Now Reading
Bioritmul face legea

Bioritmul face legea

Revista Psychologies

Bioritmul face legea 

Avem zile bune si zile proaste. Uneori, ne invinovatim pentru lipsa puterii de concentrare, pentru nervozitate sau, pur si simplu, pentru lene. Nu este drept, pentru ca aceste stari au o baza obiectiva care nu depinde de noi. Cine este vinovatul? Bioritmul. Evolutia sinusoidala a starilor noastre fizice, intelectuale si emotionale. Cu alte cuvinte, in acele zile nefaste, ne aflam pe curba descendenta a uneia, a doua sau, in cel mai rau caz, a tuturor celor trei componente.

Bazandu-se pe observatie sistematica, inca de la inceputul secolului trecut, trei oameni de stiinta au emis ipoteze privind variatiile ciclice de forma ale organismului si psihicului uman. Acestia erau Wilhelm Fliess, Hermann Swoboda si Alfred Teltscher. Interesant este ca numai unul dintre ei, Wilhelm Fliess, era medic. Specialitatea sa era otorinolaringologia. Berlinezul Wilhelm Fliess, impreuna cu Hermann Swoboda, profesor de drept si filozofie de la Viena, au descris doua curbe sinusoidale dupa care evolueaza, pe de o parte, starea fizica, pe de alta parte, starea emotionala a oricarui om. Pe baza observatiei, au stabilit durata unui ciclu de evolutie in fiecare dintre cele doua cazuri. Astfel, au calculat ciclul evolutiei fizice la 23 de zile iar pe cel emotional, la 28 de zile.

Ulterior, aceasta teorie a fost completata de profesorul de inginerie mecanica Alfred Tetscher de la Universitatea din Innsbruck cu o a treia curba sinusoidala, cea a evolutiei intelectuale. Tetscher a observat ca studentii lui nu erau constanti in performanta, alternand perioade maxim randament cu perioade de capacitate mult mai redusa. Dupa observatiile facute, a putut stabili durata unui ciclu de evolutie intelectuala la 33 de zile.

Astfel s-a ajuns la posibilitatea trasarii unui grafic cu trei componente pentru fiecare dintre noi. Stim ca acest grafic isi are punctul 0 in momentul nasterii.

Ciclul fizic

Ciclul fizic se intinde pe o durata de 23 de zile. Este cel care determina tonusul nostru vizic, dinamismul, rezistenta la oboseala si la imbolnavire. Usurinta cu care ne trezim dimineata si ne ridicam din pat, pofta de mancare si felul in care digeram, rezistenta la frig si la micile infectii locale – toate sunt variabile, in functie de faza in care aflam in parcurgerea ciclica a capacitatilor fizice.

Zilele in care “rasturnam casa” si rezolvam probleme de mult ocolite, in care preferam sa mergem pe jos un sfert de ora in loc sa stam asezati pe bancheta dar blocati in trafic, in care, daca liftul nu vine in cinci secunde, urcam cele doua-trei etaje pe scari sunt zilele in care curba energiei fizice atinge punctul maxim pozitiv.

In perioadele de curba negativa a evolutiei fizice, s-ar putea sa racim usor, sau sa ne confruntam cu recurenta unor boli mai vechi. Conjunctivita se poate manifesta mai usor, ca si alte infectii. Tonusul muscular si coordonarea fiind influentate negativ, s-ar putea, din nimic, sa ne trezim cu o entorsa.

Solutia: In perioadele in care ne simtim mai slabi, trebuie sa ne odihinim suficient, sa ne hranim sanatos si in canititati moderate, sa ne ferim de frig sau de caldura excesiva. E bine sa evitam activitatile sportive si, in general, activitatile fizice foarte solicitante sau riscante. Cu alte cuvinte, ascultati-va organismul si nu va mobilizati cu orice pret, pentru ca s-ar putea, intr-adevar, sa platiti un pret.

Ciclul emotional

Cu o durata de 28 de zile si in directa legatura cu fazele Lunii, ciclul emotional este cel care ne guverneaza starile emotionale, inclusiv stabilitatea si fluctuatiile acestora. Cand curba emotionala este deasupra axei, deci pozitiva, starile noastre sunt si ele pozitive. Optimismul, gandirea pozitiva, bucuria de a trai caracterizeaza psihicul nostru. Iertam mai usor, ne imprietenim mai usor, ne manifestam cu precadere sentimentele bune.

Odata intrati in partea de sub axa, suntem mai pesimisti, poate usor depresivi. Suntem mai suspiciosi, avem mai putina dispozitie de comunicare si mai putina toleranta fata de ceilalti. Tinand cont de caractericistile individuale, putem ajunge chiar la sentimente extreme, de invidie sau de gelozie nejustificata.

Ciclul emotional este, de asemenea, responsabil de intuitie, empatie si peceptiile extrasenzoriale atat de utile in relatiile interpersonale.

Solutia: Cunoscandu-ne fazele bioritmului, putem anticipa curba descendenta, astfel incat sa nu ne ia pe nepregatite si sa avem o atitudine prudenta, retinuta, supusa autocontrolului. Putem, foarte bine, sa ne si justfificam micile gafe, cu conditia ca scuzele sa fie prompte si sincere. Putem sa evitam situatiile solicitante din punct de vedere emotional cum ar fi unele intalniri sau discutii care pot degenera in conflict.

Ciclul intelectual

Cu o durata de 33 de zile, acesta este ciclul gandirii, indiferent daca avem sau nu o ocupatie de tip intelectual. Oricare dintre noi trebuie sa gandeasca, sa rationeze, sa ia decizii din momentul in care se trezeste si pana ce adoarme. Asadar, este important pentru toti sa-si cunoasca fazele ciclului intelectual.

In faza pozitiva, rezolvam cu usurinta problemele zilnice, intelegem ceea ce ni se spune, putem invata lucruri noi. In faza urmatoare, ne surprindem cititnd “pe deasupra”, fara sa ne fi concentrat asupra textului, si asta, nu numai cand este vorba de o lectura serioasa, ci chiar in cazul etichetei unui produs sau prospectului unui medicament. Pierdem sirul traducerii le filme sau trebuie sa ni se spuna de doua ori ce se doreste de la noi, la serviciu. Ca sa nu mai vorbim de cei mai tineri, elevi sau studenti, care nu se pot concentra, nu pot urmari explicatiile profesorului iar daca dau un test gresesc in mod inexplicabil lucruri foarte simple. Si nici memoria nu se simte prea bine…

Din nou trebuie sa fim intelegatori cu noi insine si cu cei aflati in aceasta faza nefasta.

Solutia: Daca este posibil, trebuie sa evitam programarea sarcinilor preponderent intelectuale, cel putin a celor cu solicitare maxima. Sa fim constienti de diminuarea capacitatii noastre si sa nu incercam imposibilul.

Trebuie sa fim plini de tact in aceasta perioda, sa-i ascultam cu atentie pe ceilalti, fara a ne grabi sa-i contrazicem: avem mari sanse sa ne inselam. Este bine sa cerem explicatii clare si sa ne notam cat mai multe atunci daca primim noi insarcinari de serviciu intr-o asemenea perioada mai putin fasta pentru intelect.

Ghinionul maxim ar fi sa ne aflam intr-o faza descendenta si in privinta ciclului emotional, pentru ca atunci este mult mai greu cu tactul si rabdarea.

Si pentru creier exista suplimente alimentare care pot fi de ajutor. Circulatia periferica si cerebrala este stimulata de preperatele pe baza de ginseng si ginkobiloba. Vitaminele si mineralele trebuie sa se afle si ele in cantitati suficiente in organism. Odihna este, de asemenea necesara.

Cum ne calculam bioritmul

Daca avem ambitia – sau fantezia – de a ne calcula singuri faza in care ne aflam in privinta bioritmului nostru, trebuie, mai intai, sa aflam in ca cata zi a vietii noastre am ajuns.

1.Inmultim numarul de ani intregi (impliniti) pe care ii avem cu 365.
2.La numarul obtinut, adaugam numarul de ani bisecti pe care i-am trait, luand in calcul numai pe acei in care am prins data de 29 februarie.
3.Numarul obtinut in acest fel este numarul de zile pe care l-am trait. Impartim acest numar la 23 pentru aflarea zilei din ciclul fizic in care ne aflam; il impartim la 28 pentru ciclul emotional si la 33 pentru ciclul intelectual. In cele mai multe cazuri, vom avea un rest la impartire. Acesta ne spune in a cata zi ne aflam in ciclul respectiv (fizic, emotional sau intelectual).

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top