Now Reading
Ce asteptari salariale au romanii

Ce asteptari salariale au romanii

Revista Psychologies

eJobs, site-ul numarul unu pe piata locala de recrutare online, a realizat un studiu ca sa afle ce salarii isi doresc romanii.

 

 

Asteptarile salariale pe care le au romanii difera semnificativ in functie de gen, varsta, studii sau domeniul de activitate, arata un studiu realizat de eJobs Romania. Femeile ar accepta, daca ar obtine jobul dorit, un salariu minim net lunar de 2.311 lei, cu peste 500 de lei mai putin decat barbatii, care ar dori sa castige 2.880 de lei.

 

Asteptarile salariale cresc cu experienta

Cercetarea eJobs a evidentiat ca, dintre toti respondenții, barbatii intre 45 si 65 de ani au cele mai mari asteptari salariale. Astfel, barbatii intre 45 si 54 de ani si-ar dori sa primeasca un salariu just (salariu considerat corect din punctul de vedere al respondentului) net lunar de 4.146 de lei, in vreme ce barbatii intre 55 si 65 de ani ar fi multumiti cu un castig just net lunar de 4.091 de lei. La fel ca in cazul barbatilor, cele mai mari asteptari salariale le au femeile din grupa de varsta 45-65 de ani. Femeile intre 55 si 65 de ani ar fi fericite cu un salariu just net de 3.853 de lei, iar cele intre 45 și 54 de ani s-ar multumi, lunar, cu 3.527 de lei.

Cele mai mici asteptari salariale juste sunt pe intervalul de varsta 18-24 de ani, atat la barbati, cat si la femei. Barbatii intre 18 si 24 de ani se asteapta sa primeasca 2.153 de lei net pentru jobul dorit, in timp ce femeile de 18-24 de ani isi doresc 1.870 de lei net.

Pe niciuna dintre grupele de varsta analizate de eJobs asteptarile salariale ale femeilor nu le egaleaza sau nu le depasesc pe cele ale barbatilor. Cele mai mari diferente de asteptari salariale intre femei si barbati (ca valori absolute in lei) se inregistreaza pe intervalul de varsta 25-34 de ani. In vreme ce barbatii de 25-34 de ani apreciaza ca un salariu just pentru jobul cautat este de 3.637 de lei net, femeile din categoria de varsta mentionata au asteptari salariale de 2.877 de lei net.

 

Compromis la inceput si la sfarsit de cariera

Romanii aflati la inceputul si la sfarsitul carierei sunt dispusi sa faca mari compromisuri in ceea ce priveste salariul. Cea mai mare diferenta intre salariul considerat just si salariul minim pe care ar fi dispusi sa-l accepte candidatii se intalneste la segmentul de varsta 55-65 ani si este de 29%. Urmeaza in top grupa de varsta 18-24 ani, unde diferenta intre salariul just si castigul probabil este de 28%. Interesant este ca, pe esantionul de varsta25-34 de ani, salariul pe care il considera just femeile pentru postul cautat se ridica la 2.877 de lei, similar cu remuneratia minima pe care ar accepta-o barbatii intre 25 si 34 de ani.

 

Citeste mai multe pe eJobs

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!