Now Reading
Apa în jurul lumii

Apa în jurul lumii

claudiabenea2022
apa-în-jurul-lumii

Vara aduce cu ea căldură la propriu și la figurat, aduce culoare, savoare, aventură și energie pe îndestulate altfel spus, un bun prilej de a călători. În mod deosebit, vara, indiferent în ce colț al lumii ne aflăm, hidratarea este extrem de importantă.

apa-în-jurul-lumii2Bem multa apă și, de obicei, în grabă. Apa intră în corp ca o cascadă, ca un izvor și începe să curgă prin sistemele organismului nostru, inundând rinichii, care sunt extraordinar de forțați și vor obosi încercând să elimine excesul de apă. Ca organismul să beneficieze de toate proprietățile apei, recomandat este să nu se bea mai mult de un pahar de apă/ oră. Apa se bea încet, cu înghițituri mici. La minim 30 de minute de la consumarea unui pahar cu apă circulația la nivelul pielii se intensifică, înseamnă mai mult aport nutritiv și o mai bună eliminare a toxinelor, iar pielea va fi de două ori mai hidratată.

Ne dorim să ne bucurăm de răsfățul culinar? Ei bine, o bună asociere cu apa poate pune în valoare un preparat culinar, oricât de simplu sau sofisticat ar fi acesta. Este uimitor cum se pot schimba percepțiile de gust atât la preparatele culinare, cât și la vinuri și băuturile spirtoase, în asociere cu apa potrivită.

Câteva recomandări foarte utile în călătoriile noastre: dimineața, înainte de micul dejun, bem un pahar cu apă la temperatura camerei. Este combustibilul organismului care pune în mișcare tot sistemul circulator. Mai mult, înainte de prima cafea a zilei (care este acidă), este recomandat un pahar cu apă care protejează pereții stomacului. Înainte de fiecare masă, se bea un pahar cu apă la temperatură ambientală. Ne temperează pofta de a mânca mult, omogenizează bolul alimentar și protejează pereții stomacului de aciditatea mâncării. Oricât de tentați am fi, la masă, apa nu se bea rece, îngreunează foarte tare digestia și favorizează constipația.

Exista o artă în a combina apa cu preparatele culinare. De exemplu, o apă mai îndrăzneață, mai efervescentă (carbogazoasă), cum este San Pellegrino, ar trebui asociată cu feluri de mâncare picante sau bogate în sosuri. O apă subtilă, precum apa minerală plată, însoțește foarte bine preparate mai soft. Aromele delicate ale unui mic dejun pot fi însoțite de o apa plată mai puțin mineralizată, cum este minunata Acqua Panna sau Fiji. La fel și o supă delicată de legume poate fi însoțită de același sortiment de apă. Evian, o apă foarte apreciată și de notorietate, se potrivește bine și cu preparatele din fructe de mare sau sosuri ușoare.

fijiSarea are tendința de a neutraliza acidul astfel încât mâncărurile sărate se potrivesc cu o apă carbogazoasă, mai acidă, cum ar fi Badoit. Apele efervescente, cu bule fine (apele Carbo), merg bine cu mâncărurile mai grele care au ca bază, carnea, cu sosuri care conțin combinații de plante aromatice, cum ar fi Perlaje. Apele care au un conținut mai ridicat de sodiu (Na), merg bine alături de un desert cu ciocolată, contrastul scoate în evidență aromele, de exemplu, Borjomi de origine vulcanică.

O masă poate fi acompaniată de un vin alb, roze sau cu conținut scăzut de alcool. La acestea se potrivește o apă subtilă, mediu mineralizată, cum este Perrier, care este foarte potrivită de asemenea pentru cocktail-uri. Apele mai vibrante cu un conținut mai mare de minerale și dioxid de carbon, merg bine cu vinurile roșii și puternice, de exemplu, San Pellegrino. Toate aromele sunt accentuate de armonie sau contrast.

Întotdeauna, se beau câteva guri de apă, după consumarea fiecărui fel de mâncare, pentru că asigură o estompare a gustului aromelor de la un preparat la altul, așa încât să ne bucurăm mai mult de fiecare în parte.

Câteva secrete pentru iubitorii de ȘPRIȚ

claudia-benea-water-sommelierUn șpriț perfect se face cu o apă care are un conținut ridicat de dioxid de carbon, de tip bicarbonatat calcic și/sau magnezian și o cantitate medie de minerale, respectiv reziduu fix între 600 și 1600 mg/l). 70% din șpriț înseamnă apă.

În România, este foarte popular șprițul de vară, care include 1/3 vin alb sec sau demisec și 2/3 apă minerală carbogazoasă. Varianta mai sofisticată a șprițului, care a prins foarte bine și la noi, este cea de Spritz Veneziano care include Prosecco, Aperol și o apă carbogazoasă cu bule fine. Indiferent de alegerea ta, șprițul reprezintă o plăcere românească, așa că nu te teme să încerci și tu fantezia combinării vinului cu apă. Cheers!

Oriunde ne aflăm în lume, apa este sursa noastră de viață, pe care nu avem voie să o irosim, pe care trebuie să o onorăm și căreia trebuie să-I recunoaștem valoarea.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top