Now Reading
In Luna Inimii, septembrie, sa ne aducem aminte de inima noastra!

In Luna Inimii, septembrie, sa ne aducem aminte de inima noastra!

Revista Psychologies

La nivel mondial, cauza numarul 1 de mortalitate este reprezentata de bolile cardio-vasculare. Bolile de inima ucid mai multi oameni decat urmatoarele 4 cauze de mortalitate insumate.

Putini oameni stiu insa ca 80% din bolile de inima pot fi prevenite. Alegerile pe care le facem in viata de zi cu zi, in ceea ce priveste dieta si stilul de viata, influenteaza direct factorii de risc ai bolilor cardio-vasculare.

Inima noastra este numita, pe buna dreptate, motorul intregului organism si face lucruri extraordinare, desi nu cantareste mai mult de 200-300 de grame. In mod normal, inima pompeaza de aproape 100.000 de ori in fiecare zi, de 35 de milioane de ori pe an si de 2,5 miliarde de ori in viata. Intr-o singura zi, sangele din corpul nostru calatoreste 19.000 de kilometri, suficient cat sa bati drumul de la Bucuresti la Tokyo si inapoi.

Insa pentru a ramane sanatoasa, inima are nevoie de ajutorul nostru.

Recomandari pentru sanatatea inimii

Conferentiar Dr. Ioan Coman, Societatea Romana de Cardiologie

Zi de zi, ne putem ajuta inima, respectand cateva principii simple: alimentatie echilibrata cu un consum redus de sare si grasimi de origine animala, miscare, evitarea factorilor de risc precum fumatul si consumul excesiv de alcool.

Alimentatia echilibrata cu un consum redus de grasimi saturate de origine animala este primul pas catre o inima sanatoasa.

Nu este un secret faptul ca grasimile din alimentatia noastra sunt cele care cauzeaza cele mai multe dintre bolile de inima. Asa ca un prim pas pentru o inima sanatoasa si o viata indelungata presupune reducerea consumului de grasimi saturate, care pot fi inlocuite cu asa numitele grasimi bune, vegetale care au un rol important in reducerea nivelului colesterolului rau (LDL) din sange.

Grasimi saturate de origine animala, asa numitele grasimi rele, se gasesc in carnea rosie, in produsele lactate grase precum unt, smantana, branza, in produse de patiserie, biscuiti. Consumate in exces acestea cresc nivelul colesterolului ceea ce duce la aparitia bolilor de inima. Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate.

Grasimile bune, de origine vegetala, mono si polisaturate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Surse bune de grasimi nesaturate sunt peste slab, uleiurile vegetale, margarina tartinabila, alunele, fisticul, semintele. Aceste alimente sunt bogate in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali care au rol insemnat in pastrarea sanatatii inimii.

Ne putem ajuta inima sa fie sanatoasa facand miscare in fiecare zi, renuntand la un stil de viata sedentar.

Incercarile pe care le facem pentru a evita sedentarismul pot deveni chiar o placere. Nu este neaparat nevoie sa mergem la aerobic, sa alergam kilometri prin parc sau sa ridicam greutati. Este suficient ca in fiecare zi sa iesim la o plimbare de 20 – 30 minute, poate sa mergem pe jos de la serviciu inspre casa pentru a ne relaxa sau sa alegem scarile in locul liftului.

Inima noastra va ramane sanatoasa daca incercam pe cat posibil sa eliminam factori de risc, precum fumatul sau consumul de alcool.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top