Now Reading
Sucuri naturale vs sucuri artificiale

Sucuri naturale vs sucuri artificiale

Revista Psychologies

Uneori consumam si sucuri artificiale, dar ce impact au ele asupra organismului? Ce beneficii au sucurile naturale si cum le putem transforma intr-un stil de viata? Iata o analiza completa, facuta de un expert in nutritie.

 

De ce e bine sa consumam sucuri naturale?

Anca Alungulesei: Consumul sucurilor naturale ii permite organismului sa asimileze toti nutrientii vitali rapid (10-20 minute), ei ajungand direct in sange.

Astfel, economisim energia folosita in mod obisnuit la digestie, curatam corpul, eliminam natural excesul de lichide si grasime si reducem anxietatea legata de produsele alimentare nesanatoase pe care le consumam pe fond emotional.

Mai mult, hidratam organismul, il alcalinizam, prin restabilirea unui pH de 7,35 si castigam senzatia de bunastare mentala.

 

Ce inseamna, de fapt, un suc natural?

A. A.: Sucul natural este bautura preparata din legume, fructe, verdeturi sau din combinatii intre ele, toate stoarse prin presare la rece, fara alte adaosuri (conservanti, potentatori de arome, fara pasteurizare).

Extragerea sucului din legume si fructe se face prin indepartarea fibrelor. Motivul eficientei sucurilor rezida in faptul ca, separandu-se mineralele si apa distilata din legume/fructe, de fibra, aceasta hrana lichida este digerata in numai cateva minute.

 

De cate feluri sunt?

A. A.: In functie de materia prima, avem sucuri fie din legume si fructe, fie din fructe, fie din verdeturi si fructe. Dupa consistenta si modul de preparare, distingem sucurile (stoarse cu ajutorul unui storcator, prin presare la rece,  pulpa fiind separata de zeama) si produsele smoothie.

Acestea din urma se prepara cu ajutorul unui blender puternic, care are capacitatea de a zdrobi toate ingredientele introduse, care apoi se amesteca cu o baza lichida, precum apa, apa de cocos, lapte vegetal etc..

Astfel, sucurile sunt mai lichide, mai clare, pentru ca nu mai au pulpa, iar celelalte sunt mai consistente, deoarece contin si fibra.

Ne dorim aport de nutrienti, vitamine si enzime care sa se asimileze extrem de repede? Atunci optam pentru un suc. Ne dorim o bautura mai consistenta, care sa ne tina si de foame, deci poate inlocui chiar o masa sau o gustare? Atunci consumam un smoothie.

 

Ce greseli facem in prepararea acestora?

A. A.: Cea mai mare greseala pe care o putem face este chiar reteta in sine. Multa lume considera ca daca bea un fresh de portocale pe zi a rezolvat problema sucului.

Nu am nimic impotriva fresh-urilor baute din cand in cand, insa partea proasta este ca acestea sunt bauturi extrem de concentrate si bogate in fructoza care, pe termen lung, ajung sa ne ingrasa. De fapt, greseala este sa ne preparam sucuri/smoothie doar din fructe.

Exista multe combinatii din fructe si verdeturi, gustoase si benefice pentru organism. Cu ajutorul lor reusim sa ne pacalim gustul, creierul si invatam sa iubim verdeturile.

O alta greseala ar fi amestecarea mai multor tipuri de fructe. Si fructele sunt clasificate pe categorii: dulci, acide, semiacide si nu se combina intre ele, combinam numai fructele din aceeasi categorie.

Mergand pe principiul less is more, sa nu credem ca daca amestecam sase feluri de fructe, vom avea mai multe vitamine. Vom obtine combinatii neinspirate, care, in loc sa fie benefice, vor lucra impotriva noastra.

Cea mai sanatoasa combinatie pe care o putem face este sa amestecam fructe din aceeasi categorie cu verdeturi. Atentie: a nu se confunda cu legumele!

Cand spun „verdeturi“, ma refer la salata, spanac, kale, patrunjel, coriandru, macris, frunze de morcovi, frunze de sfecla. Din pacate, majoritatea legumelor contin amidon si atunci nu este indicat sa le combinam cu fructele.

 

Dupa cat timp expira sucul natural, chiar daca il tinem la frigider, in sticla?

A. A.:  Termenul de valabilitate este strans legat de aparatul cu care am preparat bautura. De exemplu, pentru a prepara un suc care sa tina doua zile, avem nevoie de un storcator prin presare la rece.

Acesta ajuta sucul sa nu oxideze si pastreaza intacti toti nutrientii si vitaminele. Daca preparam un smoothie, atunci este bine sa folosim un blender puternic, de peste 1 000 W, care nu incalzeste ingredientele in momentul in care le amesteca.

Un smoothie se poate pastra la frigider chiar si doua-trei zile. Bineinteles, ideal ar fi sa bem pe loc bautura preparata, insa daca acest lucru nu ne este la indemana, e bine de stiut faptul ca, daca o pastram pentru mai tarziu, singura vitamina care se pierde este vitamina C, restul se pastreaza.

 

Sunt cu adevarat bune sucurile naturale din comert care au o data a expirarii generoasa?

A. A.: Cu cat termenul de valabilitate este mai mare, cu atat conservantii, E-urile, potentatorii de aroma, de gust si de culoare sunt mai prezenti.

Un suc natural care are termen de valabilitate de doua-trei zile este clar ca nu contine nimic altceva decat ingrediente naturale.

Dupa trei zile, sucul intra intr-un proces natural de fermentare si are nevoie de agenti chimici ajutatori pentru a-i prelungi valabilitatea.

 

Ce contin sucurile artificiale din comert?

A. A.: Daca citim cu atentie si cu simtul raspunderii eticheta, gasim: continut din fruct minim 20-50%. Oare ce se gaseste in restul sucului, in proportie de 70-80%?

In afara de foarte mult zahar si continut minim de fruct, sucurile din comert contin tot felul de arome, produsi artificiali obtinuti in laborator, cu ajutorul chimicalelor.

 

De ce sunt daunatoare sanatatii?

A. A. Pentru ca dau dependenta si creeaza dezechilibre, daune. Bauturile din comert demineralizeaza si devitaminizeaza organismul, prin faptul ca produc un deficit de vitamina A, calciu si magneziu.

Acest tip de bauturi contine acid fosforic, responsabil pentru slabirea asimilarii calciului si a magneziului de catre organism. De asemenea, sucurile cu sirop de fructoza contin niveluri ridicate de radicali liberi, care pot provoca leziuni ale tesuturilor.

Mai mult decat atat, faptul ca sucurile din comert sunt depozitate in sticle de plastic este foarte nociv, intrucat plasticul contine o substanta chimica toxica numita bisphenol A (BPA).

Un alt exemplu de compus chimic prezent in suc este corectorul de aciditate (acid citric), obtinut in laborator prin fermentarea glucidelor. Desi, initial, a fost obtinut din citrice, ulterior a inceput sa se extraga in mare parte din porumb.

In timpul procesarii, proteinele existente sunt hidrolizate, generand cantitati de glutamat monosodic (MSG), foarte nociv pentru organism, intrucat suprastimuleaza celulele nervoase, pana la moartea acestora.

 

Dar sucurile carbogazoase?

A. A.: Sucurile carbogazoase sunt tot sucuri artificiale, cu o combinatie de chimicale precum: acid citric E330, arome echivalent naturale, stabilizator E410, coloranti; betacaroten pentru portocale, caramel E150, galben de chinolina E104, corector de aciditate – citrat de sodiu E331, antioxidant acid ascorbic E300.

De asemenea contin indulcitori – ciclamat de sodiu E952, aspartam E951, acesulfam de potasiu E950, stabilizatori guma de ester E445 si guma arabica E414, conservant benzoat de sodiu E211.

Ciclamatul de sodiu si benzoatul de sodiu se gasesc pe lista ingredientelor cancerigene, acesulfamul este interzis copiilor si femeilor gravide, aspartamul in doze prea mari induce stari de oboseala si dureri de cap.

 

Cum determinam un copil sau un adult sa nu mai bea sucuri artificiale si sa se imprieteneasca cu cele naturale?

A. A.: De cele mai multe ori, copilul este copia parintelui, asadar, intai trebuie sa dezvatam parintele de  sucuri artificiale si apoi avem o sansa cu copilul.

Totul se face prin constientizare si retete foarte gustoase. Daca exista cazuri in care parintii nu beau sucuri carbogazoase si copilul o face, tot puterea exemplului este cea mai puternica.

Parintii sa prepare in casa, cat mai des, sucuri/smoothie si sa-l implice si pe copil in acest proces, care, surpriza, s-ar putea sa doreasca sa guste din proprie initiativa.

Daca totusi nu doreste sa guste, nu trebuie fortat in niciun fel, ci lasat in ritmul lui. Sub nicio forma nu trebuie folosita pedeapsa: daca nu bei sucul de astazi, nu primesti dulce mai tarziu.

Este cea mai mare greseala pe care o poate face un parinte, caci copilul va detesta instinctiv sucurile si isi va dori recompensa interzisa: dulcele.

Una dintre modalitatile de a invata copilul sa bea sucuri naturale este de a „ascunde“ la propriu verdeturile in sucurile de fructe.

Micutul ajunge sa bea aceste sucuri fara sa stie ca acolo se afla spanac, patrunjel sau frunze kale. O alta metoda si mai simpla este ca viitoarea mama sa consume multe sucuri naturale din verdeturi si fructe pe toata perioada sarcinii, iar, ulterior, copilul va recunoaste instinctiv aceasta bautura.

 

Care ar fi ghidul corect de consum pentru sucurile naturale?

A. A.: Sa incepem sa introducem progresiv sucurile/smoothie in alimentatie. Pentru inceput, ele trebuie sa fie mai bogate in fructe si mai putin in legume sau verdeturi si, pe masura ce ne obisnuim cu gustul, vom schimba proportia.

Daca suntem perseverenti in acest demers, vom observa cum corpul nostru cere singur mai multe legume si mai putine fructe.

Despre asta voi povesti pe larg in cartea pe care urmeaza sa o lansez curand: Sanatate la Pahar. Ghid de introducere a sucurilor naturale in alimentatia zilnica. Pas cu pas.

 

Anca Alungulesei este expert in nutritie, trainer in alimentatie raw-vegana, specialist in deserturi
raw-vegane si in programe de detox si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe

Fondatoarea RawCoco – cofetarie-ceainarie raw-vegana

www.rawcoco.ro

A consemnat Catalina Cristescu

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top