Now Reading
Cum putem avea grijă de emoțiile noastre…mai ales în aceste zile!

Cum putem avea grijă de emoțiile noastre…mai ales în aceste zile!

Andreea Meghes

Adaptabilitatea emoțională pare a fi cheia miraculoasă care deschide ușa acestor vremuri tulburi și lasă să între o gură de aer proaspăt pe care să o sorbim cu nesaț pentru a ne regăsi liniștea interioară.

Dacă până acum câteva luni aveam o anumită predictibilitate în viața noastră, lucrurile s-au dat peste cap și pare ca acul busolei caută în van direcția Nordului. Chiar citirea acestui articol devine tot mai imprevizibilă, pentru că este direct legată de realitatea la care ești conectat și care se schimbă de la o zi la alta în moduri nebănuite și pe alocuri năucitoare.

Așadar, doresc să îți ofer o varietate cât mai mare de informații despre o terapie naturală care se adresează direct emoțiilor, în speranța că indiferent de momentul în care te afli când citești acest articol, să poți sa îți iei un strop de bine și să realizezi că există soluții pentru a-ți liniști roller coaster-ul emoțional prin care este foarte posibil să treci în această perioadă cu multe necunoscute în joc.

Prin anii 1920, doctorul britanic Edward Bach realiza că medicina alopată are multe lipsuri deoarece se concentra exclusiv pe tratarea simptomelor fizice. Mai mult, acesta își dă seama cât de importantă este legătura dintre minte și suflet și începe să caute o formă de terapie bazată doar pe elementele din natură care să acționeze direct asupra emoțiilor.

Din perspectiva sa, a fi sănătos însemna a fi în armonie cu sufletul tău, iar sănătatea unei persoane putea fi judecată prin prisma fericirii acesteia.

Toate aceste concepte au fost bineînțeles primite cu mult scepticism de către colegii de breaslă, dar dr. Bach și-a continuat cercetările sale și aproximativ zece ani mai târziu descoperea primele plante cu proprietăți vindecătoare în sfera emoțională.

Acest doctor care avea să rămână în istorie și pentru descoperirea unor nosode utilizate în homeopatie ce îi poartă numele, ne-a lăsat moștenire un sistem de tratament complet, alcătuit din 38 de remedii florale și care este cunoscut sub numele de “terapia florală Bach”.

M-am intersectat cu aceste remedii atunci când aveam mai mare nevoie de ele și acestea m-au condus către un drum total nou pentru mine, acela de practician acreditat al terapiei florale Bach, recunoscut la nivel internațional.

Ar fi multe de spus despre acest sistem complet de tratament care poate fi asociat cu orice altă formă de terapie, dar mi-am propus în acest articol să punctez câteva caracteristici care fac ca această terapie să fie unică.

În primul rând, remediile florale Bach vizează echilibrarea în plan psiho-emoțional, nu tratează simptomele din planul fizic deoarece creatorul acestei metode consideră că “sănătatea este moștenirea și dreptul nostru” și că “adevărata vindecare trebuie să vină din noi”, iar “boala este în esență rezultatul conflictului dintre suflet și minte și nu poate fi eliminată decât printr-un efort spiritual și mental”.

Remediile florale Bach sunt preparate din flori sălbatice, netoxice și neotrăvitoare și sunt pe cât de blânde pe atât de eficiente în vindecarea emoțiilor negative, ele ajutându-ne să ne regăsim pacea interioară și armonia sufletească.

Alte elemente specifice acestei terapii se referă la faptul că nu există riscul de supradoză, nu are efecte secundare și nu creează dependență. De asemenea, este eliminat efectul placebo deoarece terapia acționează cel mai rapid în cazul copiilor și al animalelor de companie.

Principiul de acțiune al remediilor este cel al “foițelor de ceapă”, în sensul că vindecarea emoțională se produce din strat în strat, de la cel exterior mergând la următorul, și tot așa.

Cu alte cuvinte, la început vom armoniza emoțiile aflate în dezechilibru în momentul consultației, după care ajungem la următorul strat de emoții acumulate de-a lungul anilor și ascunse în interiorul nostru, asemenea unor foițe de ceapă. Și procesul de echilibrare al emoțiilor care sunt dezvăluite treptat are ca scop final descoperirea sinelui nostru autentic, care, mai ales în cazul adulților, este îngropat destul de adânc. Acesta este principalul motiv pentru care copiii resimt cel mai rapid beneficiile acestei terapii, deoarece aceștia nu au avut atât de mult timp pentru a fi impactați de școală, de anturaj și în general de societate, lucru care conduce în timp la inhibarea și ascunderea emoțiilor. Se știe deja că adulții ajung să poarte așa numitele măști, în funcție de situația în care se află, iar adăugarea în timp a acestor straturi ne face de multe ori să uităm cine suntem cu adevărat. Terapia florala Bach contribuie tocmai la descoperirea autenticității de sine, readucând calmul și armonia în emoțiile noastre.

Cum spuneam, terapia florala Bach este extrem de blândă și din acest motiv ea poate fi folosită la orice vârstă (inclusiv bebelușii se bucură de efectele sale terapeutice) sau în orice condiții. De pildă, este chiar recomandată în perioada sarcinii sau imediat după naștere, deoarece femeia trece printr-o adevărată furtună emoțională în aceste perioade mai solicitante.

Efectele benefice se simt treptat și se consolidează în timp, deoarece lucrează pe emoțiile generate de gândurile noastre, iar mintea noastră produce în permanență gânduri, deci generează constant un flux de emoții.

Terapia nu intervine cu nimic în biochimia celulei, din acest motiv nu se poate vorbi despre o acțiune directă asupra afecțiunilor fizice, dar se știe deja că mare parte din afecțiunile fizice își au sursa în minte și în acest dezechilibru care se produce la un moment dat între ce vrea sufletul și ce gândește mintea.

În ce constă o sesiune de terapie florală Bach?

Rolul meu ca și practician acreditat este acela de a te ghida în dialogul tău onest cu tine și de a scoate la iveală emoțiile negative care se află în dezechilibru în acel moment, adică de a dezveli stratul emoțional al acelui moment.

Este foarte important de menționat că rolul tău este esențial deoarece ești implicat direct în procesul tău de vindecare. Acesta este un alt element specific acestei terapii, deoarece puterea se află practic la client, în timp ce practicianul îl însoțește pe acesta în procesul de echilibrare și de descoperire de sine. Odată identificate emoțiile care au nevoie să fie armonizate, îți voi propune o selecție de șase, maxim șapte remedii din care vei lua patru picături de minimum patru ori pe zi. Picăturile se pot pune în apă, în ceai sau se pot consuma ca atare și partea frumoasă este că nu există nicio restricție alimentară.

După finalizarea sticluței de tratament care ține aproximativ trei săptămâni, ne reauzim pentru o reevaluare și pregătirea unei noi scheme de tratament, dacă este necesar.

Doresc să menționez că pentru stările cronice, instalate de minim șase luni, este nevoie cam de trei, patru luni pentru a vedea un rezultat consolidat.

Sper ca toate aceste informații să îți fie utile și te invit să descoperi puterea acestei terapii, mai ales în această perioadă extrem de tulbure, ce își lasă deja o amprentă foarte puternică asupra emoțiilor noastre.

În loc de concluzie, adaug un citat al dr. Edward Bach referitor la această terapie:

“Nu lăsați ca simplitatea acestei metode să vă rețină de la folosirea ei, pentru ca veți descoperi că pe măsură ce avansați în cercetările voastre, veți înțelege mai bine simplitatea întregii Creații”.

Dacă dorești să încerci această terapie, poți găsi multe materiale utile pe care le-am creat pe http://www.andreeameghes.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top