Now Reading
Voluntariatul – beneficii psihologice pe care nu le bănuiai

Voluntariatul – beneficii psihologice pe care nu le bănuiai

Revista Psychologies
voluntariatul-beneficii-psihologice-pe-care-nu-le-bănuiai

Deși ideea de voluntariat nu este foarte cunoscută la noi în țară, aceasta începe încet, încet, să prindă formă. Voluntariatul susține acțiunile de întrajutorare, și, prin folosirea resurselor oamenilor, sunt înfăptuite diverse acțiuni, care ajută comunitatea. Deși, din exterior, cei care privesc voluntariatul cu reticență pot crede că această activitate nu aduce niciun beneficiu pentru cel care o practică, în realitate nu se întâmplă așa.

Pe lângă împlinirea sufletească pe care voluntarii o pot simți în urma desfășurării activităților de voluntariat, există studii conform cărora aceștia devin mult mai motivați în ce privește obținerea a ceea ce își doresc, și luptă mult mai mult pentru a-și atinge scopurile. De asemenea, se consideră că, voluntariatul ajuta persoanele și să fie mai prietenoase și să empatizeze mai mult cu cei din jur.

Voluntariatul reprezintă, în cea mai mare proporție o faptă bună

Este un gest, pe care oamenii îl fac, cu scopul de a ajuta o anumită cauză. Poate fi, de asemenea, considerată ca fiind o acțiune mai plină de afectivitate decât donațiile, deoarece, voluntarii se implică în mod direct în activitățile care duc la ajutorarea celor aflați în nevoie. În același timp, este o activitate ce nu ajută doar comunitatea, ci îl ajută și pe cel ce o prestează să dobândească noi aptitudini sau să le dezvolte pe cele vechi într-o mai mare proporție. De asemenea, există studii care dovedesc că în rândul voluntarilor sunt mai puține șanse să existe persoane afectate de depresie, deoarece aceștia dobândesc o mai mare stimă de sine și devin mult mai confidenți practicând aceste activități.

Pe lângă beneficiile psihice pe care le are voluntariatul, această activitate aduce și beneficii fizice. Știm cu toții că lumea în care trăim astăzi, ne-a creat o iluzie a confortului care, adesea ne oprește din a face mișcare, mulți dintre noi, alegând să ne relaxăm stând în casă la televizor sau pe telefon. Voluntariatul, însă, este o activitate ce presupune efort fizic, și astfel, practicând-o, nu îți menții doar sănătatea mentală, ci și pe cea a corpului.

Deși la noi în țară voluntarii sunt în principiu, tineri, nici vârstnicii nu ar trebui să fie sceptici în ce privește voluntariatul, deoarece există studii conform cărora, persoanele vârstnice care practică voluntariatul sunt mult mai sănătoase și tind să își degradeze starea de sănătate mult mai puțin decât vârstnicii care nu practică această activitate. De asemenea, se crede că, oferirea suportului social persoanelor aflate în nevoie și longevitatea sunt interconectate, așa că, dacă vrei să duci o viață lungă, ar trebui să te gândești de două ori, înainte de a spune „Nu!” voluntariatului.

Pe lângă beneficiile fizice și mentale, un alt mare beneficiu al voluntariatului îl reprezintă legăturile care se pot forma cu alte persoane. Prin practicarea voluntariatului, voluntarul are șansa de a-și găsi poate noi prieteni sau poate chiar noi mentori care l-ar putea ajuta în dezvoltarea lui pe viitor. Pe langă asta, adesea, asociațiile oferă voluntarilor săi, șansa de a participa la diverse cursuri legate de activitatea asociației sau la alte evenimente aflate în legătură cu asociația.

Cristian Dumitrașcu ne spune că voluntariatul este „medicament pentru suflet”!

Cristian Dumitrașcu este fondatorul Asociației „Povestea mea” și este, în același timp un om foarte implicat în ceea ce face, participând în mod activ la cazurile de ajutorare preluate de asociație. Acesta a descoperit pe propria piele nenumăratele beneficii personale pe care le are voluntariatul și caracterizează această misiune ca fiind „medicament pentru suflet”.

Pe parcursul întregii activități, Cristian Dumitrașcu, a desfășurat acțiuni, care din exterior ar putea părea supraomenești, acesta implicându- se ocazional și 12 ore pe zi pentru voluntariat. Cu siguranță acest efort este și datorită faptului că el este foarte devotat muncii sale, însă un aport covârșitor îl au și beneficiile fizice și pshice pe care voluntariatul le aduce cu sine. De asemenea, în asociație, majoritatea voluntarilor practică voluntariatul în timpul liber, aceștia, reușind să îmbine această practică și cu mersul la job.

Voluntariatul este o activitate ce nu îi ajută doar pe cei aflați în nevoie, ci te poate ajuta și pe tine ca persoană, pentru a te dezvolta atât din punct de vedere mental, cât și pentru a crea noi conexiuni interpersonale, pentru a dezvolta noi abilități și pentru a te menține sănătos. Este o activitate a cărei practică ar trebui să o iei în considerare, pentru a-ți hrăni atât sufletul cât și trupul.

Vrei să fii și tu voluntar în Asociația „Povestea mea”? Iată cum poți ajuta și cum poți lua legătura cu inițiatorul acestui proiect de suflet.

Website: www.povesteamea.ro

Facebook: https://www.facebook.com/povesteamea

Număr de telefon: 021 9312

Adresa de e-mail: [email protected]

PayPal: https://paypal.me/povesteamea

REVOLUT: https://revolut.me/povesteamearo

REVOLUT: 0772007008

Conturi Bancare: Asociația Povestea Mea

RON: RO07BTRLRONCRT0536856701

EUR: RO54BTRLEURCRT0536856701

BIC/ SWIFT: BTRLRO22

Deschis la Banca Transilvania

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top