Now Reading
Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin lansează primul spațiu cultural colaborativ dedicat mediului cultural și creativ local

Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin lansează primul spațiu cultural colaborativ dedicat mediului cultural și creativ local

Revista Psychologies
castelul-artelor-drobeta-turnu-severin-lansează-primul-spațiu-cultural-colaborativ-dedicat-mediului-cultural-și-creativ-local

Din 19 noiembrie 2021, Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin oferă publicului local un nou serviciu dezvoltat în cadrul proiectului HUB-atitudine. Este vorba despre un spațiu colaborativ dedicat comunității locale de creativi, artiști și manageri culturali, gândit sub forma unui incubator pentru proiecte culturale și pentru relaționare între actorii culturali locali.

HUB-atitudine este proiectul care încheie prima etapă din procesul de refuncționalizare completă a spațiilor fostului Turn de Apă din localitate, un monument istoric iconic restaurat din fonduri transfrontaliere.

Castelul Artelor Drobeta Turnu-Severin este primul obiectiv cultural din România administrat de o instituție publică care a fost transformat într-un spațiu expozițional participativ, un model contemporan unic de muzeu-hub specific industriilor culturale și creative, realizat exclusiv din finanțări succesive oferite de către Administrația Fondului Cultural Național.

Am ales să dezvoltăm un tip de „muzeu-hub” care exploatează inovația curatorială și tehnologică pentru valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Drobeta Turnu-Severin. Proiectul HUB-atitudine va face translatarea către a 2-a serie de procese deschise clasei creative, prin care vizăm crearea identității vizuale a acestui spațiu, serie care va debuta în curând cu o expoziție online de soluții creative inspirate de elementele pe care le regăsim în cele 3 expoziții din castel au declarat membrii echipei proiectului.

Cele trei proiecte anterioare implementate în Castelul Artelor – „Fotokaleh”, „Orașul și Apa” și „3 inele”  – au propus în ultimii 3 ani o serie de experimente curatoriale, senzoriale și colaborative, în care „apa” este elementul comun. „Apa” leagă 3 din cele 5 inele ale turnului, sub forma unor expoziții de bază, văzute ca niște spații de angajare totală și de expunere creativă a patrimoniului hidraulic (imaterial și material), cu reconstituiri imersive, instalații mecanice și machete interactive.

Spațiul colaborativ intrat în circuitul public ocupă al patrulea inel al Castelului, acolo unde beneficiarii se pot întâlni și au la dispoziție o serie de resurse (cele trei expoziții, tehnologie, infrastructură de lucru, inclusiv wifi) necesare documentării, interpretării, prezentării și incubării de proiecte culturale și curatoriale de valorificare a patrimoniului local și regional. Accesul se face gratuit pentru persoanele vizate de acest spațiu.

HUB-atitudine

„Pentru viitor, încercăm să gîndim acest spațiu ca un avanpost cultural local pentru creșterea capacității de business creativ și de relaționare în oraș” – au mai spus membrii echipei proiectului.

Proiectul „Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice” este implementat de către Palatul Culturii „Teodor Costescu”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu Severin și Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Manager proiect: Isabel Bobia

Responsabil arhivare online: Sorin Vidan

Webdesigner: Alexandru Vidan

Responsabil financiar: Aneta Dincă

Curatori: Cosmina Goagea, Dragoș Neamu

Creative director: Constantin Goagea

Proiect co-finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN)

Proiectul „Castelul Artelor Drobeta. Muzeu-hub pentru inovații muzeale și artistice” urmărește transformarea succesivă a fostului Turn de Apă din Drobeta Turnu Severin într-un muzeu văzut ca un spațiu de interpretare și de învățare permanentă, cu o interfață a sectoarelor creative. Structură reprezentativă pentru Drobeta Turnu Severin, Castelul Artelor este dedicat exprimării și valorificării multidisciplinare a temelor specifice patrimoniului cultural imaterial local, sub motivația unui element central, „apa”.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top