Now Reading
Ingredientul lipsa (dar esential) din retetele clasice despre cum sa ai succes

Ingredientul lipsa (dar esential) din retetele clasice despre cum sa ai succes

Revista Psychologies

Studiul succesului si a modului in care acesta poate fi obtinut i-a preocupat pe filozofi inca din cele mai vechi timpuri. Odata cu aparitia timpurilor moderne, a tehnologiei si a unor instrumente de lucru corespunzatoare studiul succesului a devenit o preocupare si pentru oameni de stiinta, cercetatori din diverse domenii, psihologi, sociologi, antrenori.

De ce? In momentul in care stii „reteta succesului” vei putea sa o aplici cu orice persoana, facand-o sa atinga rezultatele pe care le doreste intr-o perioada mult mai scurta, economisindu-se in acest fel timp si bani.

La inceput s-a crezut ca e suficient sa se copieze ceea ce stiu (CUNOSTINTE) si ceea ce fac (ABILITATI) performerii si sa se transmita aceste cunostinte si abilitati celor care voiau sa devina performeri.

S-a dovedit ca acest model functioneaza doar cand e vorba de sarcini care tin de operarea masinilor industriale sau de anumite munci repetitive.

Nu functioneaza atunci cand e vorba de interactiuni cu mediul sau interactiuni cu alte persoane (antreprenoriat, vanzari, negociere, roluri in societate, sanatate, relatii cu membrii familiei sau cu alte persoane apropiate, munci creative sau care cer anumite specializari).

Legat de domeniul vanzarilor, de exemplu, exista studii care arata ca se irosesc milioane de dolari si mii de ore pe traininguri de vanzari care in final nu au rezultatul dorit.

Mai mult decat atat, se constata ca exista persoane care au mai putine abilitati sau mai putine cunostinte sau un IQ mai mic decat media si care obtin succesul mult dorit in conditiile in care cei mai bine pregatiti nu reusesc acest lucru (cele mai cunoscute sunt cazurile persoanelor care au renuntat la scoala si au construit afaceri de succes).

De-a lungul timpului au aparut diverse teorii care au incercat sa raspunda la intrebarea „Care e elementul lipsa?”.

S-a vorbit, printre altele, despre ATITUDINE (MOTIVARE), INTELIGENTA EMOTIONALA, INCREDERE, GANDIRE POZITIVA, VOINTA ca despre elementele care lipsesc si care trebuie adaugate la „reteta”. S-a dovedit ca fiecare dintre aceste teorii nu ofera raspunsul corect sau complet.

Cercetarile recente din biologie, psihologie, fizica cuantica, neuro-science arata ca principalul responsabil pentru modul in care arata viata noastra este subconstientul. Daca ar fi sa comparam mintea cu un calculator, atunci subconstientul este asemeni hard-ului pe care sunt memorate „programe” care ruleaza.

Aceste „programe” stocate in subconstient sunt cele care determina modul in care arata viata noastra de zi cu zi. Aceste ”programe” au si fost denumite de anumiti autori ”programe mentale”. Alte denumiri folosite sunt ”harti mentale”, ”paradigme”, ”convingeri”. O sa folosesc in continuare termenul de ”convingeri”.

Studiile arata ca subconstientul ocupa intre 95% si 98% din mintea noastra, iar restul de 2%-5% este ocupat de constient. De aceea, daca o alegere constienta nu este dublata de existenta unei convingeri din subconstient care sa o sustina, acea alegere nu se va materializa sub forma unor actiuni in realitatea fizica.

Exemplele cele mai la indemana sunt obiectivele pe care si le propun oamenii la inceputul fiecarui an. Pe lista de obiective apar: renuntatul la fumat, scaderea in greutate, gasirea unei surse suplimentare de venit, imbunatatirea relatiei cu cei dragi. Dupa cateva zile de ”agitatie” in vederea realizarii obiectivului, se revine la vechile obiceiuri.

La fel se intampla si in cariera profesionala. Angajatii participa la cursuri despre time-management, cresterea productivitatii, negociere. Cateva zile dupa terminarea cursului reusesc sa foloseasca instrumentele primite la curs. Apoi revin la vechile obiceiuri.

De ce? Pentru ca nu si-au modificat convingerea din subconstient. Nu si-au modificat acea imagine din interior care le spune cat de mult trebuie sa fumeze, ce greutate trebuie sa aiba, cat de multi bani trebuie sa castige, cat de productivi trebuie sa fie, ce fel de relatie merita sa aiba.

Asemeni unui general, subconstientul iti comanda viata. Tu doar executi. Doar in momentul in care stii cum sa lucrezi cu subconstientul tau cu scopul de a-ti schimba convingerile, doar in acel moment iei controlul asupra vietii tale.

Convingerile sunt idei/ganduri carora la un moment dat le-ai atribuit valoare de adevar absolut si ai facut asta constient sau inconstient.

Ele nu sunt adevarate sau false, bune sau rele. Convingerile sunt suportive (te ajuta sa-ti atingi un obiectiv) sau ne suportive/limitative( te impiedica sa-ti atingi un obiectiv).

Sa presupunem ca la 14 ani te indragostesti, dar celalalt nu-ti impartaseste sentimentele. In acel moment e posibil sa decizi ca, in ceea ce te priveste, nu ai noroc in dragoste si ca o relatie inseamna suferinta. In conformitate cu acesta convingere limitativa vei avea parte doar de relatii in care vei suferi, oricat de mult iti vei propune sa ai o relatie frumoasa.

Daca vezi la parinti o relatie plina de afectiune, de respect, de sprijin atunci e posibil sa decizi, inconstient, ca relatiile inseamna toate aceste lucruri si in conformitate cu aceasta convingere suportiva relatiile tale sa fie extraordinare.

Daca pe parcursul copilariei auzi in permanenta „Nu sunt bani” (de la parinti, de la rude, de la televizor) atunci, fara sa-ti dai seama aceasta va fi si convingerea pe care o vei adopta si care te va face sa alungi banii din viata ta. Chiar daca vei castiga sume mari de bani, convingerea „nu sunt bani” te va face sa iei acele decizii care vor duce la risipirea banilor respectivi.

Daca ai vazut ca banii pot fi castigati atunci cand creezi valoare pentru oameni, atunci aceasta convingere suportiva te va ajuta sa castigi bani cand creezi suficienta valoare pentru piata indiferent de ce se intampla in economia reala.

 

Cateva exemple:

Convingeri limitative

Ai nevoie de bani ca sa faci bani.

Banii se fac greu.

Mama este facuta sa se sacrifice pentru copiii ei.

Viata este o lupta.

Femeile vor banii barbatilor.

Barbatii vor doar sex intr-o relatie.

 

Convingeri suportive

Ai nevoie de creativitate ca sa faci bani.

Castig bani facand ceea ce imi place.

Mama este facuta sa se bucure de viata alaturi de copiii ei.

Viata este un dar de care te bucuri.

Femeile vor sa ofere dragoste.

Barbatii sunt dornici sa ofere protectie si iubire intr-o relatie.

 

Convingerile functioneaza pentru viata ta asemeni unui pilot automat. N-o sa reusesti sa te lupti cu pilotul automat pentru ca ai la dispozitie doar 2%-5% din forta (constientul) fata de 98%-95% (subconstientul).

Mai mult decat atat, convingerile te vor face sa atragi in viata ta evenimentele, persoanele, lucrurile care sa le confirme. „Legea Atractiei” functioneaza! Dar nu la nivel de constient, ci la nivel de subconstient.

Vei atrage in viata ta nu ceea ce afirmi constient, ci ceea ce exista la nivel de subconstient. Aceasta este distinctia care, nefiind cunoscuta, i-a frustrat pana la disperare pe privitorii filmului „The Secret”.

Vizualizare, afirmatiile sau alte tehnici pentru crearea de convingeri suportive au efect in timp. Pana in momentul in care noile convingeri suportive se formeaza vechile convingeri limitative isi fac efectul.

Mai mult decat atat, s-a promovat incorect ideea (tot dupa aparitia documentarului „The Secret”) ca trebuie ignorate gandurile negative si ca prin concentrarea pe gandurile pozitive situatia se rezolva.

 

Abordarea este incorecta din doua motive:

– Te poti concentra pe gandurile pozitive maxim 5% din timpul disponibil intr-o zi. Si te poti concentra constient. In restul timpului mintea ta subconstienta va lua controlul si va „rula” gandurile negative.

– Ignorarea gandurilor negative este ca si bagatul gunoiului sub pres. Si toata lumea stie ce se intampla cu gunoiul bagat sub pres.

Metaforic vorbind, construirea convingerilor suportive fara eliminarea(anihilarea) convingerilor limitative este ca si cand ai vrea sa plantezi flori intr-o gradina plina cu buruieni.

Ca urmare, daca vrei sa ai succes in domeniul in care ti-ai propus acest lucru (relatii, bani, stare de sanatate, cariera) e nevoie sa lucrezi cu subconstientul tau pentru a anihila convingerile limitative si pentru a construi convingeri suportive.

Altfel, orice actiune pe care o faci iti va aduce un succes temporar, urmat de o revenire la starea initiala (ceea ce generaza stres, frustrare, bani cheltuiti pentru cursuri care sa te invete ce sa faci).

Tehnici pentru anihilarea convingerilor limitative: EFT (Emotional Freedom Technique – Tehnica de Eliberare Emotionala), Ho’oponopono, Durere/Placere, Metoda Sedona, Metoda interogarii (Option Method, Bruce Di Marsico), Metoda Lefkoe (Morty Lefkoe), Metoda Demartini (John F. Demartini).

Tehnici pentru crearea convingerilor suportive: Recunostinta, Vizualizare, Declaratii, mesaje subliminale, mesaje paraliminale, re-scrierea scenariului, Metoda Silva, Meditatie ghidata, hipnoza, VAKS, tehnici de NLP, procesul PSYCH-K.

Despre aceasta abordare a schimbarii si, totodata, despre o serie de solutii practice ne va vorbi Florin Pasat in cadrul seminarului gratuit „Atrage abundenta”, care va avea loc pe 18 februarie, la Bucuresti.

 

Pentru mai multe detalii intra AICI.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top