Now Reading
Sporturi indicate adolescentilor

Sporturi indicate adolescentilor

Obiceiurile sanatoase se educa de timpuriu. Iar pentru o viata echilibrata se recomanda cat mai multa miscare. Dr Tarek Nazer, medic ortoped, ne spune care sunt acele sporturi indicate adolescentilor.

 

Sportul este o capsula magica

Sportul este foarte important in viata adolescentilor si nu numai, desigur. El ajuta nu doar la o buna dezvoltare fizica ci si psihica.

Din acest motiv, pentru a avea un corp armonios, dar si sanatos, ei pot profita de timpul liber, pentru a practica un sport care li se potriveste si le este pe plac.

Atunci cand suntem inca in perioada de crestere, oasele noastre sunt mai flexibile iar muschii si tendoanele au putere mult mai mare.

Odata cu imbatranirea, articulatiile devin mai rigide mai ales la persoanele care nu au practicat niciun sport in tinerete.

Sportul este precum o “capsula magica”. Aceasta sigur isi face efectul si te ajuta sa ai un corp sanatos, dar si o minte limpede, stimuland in acelasi timp cresterea increderii in sine si ajutandu-te sa fii  mai echilibrat si mai energic.

 

Parintii reprezinta un model

Sunt multi tineri care obosesc dupa 10 abdomene sau daca alearga 100 de metri, ceea ce nu e normal.

Activitatea sportiva din timpul adolescentei ajuta la o dezvoltare mai buna a oaselor si muschiilor, dezvolta memoria, echilibreaza activitatea psihica, ajuta la obtinerea unui somn linistit, dar si la dezvoltarea imunitatii.

Parintii au un rol foarte important, intrucat ei reprezinta modele pentru copiii lor. Atunci cand copiii vad ca parintii lor sunt activi si fac sport, ei vor copia comportamentul acesta si vor fi atrasi de sport mai mult, decat daca parintii sunt sedentari.

 

Beneficiile practicarii unui sport

Studiile au aratat ca persoanele care au practicat sport timp de 6 luni au obtinut rezultate remarcabile, atat din punct de vedere estetic si al tonusului, cat si psihic. Astfel, ei au remarcat o incredere crescuta in sine si in fortele propii si o crestere a stimei de sine.

Tinerii au avut conexiuni mai bune cu persoanele din jur si la scoala, au devenit mai sociabili si mai deschisi catre comunicare.

A crescut inclusiv atasamentul fata de parinti, mai ales atunci cand parintii practica un sport impreuna cu copiii lor.

In plus, s-a demonstrat cresterea imunitatii si scaderea ratei de fracturi, datorita dezvoltarii muschilor ce protejeaza osul impotriva traumatismelor. Asadar, practicarea unui sport prelungeste viata si calitatea acesteia.

 

Sporturi indicate adolescentilor

Cu siguranta nu putem sa facem toti acelasi tip de sport, fiecare dintre noi are preferintele sale si este atras de anumite sporturi.

Important este sa alegem activitatea potrivita structurii noastre si sa nu facem sporturi ce includ ridicarea de greutatii mari, mai ales in perioada de crestere, acestea avand efecte negative asupra dezvoltarii. Iata cateva recomandari utile dezvoltarii armonioase a tinerilor:

 

Inotul

Este o activitate fizica recomandata, ce ajuta la dezvoltarea foarte buna a sistemului musculo-scheletal, fara a avea efecte adverse.

Ajuta la cresterea flexibilitatii, creste tonusul si forta musculara, previne aparitia kilogramelor in plus si creste longevitatea.

 

Alergatul

Alergatul usor ajuta la imbunatatirea circulatiei, intareste musculatura picioarelor si se poate efectua foarte bine si in aer liber mai ales cand e vremea frumoasa.

Nu necesita spatii speciale pentru a fi efectuat, iar o alergare in parc este si foarte relaxanta mental.

 

Tenisul

Ajuta la dezvoltarea gandirii strategice, la dezvoltarea  reflexelor si a dexteritatii, a observatiei dar si la dezoltarea tuturor grupelor de muschi. Este si o sport foarte elegant, recomandat deopotriva fetelor si baietilor.

 

Baschetul

Nu trebuie sa fii neaparat inalt ca sa poti sa juca baschet, studiile au aratat ca baschetul ajuta la cresterea in inaltime la persoanele care provin din familii cu o statura mai mica.

Acest lucru se datoreaza diferitelor miscari care sunt executate in timpul jocului. Inafara de o dezvoltare armonioasa,  baschetul contribuie la cresterea spiritului de echipa educand capacitatea de  colaborare.

 

Mersul pe bicicleta

Indiferent daca este o bicicleta statica sau normala, acest sport ajuta la dezvoltarea mai buna a muschiilor mai ales de la nivelul picioarelor.

Mersul pe bicicleta creste flexibilitatea si ne incarca cu o energie pozitiva. Mai mult, acum bicicleta este un trend, devenind o activitate prin care multi tineri socializeaza.

 

Alegerea sportului potrivit

Cu siguranta sunt multe alte sporturi bune si frumoase, dar fiecare dintre noi isi alege ce-i place si ce i se portiveste.

Este foarte important insa, sa evitam sporturile ce implica o suprasolicitare mare sau ridicarea de greutati, mai ales in timpul adolescentei.

Acest tip de sport afecteaza cresterea si scade rezistenta oaselor dar contribuie si la deformarea lor, in unele cazuri.

Indiferent daca vorbim despre adolescenti sau adolescente, ei pot practica orice tip de sport, insa, in general, orientarea catre anumite sporturi difera si in functie de sex.

De obicei baietii se orienteaza mai mult catre baschet sau fotbal, iar fetele catre jogging, volei sau… arte martiale.

Foarte important de retinut este faptul ca o jumatate de ora de sport pe zi iti poate asigura un corp sanatos, o incredere in sine mai mare si o stare de bine generala.

 

De Dr. Tarek Nazer, medic ortoped

Vicepresedinte Asociatia Sanatate la Nivel European

www.consultatieortopedie.ro

 

Citeste si:

Ajuta-ti copilul adolescent sa-si aleaga o profesie

Pasi in negocierea cu un adolescent

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top