Now Reading
Taijiquan

Taijiquan

Revista Psychologies

Taijiquan („box cu umbra”) sau Tai-chi-chuan este acel tip de arta martiala pe care il practica astazi foarte multi chinezi dimineata, in parcuri.

Teoria si practica Taijiquan-ului se bazeaza pe filozofia simbolului Taiji, pe alternanta Yin-ului si a Yang-ului. Repausul si miscarea, activitatea si inactivitatea trebuie sa se armonizeze la nivel fizic, energetic si mental.

Miscarile alterneaza. Cu greutatea pe un picior, bratul opus avanseaza, „ataca”. In acest moment, se expira. Bratul se retrage, moment in care se inspira. Se muta greutatea pe celalat picior si se repeta miscarile, dar cu celalalt brat. In acest fel, pe fiecare parte se obtine o armonie intre Yin (nemiscarea, contemplarea) si Yang (miscarea, actiunea): in timp ce bratul actioneaza, piciorul este liber de orice sarcina si invers.

Aceeasi armonie intre Yin si Yang este asigurata intre fizic si mental pentru ca, in momentul de repaus fizic, gandul anticipeaza miscarea urmatoare iar in timp ce corpul se misca, mentalul se relaxeaza in contemplarea miscarii.

Studiile au aratat ca in momentul executiei Taijiquan-ului se inhiba o parte a cortexului cerebral care coordoneaza de activitatile curente si se stimuleaza acea parte a cortexului care coordoneaza reglarea anumitor procese fiziolegice. In acest fel, se regleaza secretiile interne si functionarea unor sisteme importante ale corpului.

Tipul de respiratie folosit duce la reglarea activitatii sistemului respirator
si la masarea usoara a organelor interne, imbunatatind activitatea sistemului digestiv si crescand capacitatea de absorbtie a elementelor nutritive.

Activitatea mentala in alternanta cu repausul (vizualizarea miscarii inainte de a fi executata si apoi contemplarea ei pe masura derularii) conduce la reglarea sistemului nervos, vindeca insomnia si alte afectiuni.

Deplasarea energiei, la fiecare miscare, catre abdomen si apoi catre extremitati, imbunatateste circulatia sanguina. Alternanta greutatii de pe un picior pe celalalt si modalitatea de executie a miscarilor conduc la echilibrarea sistemului osos.

In acest fel, exteriorul si interiorul nostru se contopesc, devin un tot armonios.

Mai multe despre Taijiquan, pe www.qigong.ro.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top