alimente conțin grăsimi sănătoase

A mânca sau a nu mânca grăsimi? Fugim de ele încă din faza de achiziție sau le adăugăm în felurile de mâncare preferate? Cert este că un organism sănătos are nevoie de grăsimi.

Corpul folosește grăsimile, pe care le asimilează din mâncare, pentru a construi țesuturi noi și pentru a fabrica hormoni.

Grăsimile sunt, pentru organism, sursă de energie, acționează ca o pătură izolatoare ce împiedică corpul să piardă căldură, definesc forma trupului.

Grăsimile intră în componența membranelor celulare, a sistemului nervos, a creierului și contribuie la absorbția vitaminelor liposolubile (A, D, E, K).

Citește și:

Alimentația potrivită atunci când facem sport: proporția corectă de carbohidrați, grăsimi și proteine

Pepenele roșu are efect similar cu un medicament pentru potență

Deși grăsimile au mai multe calorii/gram decât proteinele și carbohidrații, corpul extrage mai greu energia din ele. Imaginați-vă o mulțime de baloane de diferite forme și culori care plutesc pe întinderea unei ape.

Exact în același mod plutesc și moleculele de grăsime în bolul alimentar din stomac. Astfel, ca urmare a faptului că lipidele se digeră mai greu, atunci când mâncăm grăsimi, senzația de sațietate este prelungită.

Și lipidele sunt de două feluri: nesaturate (grăsimile bune) și saturate (grăsimile rele). Grăsimile saturate sunt grăsimile care rămân în stare solidă la temperatura mediului ambiant.

Organismul le procesează și metabolizează greu. Le întâlnim în carnea roșie, unt, brânzeturi, grăsimi animale. Consumul constant de grăsimi saturate crește colesterolul rău (LDL), dar nu îl scade pe cel bun (HDL).

Nu se combină între ele în cadrul aceleiași mese și, pentru a le diminua efectele nocive asupra organismului, se mănâncă doar ocazional și alături de salate și legume proaspete.

Grăsimile trans sunt grăsimi saturate, „făcute de mâna omului“, adică obținute prin diverse procedee. Cele mai cunoscute sunt margarina și uleiurile rafinate.

Acest tip de grăsimi crește colesterolul rău, îl scade pe cel bun și accelerează riscul apariției bolilor cardiovasculare. Grăsimile trans trebuie eliminate din alimentație.

Grăsimile nesaturate sau grăsimile sănătoase se găsesc din abundență în nuci, alune, migdale, semințe crude, avocado, pește, măsline, uleiuri presate la rece.

Trebuie integrate zilnic în planul nostru alimentar, la mesele principale sau la gustări. Atenție însă la cantități, pentru că orice gram de grăsime are 9 calorii, indiferent de proveniența sa.

 

De Alina Trifu, consilier în nutriție, terapeut în terapii complementare, cu specializare în nutriție, diete și stil de viață, membru al Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară și Alternativă. Fondator iHealth. Ambasador Food Revolution, program inițiat de Jamie Oliver. Specializată în alimentația copiilor și adolescenților, alimentația femeii însărcinate, diete în funcție de diverse afecțiuni, inițiere în metode de gastrotehnie, alimentația sportivilor, întocmirea meniurilor în școli și grădinițe, [email protected], www.ihealth.com.ro.

Foto: Shutterstock

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top