Now Reading
Sănătate și frumusețe: alimente anti-aging

Sănătate și frumusețe: alimente anti-aging

Ne dorim o alimentație sănătoasă, iar dacă anumite produse ne întrețin frumusețea, cu atât mai bine. Iată un mic îndrumar de alimente anti-aging.

Citește și:

Cum îți poți ajuta sistemul imunitar prin alimentație

După ce criterii să alegem uleiurile pe care le consumăm zilnic

Pe măsură ce înaintăm în vârstă ne dorim să descoperim acea fântână a frumuseții care să ne aducă o piele strălucitoare și silueta zveltă de la 25 de ani. Ce ai zice dacă adevărata sursă de tinerețe nu e chiar atât de departe pe cât îți imaginai, ci chiar la tine în farfurie?

Cu ajutorul unei diete echilibrate și bazându-te pe o serie de alimente cu proprietăți demonstrate, poți încetini efectele îmbătrînirii și poți chiar adăuga câțiva ani strălucitori, totul în timp ce reduci riscul unor boli asociate precum osteoporoza, diabetul sau problemele cu inima.

 

Top 10 alimente anti-aging și la ce ne ajută

Nucile sunt o sursă bogată de grăsimi nesaturate, având totodată un aport ridicat de vitamine, minerale și antioxidanți.

Un mix de nuci va reprezenta o gustare sănătoasă în timpul unei zile aglomerate, așa că nu ezita să combini migdale, fistic, alune și nuci, ca parte a dietei tale anti-aging.

Uleiul de măsline conține o serie de grăsimi bune, ideale pentru o piele strălucitoare. Aportul său de Omega 3 conduce la îmbunătățirea circulației și redă suplețea tenului. Cantitatea ideală este o lingură de ulei pe zi și poate fi integrat cu ușurință în salate.

Fructele pot face și ele parte cu succes dintr-o dietă anti-aging, însă trebuie selectate cu mare grijă. Afinele, de exemplu, conțin mai mulți antioxidanți decât orice alt aliment, astfel că îți pot proteja pielea de radicalii liberi, ce provin din expunerea la soare, stres sau un prea mare efort fizic.

O jumătate de cană de afine pe zi va preveni distrugerea celulelor și va contribui la netezirea ridurilor. Rodia și conținutul său ridicat de vitamina C va fi ideală pentru o piele fină și te va ajuta să îți conservi cantitatea naturală de colagen din organism.

Avocado este o adiție extraordinară în dieta anti-aging, datorită aportului său de grăsimi benefice și poate înlocui cu succes dressing-ul salatelor de la cină.

Nu în ultimul rând strugurii, care nu numai că încetinesc procesul de îmbătrânire, ci luptă și împortiva radiațiilor solare și expunerii UV.

Ceaiul verde este ideal nu doar pentru hidratare, ci și pentru reducerea petelor colorate de pe ten. O cană de ceai verde pe zi este suficientă, spun specialiștii, pentru a vedea primele rezultate în cel mult o lună.

Peștele este alimentul recomandat pentru prevenția bolilor de inimă datorită conținutului său ridicat de grăsimi Omega 3 care împiedică acumularea grăsimilor în artere.

În plus, sardinele, somonul sau macroul ajută la menținerea hidratării pielii, iar consumul de minim două porții de pește pe săptămână conduce la reducerea inflamațiilor pielii, precum eczemele sau psoriazisul.

Ciocolata (da, ai citit bine) conține flavonoide, care îmbunătățesc funcțiile vaselor de sânge și scad presiunea arterială. Se recomandă consumul de ciocolată neagră însă, datorită conținutul său scăzut de zahăr.

Vinul roșu completează lista de alimente anti-aging datorită conținutului său de resveratrol, un compus care activează genele ce încetinesc îmbătrânirea celulară. În general însă, un consum moderat de alcool protejează împotriva bolilor de inimă, diabetului și pierderii de memorie asociate cu înaintarea în vârstă.

 

Nutriția și imaginea din oglindă

Așa cum am văzut, o dietă anti-aging înseamnă de fapt o dietă echilibrată, construită în funcție de necesitățile fiecărui organism în parte, dar cu accent pe anumite alimente benefice (și delicioase).

Acest tip de dietă nu are însă efect numai asupra sănătății corpului și înfățisării, ci și asupra felului în care ne simțim și a imaginii pe care o proiectăm.

Într-o societate care pune atât de mare valoare pe aspect, sunt din ce în ce mai multe studii care arată o legătură directă între o imagine de sine negativă și excesul de mâncare sau apetența către junk food.

Imaginea și încrederea sunt puternic influențate de mediul în care trăim, de la familie și prieteni, până la școală sau job.

La fel se întâmplă și cu obiceiuile alimentare, astfel devenind clară legătura intrinsecă dintre viața socială – mâncare – încredere.

Studiile de specialitate ne pun la dispoziție patru reguli simple pe care le putem urma pentru o imagine de sine sănătoasă și o relație corectă cu dieta noastră zilnică:

Fii împăcat cu ceea ce mănânci – încearcă să înțelegi beneficiile diferitelor alimente și combinații alimentare și efectele pe care le pot avea asupra trupului tău, astfel încât să poți face alegeri inteligente.

Elimină sentimentele negative legate de mâncare – acestea pornesc din copilărie și din modul în care am fost învățați să ne raportăm la mâncare și la procesul de a lua masa. Trebuie să te desprinzi de preconcepții și să te îndepărtezi de obiceiurile nesănătoase.

Evită situațiile inconfortabile – spre exemplu grupurile în care valoarea personală este determinată de înfățișare sau persoanele care au mereu comentarii negative legate de felul în care arăți.

Înțelege originea sentimentelor tale legate de mâncare și imagine de sine – vin ele din copilărie sau din viața adultă? Sunt atât de puternice încât te împiedică să îți trăiești viața și să îți realizezi obiectivele?

Este foarte important să conștientizezi sursa sentimentelor negative, pentru a putea începe să lupți corect împotriva lor.

În plus, pentru zilele în care nu te simți perfect, încearcă să consumi alimente care te pot înveseli, precum cele care conțin carbohidrați, omega 3, seleniu, vitaminele D sau B (le găsești în lista de mai sus).

Iar dacă ai inclus deja în dieta ta alimentele anti-aging și ai început să vezi rezultatele, nu uita să bifezi și câteva reguli “externe” care te vor ajuta să îți păstrezi un look tânăr și sănătos: folosește cremă cu factor de protecție 30 în fiecare zi (chair și iarna), aplică o cremă hidratantă, poartă ochelari de soare, consumă legume și fructe cu un conținut ridicat de apă și încearcă să dormi pe așternuturi de satin.

 

De Bianca Pătrașcu, psiholog și psiho-nutriționist

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top