Now Reading
O zi din viaţa unui terapeut cu Cristina Eremia

O zi din viaţa unui terapeut cu Cristina Eremia

Revista Psychologies
o-zi-din-viata-unui-terapeut-cu-cristina-eremia

Ne-am dorit să cunoaştem mai bine ce presupune munca de terapeut şi cum arată o zi din viaţa unui astfel de specialist, aşa că dăm startul unei noi rubrici de interviuri. Astăzi o regăsim pe Cristina Eremia, Career Coach & Trainer, cu formare în NLP, Gestalt organizațional și Art terapie.

Psychologies: Cum îţi începi ziua? Ai vreun ritual dedicat în acest sens?

Cristina Eremia: Unul dintre primele gesturi este să îmi scriu visele în jurnalul de vise (pe care l-am început la 7 ani, uluită fiind de frumusețea și intensitatea unora), să le contemplu și să caut să deslușesc mesajul pe care inconștientul dorește să mi-l transmită. Apoi hrănesc pisicile, ud plantele și le curăț de uscături. Mulțumesc cerului și pământului pentru darurile vieții și îmi exprim recunoștința zilei pentru surprizele sale. Onorez Viul, în toate formele sale prezente.

Psychologies: Ajută-ne să te cunoaştem mai bine. Ce presupune munca de terapeut dintr-o zi de lucru?

C. E.: Programarea sesiunilor, aranjarea și curățarea spațiului de lucru, susținerea efectivă a ședințelor cu pauze de pregătire, procesare, asimilare, prin (re)citirea notițelor sesiunilor precedente și scurte momente de meditație, contemplare, Thai Chi sau yoga.

Psychologies: Cum reuşeşti să te ancorezi în prezent şi să nu te laşi cuprinsă de problemele întâlnite în cadrul sesiunilor de terapie?

C. E.: Când ești într-o stare de profundă ascultare de Sine se produce un soi de alchimie în întâlnirea dintre noi, care nu duce la încărcare, ci mai degrabă o subtilă transformare mutuală. Le sunt foarte recunoscătoare clienților mei pentru felul în care am crescut împreună, căci a conține suferința cuiva sporește adâncimea propriei conștiințe, răbdării, empatiei, înțelegerii, confruntării cu aspecte din propria umbră care pot ieși uneori la lumină pentru a fi integrate și mai bine așezate. Uneori soluțiile găsite la problemele sale mă inspiră și pe mine să acționez diferit și să văd viața cu alți ochi, mai larg și mai nuanțat.

Psychologies: Care sunt cele mai mari provocări întâlnite până acum în practica de terapeut?

C. E.: Să îmi ascult clientul cu a treia ureche, aducând propria minte la tăcere pentru ca doar vocea sufletului său să se facă auzită. Să răspund cu grijă și atenție defenselor și rezistenţelor sale la proces și să îl ajut să le înțeleagă rostul și să le flexibilizeze. Să rămân foarte deschisă, autentică și vulnerabilă, căci doar din adevărul și sensibilitatea proprie îl ajuți pe celălalt să ajungă la propriul Adevăr, uneori ascuns de o rațiune prea critică și o atitudine autopunitivă. Doar conţinerea fără judecată și primirea necondiționată ajută sufletul să se vindece. Există tot soiul de instrumente și metode pentru a susține un proces, dar fără o inimă caldă și deschisă nu acționează în profunzime. Cele mai mari provocări sunt proiecțiile celor care nu sunt clienți și au tot soiul de impresii greșite și așteptări nerealiste.

Psychologies: Am vorbit despre cele mai mari provocări, povesteşte-ne puţin şi despre cele mai frumoase momente pe care le-ai avut în această meserie.

C. E.: Să susții oamenii în procese de autocunoaștere, creștere, decizie, eliberare de condiționări, prejudecăți, împlinire de obiective și potențial sunt surse de mare satisfacție. Să vezi lumina din privirea unui om care a venit cu ochi posomorâţi, să simți liniștea unei conștiințe eliberate de poveri, să susții nașterea copiilor și împăcarea părinților, să auzi un mulțumesc venit dintr-o inimă redeschisă și încrezătoare.

Psychologies: Eşti omul care contribuie la dezvoltarea personală şi profesională a celorlalţi. Cum arată pentru tine dezvoltarea în viaţa personală şi în carieră?

C. E.: Particip constant la workshop-uri de dezvoltare personală, sesiuni de intervizare și supervizare, studiez cărți nou apărute, caut diverse surse de informare de pe internet ale unor specialiști din alte țări.

Psychologies: Ce recomandări ai pentru cititorii noştri în materie de dezvoltare (filme, literatură, cursuri, etc.)?

C. E.: Sunt atât de multe încât nu pot face aici recomandări generale. Ele sunt personalizate pe nevoile și situația clientului.

Psychologies: Unde îţi găseşti inspiraţia pentru fiecare nouă zi din viaţa ta?

C. E.: În relațiile semnificative din viața mea și de la cei care îmi sunt modele profesionale.

Psychologies: Care sunt tehnicile folosite de tine pentru a depăşi situaţiile mai puţin bune din viaţa ta?

C. E.: Tehnicile sunt multe și variate, din NLP, Gestalt, Art terapie. În general prefer dialogul cu un prieten și/ sau coleg.

Psychologies: Ce te preocupă în timpul liber? Care sunt pasiunile tale?

C. E.: Pictura, handmade, dansul, călătoriile, natura.

Psychologies: Care este relaţia ta cu spiritualitatea? Ai anumite practici în acest sens?

C. E.: Mindfulness, rugăciuni, mulțumire.

Psychologies: Ai întâlnit până acum o situaţie pe care o poţi descrie ca fiind un miracol?

C. E.: Multe dintre momentele vieții mele au fost așa. Diverse sincronicităţi care m-au condus către relații profunde și experienţe semnificative.

Psychologies: Cum îţi închei ziua de lucru?

C. E.: Un ritual de recunoștință față de cei care și-au oferit încrederea și ființa unui proces comun de evoluție a conștienţei. Nu există dar și mulțumire mai mare pentru mine decât să știu că am contribuit la ușurarea suferinței unui suflet și l-am ajutat să își sporească înțelegerea de sine și a celuilalt, pentru a avea o viață mai împlinită și trăită cu Sens.

Psychologies: Ce faci la finalul unei zile pentru a te relaxa?

C. E.: Privesc un film frumos, citesc dintr-o carte, desenez o mandala, o floare, o poveste sau scriu o poezie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top