Now Reading
Cum să-i ajutăm pe copii să socializeze din nou după pandemie?

Cum să-i ajutăm pe copii să socializeze din nou după pandemie?

Revista Psychologies
cum-să-i-ajutăm-pe-copii-să-socializeze-din-nou-după-pandemie

Pentru copii și adolescenți, factorii de stres ai pandemiei s-au suprapus cu multe schimbări fizice, sociale și emoționale specifice fiecărei vârste. Situațiile stresante prin care au trecut familiile, cauzate de nesiguranță și îngrijorări constante, s-au dovedit a fi greu de gestionat de către cei mai tineri dintre noi, dar în aceeași măsură, greu de gestionat și pentru părinții acestora.

În studiul Impactul pandemiei asupra bunăstării emoționale, realizat în urma serviciilor de consiliere acordate copiilor și părinților în centrele Salvați Copiii România, peste 90% dintre copiii care au apelat, în ultimul an, la consiliere psihologică în cadrul organizației s-au confruntat cu tulburări emoționale generate de pandemie și restricțiile sociale luate în contextul acesteia.

Anxietatea a fost diagnosticată în cazul a peste jumătate dintre adolescenți, în unele cazuri cu consecințe severe, tentative de suicid, arată datele studiului Organizației Salvați Copiii, derulat în perioada martie 2020 – martie 2021.

Un alt aspect care a reieșit din studiul efectuat în urma intervenției din cadrul cabinetelor de consiliere ale organizației este că distanțarea socială, școala online, limitarea contactelor și evenimentelor sociale etc. au condus la modificarea comportamentelor și rutinelor sociale, unii copii și adolescenți – cu o reziliență mai bună – au reușit să se adapteze și să mute cu succes socializarea în mediul online, în timp ce alții s-au confruntat cu dificultăți mai mari, au resimțit momente de singurătate și izolare, iar revenirea la socializarea fizică a fost trăită cu multă anxietate, neliniște și senzația că nu mai știu cum să o facă.

Copiii și adolescenții au nevoie de suport în ceea ce privește managementul timpului petrecut în fața ecranelor pe perioada vacanțelor. Părinții caută recomandări care să îi ajute în găsirea oportunităților și alternativelor de petrecere a timpului liber, care să-i țină departe de ecrane și să le îndrepte atenția spre activități care includ mișcare.

Copiii și adolescenții au nevoie ca părinții lor să acorde o mai mare atenție echilibrării rutinelor, orelor de somn din timpul nopții, stilului de viață sănătos, conectării la natură, aer curat, mișcare, diversitate alimentară, metode ce pot contribui la diminuarea manifestărilor depresive și anxioase.

Copiii au nevoie de disponibilitate și acceptare necondiționată din partea părinților, de suport emoțional și de validarea avalanșei de emoții prin care au trecut și încă trec împreună.

În acest context, ne-am propus să organizăm un webinar care să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor, şi în aceeași măsură a părinților, astfel încât perioada vacanței să fie una cât mai plăcută și utilă pentru întreaga familie.

Webinarul Cum să-i ajutăm pe copii să socializeze din nou după pandemie?, conceput şi derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii, va avea loc în data de 15 Iulie 2021, ora 15.00, pe pagina de Facebook Salvaţi Copiii România.

„Nevoia rapidă de adaptare la școala online, imposibilitatea menținerii interacțiunilor directe, dereglarea rutinelor cotidiene au produs disconfort emoțional copiilor și adolescenților, greu de gestionat. Părinții, la rândul lor, s-au simțit epuizați psihic și emoțional, nemaigăsind soluții adecvate pentru a le oferi suport copiilor. Conform analizelor realizate de Salvaţi Copiii, am arătat că impactul pandemiei asupra sănătății mentale și echilibrului emoțional este unul moderat spre sever, iar cele mai frecvente simptome descrise au fost cele din sfera depresiei și anxietății. În această situație copii au nevoie să-și dezvolte abilitățile sociale, să interacționeze cât mai mult posibil și într-un mod armonios. Să-i ajutăm pe copii să trăiască momente cât mai frumoase în vacanță și să experimenteze lucruri agreabile specifice vârstei lor.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top