Now Reading
Datoriile și presiunea psihologică. Ce trebuie neapărat să știi înainte de a face un credit

Datoriile și presiunea psihologică. Ce trebuie neapărat să știi înainte de a face un credit

Este absolut firesc să faci un împrumut când ai nevoie cu adevărat de un anumit lucru, însă datoriile care se perpetuează pot să-ți dea o stare de neliniște și nesiguranță. Atunci când faci un credit este necesar să cântărești cu atenție toate detaliile și să iei o decizie informată.

 

Un împrumut nu vine doar cu o dobândă și responsabilitatea de a plăti la date fixe ratele, ci și cu neliniști și cu nesiguranțe legate de posibilitatea de plată.

Iată câteva informații esențiale care te vor ajuta să îți dai seama dacă un anumit lucru merită o cheltuială substanțială și dacă sunt îndeajuns de importante și de stringente încât să faci un credit.

 

Care sunt cele mai bune surse de informare cu privire la un credit

Înainte să depui actele pentru un credit, e cazul să deții toate informațiile cu privire la împrumutul pe care îl faci. În funcție de tipul de împrumut pe care îl vei lua, sursele de informare pot să difere.

Chiar și un credit de nevoi personale, de valoare mică, poate să îți creeze dificultăți, dacă nu ai grijă să te informezi. Cele mai sigure surse de informare când vine vorba despre creditele mici sunt chiar băncile.

Pe această pagină, de pildă, vei găsi absolut tot ce te-ar putea interesa în legătură cu un împrumut de o valoarea mică.

După cum vezi, de acolo poți afla exact cât te costă creditul și poți folosi calculatorul de credite pentru a face simulări care îți vor arăta care va fi valoarea ratei, dar și cât vei plăti în final, cu tot cu dobândă.

Tot de acolo afli și care ar fi costurile suplimentare ale unui credit, cât și răspunsuri la întrebările frecvente.

Atunci când faci un credit ipotecar, care este și pe termen lung și are o valoare substanțială, nu e de ajuns să găsești o casă care să îți placă, ci e nevoie să gândești pe termen lung, să analizezi situația pieței imobiliare, cât și predicțiile economiștilor în legătură cu această arie.

Unele perioade sunt mai potrivite pentru vânzare decât pentru cumpărare, iar dacă ții cont de aceste fluctuații ale pieței ai siguranța că ai făcut o mișcare inteligentă și nu riști ca locuința ta să se devalorizeze în câțiva ani.

Ce merită un împrumut și ce poate suporta amânare

Este o întrebare pe care și-o pune la un moment dat orice persoană, pentru că orice împrumut vine la pachet cu o dobândă și cu o responsabilitate destul de mare.

Desigur, în final, tu stabilești ce merită sau nu un împrumut, iar răspunsul la această întrebare depinde mult și de veniturile tale, însă sfatul tuturor specialiștilor este să nu faci împrumuturi pentru cumpărături curente sau pentru lucruri pe care ai putea să încetezi să le folosești înainte să îți achiți creditul integral.

Înnoirea garderobei și o vacanță exotică s-ar putea să nu merite neapărat un credit de nevoi personale, în schimb o mașină, o casă sau finanțarea studiilor merită pe deplin.

În final, deciziția îți aparține, însă înainte să cumperi ceva cu ajutorul unui împrumut, te sfătuim să folosești calculatorul de credit despre care îți vorbeam mai sus pentru a afla cât te va costa acel lucru cu adevărat, cu dobânda inclusă.

 

Frica de datorii te poate ține adesea în loc

Unele persone mărturisesc că nu suportă ideea de a avea datorii și că simt o presiune uriașă atunci când împrumută bani, așa că preferă să economisească până își permit să cumpere ceva cu banii jos.

Nu este un comportament blamabil, însă îți poate ține viața în loc și te poate priva de anumite experiențe. Analizează dacă această reținere de a face un împrumut este cu adevărat rațională și dacă te ajută cu adevărat.

De exemplu, dacă te temi să ai datorii pe termen lung pentru o locuință și preferi să plătești lunar chiria, e cazul să analizezi care variantă este cu adevărat mai bună pentru tine și dacă nu cumva iei o decizie în dezavantajul tău pe termen lung.

Când preferi să îți amâni specializarea profesională și studiile de frica unui credit, iarăși s-ar putea să pierzi pe termen lung.

Creditele nu pot fi catalogate drept bune sau rele, ele pot fi extrem de utile și avantajoase în anumite circumstanțe sau inutile și păguboase în alte cazuri.

Dacă te informezi înainte, analizezi nevoia reală și îți faci niște calcule legate de venituri și de cheltuieli, poți fi sigură că iei o decizie corectă.

Tu ce crezi că merită un credit?     

 

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top