Now Reading
Un regim alimentar echilibrat – sănătate și bună dispoziție

Un regim alimentar echilibrat – sănătate și bună dispoziție

Avatar photo
un-regim-alimentar-echilibrat-sănătate-și-bună-dispoziție

Starea de sănătate este influențată fundamental de alimentație. Putem vorbi de erori nutriționale cantitative (care duc la un status ponderal aflat în afara intervalului de normalitate – în ambele sensuri: subpondere, suprapondere/ obezitate), dar și de erori calitative (deficite nutriționale – vitamine, minerale etc).

Abordarea unui stil de viață sănătos nu prespune eforturi semnificative. Din contră, este cel mai facil proces pe care îl putem aplica pentru a ne crește calitatea vieții. În aceste condiții, educația privind principiile alimentare corecte și motivația de a le respecta devin esențiale.

În calitate de medic, cred și susțin cu tărie importanța cunoașterii și aplicării unor principii corecte de nutriție, cât mai individualizate, pentru evitarea creșterii în greutate și combaterea factorilor de risc ce pot duce la dezechilibre metabolice.

Suntem ceea ce mâncăm!

Un regim alimentar echilibrat este esențial pentru starea de sănătate, iar pentru persoanele cu probleme de greutate este adjuvant în procesul de scădere în greutate.

Un regim alimentar echilibrat presupune 5 mese: 3 mese principale și 2 gustări. Pentru un somn odihnitor, se recomandă ca ora cinei să nu depășească ora 20:00.  Este de preferat evitarea carbohidraților la masa de seară și optarea pentru o proteină slabă (carne, pește) în asociere cu legume.

De asemenea, este foarte important să ținem cont de câteva reguli generale:

  1. Reduceti sarea din alimentație (evitați produsele semipreparate, brânzeturile sărate, mezelurile, conservele, afumăturile etc.)
  2. Eliminați prăjelile, sosurile, maionezele, tocăturile.
  3. Reduceți deserturile și evitați băuturile răcoritoare deoarece conțin o cantitate mare de zahăr. Produsele cu un conținut ridicat de zahăr stimulează secreția de insulină, hormon responsabil de transformarea excesului de calorii în grăsime de depozit.
  4. Optați pentru alimente cu glucide lente (pâine, cereale, paste, orez, fasole) deoarece se absorb lent și dau senzație de sațietate. Mențiunea este să fie consumate în cantitate moderată.
  5. Creșteți consumul de legume, verdețuri și fructe deoarece sunt bogate în apă, vitamine, minerale și fibre.
  6. Consumați proteine slabe (carne, pește, ouă, lapte degresat) deoarece accelerează metabolismul și nu se transformă în grăsime de depozit. Consumați pește de cel puțin 2 ori pe săptămână și limitați consumul de carne roșie.

Un echilibru în viața noastră, atât din perspectiva regimului alimentar, al exercițiilor fizice, dar și al orelor de odihnă și relaxare, ne va oferi o stare de sănătate, bună dispoziție și un confort psihic.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top