CITESTI ACUM
158 de persoane au beneficiat de screening medical gratuit în cadrul celei de-a doua opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române

158 de persoane au beneficiat de screening medical gratuit în cadrul celei de-a doua opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române

158-de-persoane-au-beneficiat-de-screening-medical-gratuit-în-cadrul-celei-de-a-doua-opriri-a-caravanei-de-bine-a-crucii-roșii-române

Încă 158 de persoane din mediul rural au beneficiat de consultații și investigații medicale gratuite în cadrul celei de-a doua opriri a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române, pe 25 și 26 februarie, în comuna Poiana, jud. Dâmbovița. Medicii au oferit 600 de consultații și recomandări terapeutice tuturor celor care s-au prezentat la control, copii, tineri sau vârstnici.

Timp de două zile, în cabinetele medicale constituite în Căminul Cultural Poiana, din cele 600 de consultații gratuite, 114 au fost de cardiologie, 90 de diabetologie și boli de nutriție, 102 de medicină generală, 104 de oftalmologie și 35 de pediatrie. 155 de persoane au beneficiat de măsurarea parametrilor, iar 4 pacienți care prezentau simptome alarmante au fost transportați de ambulanța Crucii Roșii la cea mai apropiată unitate de primiri urgențe, pentru a beneficia de tratamentul vital necesar. În urma consultațiilor, toți cei care s-au prezentat au primit scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice.

Societatea Națională de Cruce Roșie din România a lansat în luna februarie 2022 proiectul umanitar Caravana de Bine, dedicat persoanelor vulnerabile din mediul rural, menit să ofere acces la screening medical pentru depistarea unei game largi de patologii de medicină  generală, medicină internă, pediatrie, oftalmologie, cardiologie, diabetologie. Caravana face parte din Campania națională de promovare a sănătății în comunitățile rurale și este implementată de Crucea Roșie Română cu sprijinul financiar al United States Agency for International Development (USAID), prin intermediul apelului global al Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).

Această Caravană de Bine, aflată la a doua oprire, a pornit la drum în contextul dramatic al atacurilor cu care se confruntă vecinii noștri ucraineni. Însă misiunea Caravanei continuă conform planului pentru că, așa cum ni s-a demonstrat încă o dată, românii din mediul rural au nevoie vitală de analize și de ajutorul medicilor. Mâine poate fi prea târziu pentru ei. Ca dovadă, nu mai puțin de patru persoane s-au prezentat la noi cu fibrilații și cu risc iminent de stop cardiac, astfel că prezența Caravanei a fost salutară. Vom continua să ajutăm prin toate mijloacele”, spune Raluca Buzea, manager programe educație pentru sănătate, Crucea Roșie Română.

În contextul dramatic pe care îl trăim, sănătatea este mai importantă ca oricând, însă, de multe ori, oamenii din mediul rural nu dispun de informațiile și de resursele necesare pentru a preveni boli grave ori pentru a merge la medic atunci când apar primele simptome alarmante. Astfel, multe vieți se pierd inutil. Prin parteneriate cu oameni de bine, medici și personal medical, Crucea Roșie Română aduce medicii acolo unde este mai mare nevoie de ei.

Caravana de Bine se adresează în primul rând persoanelor vulnerabile din mediul rural care nu au acces la un medic de familie. De fapt, sunt două direcții în care această campanie lucrează: prevenția, informația pe care o oferim oamenilor cu privire la propria sănătate, dar și tratamentul care trebuie continuat, pentru a ține sub control diferitele afecțiuni diagnosticate. Ne bucurăm că ni s-au alăturat foarte mulți medici: diabetologi, oftalmologi, cardiologi și nu numai, care pot oferi informații specializate, pentru un viitor sănătos. Este important ca oamenii să știe că medicii vin în localitatea lor pentru ei”, a declarat Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roșii Române, prezentă și ea alături de voluntari în Căminul Cultural Poiana.

Prima destinație a Caravanei de Bine a Crucii Roșii Române a fost Gura Teghii, o comună din
jud. Buzău, vizitată pe 18-19 februarie, iar cea de-a doua, jud. Dâmbovița, Căminul Cultural Poiana, unde Caravana a poposit în perioada 25-26 februarie. Următoarea oprire a Caravanei de Bine va fi la Arad, comuna Secusigiu, pe 11-12 martie.

Până în luna septembrie 2022, Caravana va ajunge și în județele Botoșani, Brăila, Caraș Severin, Mehedinți, Olt, Ialomița, Covasna, Giurgiu, Vrancea, Teleorman, Bacău, Bihor, Suceava.

În fiecare comunitate rurală din cele 16 județe, voluntarii Crucii Roșii Române desfășoară demonstrații de prim ajutor – pentru adulți si copii, sesiuni de educație pentru sănătate pe diferite teme – igiena dentară, nutriție și stil de viață sănătos (alimentația copilului mic, alimentația școlarului), prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, TBC. De asemenea, voluntarii Crucii Roșii Române vor culege informații în vederea realizării de baze de date statistice, rapoarte și profile comunitare privind starea de sănătate, nevoia de servicii medicale și de educație pentru sănătate.

În urma analizei de nevoi și prin consultare cu autoritățile locale, în cadrul Caravanei de Bine se vor organiza Centre mobile de vaccinare împotriva COVID-19.

Caravana de Bine este susținută de parteneri responsabili, care asigură echipamente medicale de înaltă performanță și personalul medical de specialitate (medici și asistenți medicali): SanoPass, Perfect Care, Easy Medical, Philips, Clarfon, Sanofi, Lions International, Centrul Medical Emerald.

Despre Crucea Roșie Română

Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 641 de subfiliale și 463 comisii. 6000 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române. Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!