Test: Recunosti cand faci o greseala?

7 dec. 2020

Multi dintre noi simtim fie nevoia, fie dorinta de schimbare. Totusi, deseori ezitam, ignorand ceea ce am putea castiga daca ne acordam aceasta sansa. Fa acest test pentru a vedea daca iti dai seama cand faci o greseala.
20%
Esti la o petrecere, cand cea mai buna prietena a ta incepe brusc sa te critice. Tu:
AIncerci sa schimbi subiectul.
BTe enervezi. Cine se crede?
CAsculti cu atentie si discuti cu ea.
DTe simti groaznic. Are dreptate.
Seful iti cere sa lucrezi in echipa cu cineva despre care stii ca nu este prea implicat in munca. Tu:
ATe pregatesti sa ignori persoana respectiva.
BEsti sigura ca iti va cauza probleme.
CVezi propunerea ca pe o ocazie sa cunosti persoana respectiva.
DNu poti dormi de grija gandului ca trebuie sa faci asta.
Ce faci pentru a combate stresul?
ATe ascunzi intre copertele unei carti.
BIncerci sa pleci intr-o vacanta si sa te distantezi de tot.
CIti iei cateva zile libere sa iti limpezesti mintea.
DTe descarci plangand – dupa asta te vei simti mai bine.
Ce simbolizeaza pentru tine o cheie?
ASecuritate
BUn secret
CO deschidere catre ceva
DSa fii inchisa undeva
Doua proiecte prezentate de tine sefului tau au fost respinse. Care este reactia ta?
ANu te ingrijorezi, vei mai incerca.
BEsti convinsa ca nu te place.
CAi vrea sa stii ce anume nu i-a placut la aceste proiecte.
DAccepti ca ideile nu erau grozave.
Esti implicata intr-un accident de circulatie minor cu o alta masina. Cum reactionezi?
ANu a fost mare lucru, doar o zdruncinare.
BTe intrebi cum de si-a luat carnetul celalalt sofer.
CTe gandesti ca trebuia sa fii mai atenta.
DTe hotarasti sa renunti la sofat.
Iubitul tau te paraseste pentru a doua oara in ultimele doua luni.
ADecizi sa renunti si sa iti cauti pe altcineva.
BTe intrebi ce s-a intamplat cu relatia ta.
CDecizi ca nu avea cum sa fie o relatie buna.
DStii ca esti o partenera dificila.
Sa iti schimbi locuinta ar fi...
ADe neconceput
BDureros
CO ocazie sa iti sortezi lucrurile si sa le arunci pe cele nenecesare
DUn nou inceput
Esti la o masa aniversara alaturi de intreaga familie, iar o ruda te insulta. Tu:
AContinui reuniunea oferind cadourile.
BIi spui cat de mult te-a enervat ca a sticat petrecerea.
CO iei in alta camera pentru a discuta cu ea.
DTe hotarasti sa nu mai participi la reuniunile familiale.
Esti la munca si colegii comenteaza ca saptamana asta ai ajuns tarziu in fiecare zi. Tu:
ATe prefaci ca nu auzi.
BLe amintesti ca si asa ti-ai facut toata treaba.
CIncepi sa te intrebi daca ai inceput sa te simti mai putin motivata.
DIti ceri scuze, stii ca in ultima vreme te-ai simtit scoasa din ritm.
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
Îți mulțumim pentru abonare.
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Nu intelegi de ce ar trebui sa iti pui la indoiala propriile actiuni
Nu simti nevoia sa iti pui intrebari asupra propriului comportament. In general, crezi ca viata este in regula asa cum este acum. Iar cand ceva nu merge, te convingi ca va trece, ca mai apar astfel de situatii, dar in curand totul va reveni la normal. Te amuzi de propriile greseli care se tot repeta, fara a petrece prea mult timp gandindu-te la motivul din spatele lor. Care este scopul rascolirii trecutului? Cel mai important lucru este sa ramai optimista. Dar oare buna ta dispozitie mascheaza teama de schimbare? Crezi ca daca recunosti ca ai gresit, se vor ivi anumite fisuri, iar acest lucru te ingrijoreaza. Ar fi interesant sa identifici ce sta in spatele acestei temeri. Poate ai fost pusa la punct de prea multe ori in copilarie si ti s-a lasat impresia ca este imposibil sa schimbi cursul evenimentelor in viata. Dar este datoria ta sa te eliberezi de povara acestei idei si sa depui efort pentru a avea o atitudine mai flexibila si mai creativa. Acest lucru iti va deschide noi drumuri si vei descoperi si alte laturi ale personalitatii tale.
Este dureros sa recunosti ca ai gresit
Tinzi sa crezi ca alti oameni ar trebui sa isi reconsidere actiunile, nu tu. Mai mult, nu accepti critica. Cand cineva te critica, ai senzatia ca se comporta agresiv cu tine si iti vine fie sa fugi pe o insula pustie, fie sa gasesti pe cineva care sa te iubeasca si sa faca toate alegerile in locul tau.
Nu lasa ochelarii cu lentile roz sa iti intunece constientizarea rolului vital pe care il joci in viata ta. Daca nu iti schimbi comportamentul vei fi etichetata ca imatura. Depinde de tine sa intelegi ce te opreste sa descoperi lucrurile care te motiveaza si impulsioneaza. Parintii tai au divortat cand erai copil? Ai crezut ca este vina ta? Daca este acesta cazul, orice idee legata de schimbare poate trezi sentimente ale unor dureri din trecut. Ideea de a-ti pune sub semnul intrebarii comportamentul este dificila din acelasi motiv. Cand vei reusi sa te eliberezi de vina pe care o simti, vei intelege ca este absolut in regula sa recunosti din cand in cand ca ai gresit.
Esti pregatita sa iti recunosti esecurile
Poate nu este prima data cand incerci, dar pari pregatita sa inveti cum sa iti recunosti greselile. Esti cu siguranta o persoana pentru care analiza personala face parte din rutina zilnica, deci evaluarea propriilor actiuni nu este o povara, din contra, poate fi o necesitate. Dar, asemeni multor persoane, ai asteptat pana cand ai fost fortata de imprejurari sa iti confrunti aspectele dificile ale personalitatii. De cele mai multe ori durerea si suferinta sunt cele care ne ridica valul de pe ochi. Acum ca ai trecut prin aceasta experienta, nu a ramas decat sa iei in considerare cele intamplate si sa iti explorezi in mod sincer personalitatea. Poate esti inca tematoare sau anxioasa, dar nu lasa aceste sentimente sa te abata din drum. Abilitatea de a-ti evalua propriul comportament are la baza o anumita ambivalenta: invitabil, exista placere in descoperirea propriului sine, dar totodata va trebui sa renunti la imaginea pe care ti-o construisei despre tine insati.
Prea multa autocritica
Te-ai specializat in punerea la indoiala a propriilor actiuni. Cand te uiti in urma la situatiile si lucrurile care nu au functionat, de cele mai multe ori dai vina pe tine. In ceea ce te priveste, oamenii care nu stiu sa isi recunoasca propriile greseli sunt ipocriti si aroganti. Departe de felul in care te comporti tu. Nu crezi, totusi, ca ai o anumita predilectie catre a permite esecurilor si greselilor tale sa ocupe un loc central? Este important sa fii capabila sa iti recunosi erorile pentru ca acest lucru poate insemna sa nu le mai repeti, dar daca te acuzi prea des, se poate sa nu te mai dezvalui asa cum esti. Ar fi interesant de vazut de unde vine aceasta lipsa de stima de sine? Ai fost prea des criticata in copilarile? Poate ti s-a spus ca faci numai greseli si nu esti suficient de buna? Daca recunosti scenariul, acolo ai dovada. Orice tipar din copilarile tinde sa ne dea un confort al rutinei, chiar daca este una negativa. Tine de tine sa te distantezi de acest tipar si sa inveti sa iti recunosti si calitatile. Cauta ajutor, daca simti ca e necesar, pentru a-ti reconstrui stima de sine. Aceasta incredere te va ajuta sa te descoperi si sa te cunosti si intelegi mai bine.
✖

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!