Now Reading
Pirateria de programe software – Cum te transformi din infractor în victimă și apoi iar în infractor

Pirateria de programe software – Cum te transformi din infractor în victimă și apoi iar în infractor

 

În România, șase din zece programe de orice fel, fie că sunt sisteme de operare sau aplicații, se  utilizează nelicențiat, potrivit ultimelor studii realizate la nivel mondial.

 

 

„România este în trendul zonei, Europa Centrală și de Est având 58% rată de utilizare a programelor nelicențiate. Cu toate acestea, avem mult mai puțin decât unele state din jurul nostru, precum Ucraina sau Moldova care au peste 80%.

Suntem la același nivel cu Bulgaria, fiind urmați în regiune de Ungaria ca rată a utilizării de software nelicențiat”, a declarat pentru Libertatea avocatul Magdalena Popescu, Outside Counsel BSA | The Software Alliance (BSA) în România.

Dar partea bună este că, în ultimii zece ani, în România rata de piratare a programelor s-a diminuat semnificativ, adică a scăzut de undeva de la peste 70%.  Principalul factor a fost implicarea autorităților în aplicarea legii.

„În momentul de față, la rata de acum, utilizarea de software nelicențiat în România înseamnă pierderi de 161 de milioane de dolari pentru industria software și industriile din upstream si downstream.

Bani care nu mai sunt investiți în creații noi sau care sunt pierduți de firme ce sunt implicate în furnizare sau distribuție. Dar dacă ne uităm la nivel mondial și la cifrele care vin cu atacurile cibernetice, facilitate inclusiv de utilizarea de software contrafăcut sau piratat, valoarea pierderilor se ridică la 4 miliarde de dolari, pe 2016”, a mai spus Popescu.

Motivele pentru care țara noastră are o rată de piratare a programelor atât de mare țin de natura economică dar și de comoditate. Popescu spune că, deși sunt tot timpul programe la ofertă, în abonamente cu costuri lunare minime sau chiar gratuite, românul preferă să descarce conținut neautorizat care este la îndemână pe diverse site-uri sau rețele, aceasta fiind componenta de comoditate și de neconștientizare a valorii proprietății intelectuale, care e tot o formă de proprietate și ar trebui respectată ca atare.

 

Riscurile cu care vine această comoditate

„Această alegere a soluției comode și imediate vine și cu o serie de riscuri, pentru că odată ce  descarci programe sau alt conținut din surse neautorizate poți să inviți în calculatorul propriu și niște musafiri nu neapărat doriți sau așteptați – malware, spyware etc.

Practic, riști să deschizi calculatorul, viața și business-ul unor străini care nu sunt bine intenționați”, a mai spus avocatul.

 

Citește mai departe aici.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!