Test: Stii cat de fericita esti?

7 dec. 2020

Ne dorim impliniri, succes, lucruri materiale sau o dragoste nemaintalnita pentru a ajunge la fericirea pe care o visam. Fa acest test si afla tu cat de fericita esti de felul tau?
20%
O colega vorbeste foarte mult despre sarbatorile familiei. Te gandesti:
ADe ce trebuie ca oamenii sa impartaseasca povestile despre sarbatorile in familie in detalii atat de plictisitoare?
BE frumos sa impartasesti cu altii momentele placute.
CCe incearca sa dovedeasca?
DLa naiba, uitasem de cina de week-endul viitor cu rudele.
Afli ca firma pentru care lucrezi isi schimba adresa. Te gandesti:
AOh, nu, oare ce birouri vom avea?
BNu e necesar, e bine unde sunteti acum.
CSuper, se vor mai schimba lucrurile.
DSper sa imi pot organiza locul de munca dupa cum imi place...
Descoperi, desi nu te asteptai, ca ai o seara libera. Tu:
APleci mai devreme de la serviciu si pentru a-ti intalni partenerul.
BTe bucuri de sansa neasteptata de a avea parte de putina pace si liniste.
CIntri in panica si faci niste aranjamente sociale urgente.
DNu crezi ca poti improviza pe moment o seara reusita.
O prietena este emotionata din cauza unui viitor interviu pentru un job. Tu:
ANu vrei sa o descurajezi, dar este evident ca va fi greu.
BTe bucuri pentru ea.
CO faci sa repete fiecare detaliu pana in ultima clipa.
DO inviti la tine pentru a o ajuta sa se pregateasca temeinic. Viitorul ei depinde de asta!
O veche cunostinta te suna din senin pentru a te intreba daca poti iesi la o cafea. Te gandesti:
ACe surpriza placuta!
BVa fi placut sa ne vedem din nou.
CCe fel de invitatie e asta asa, in ultimul moment?
DVoi avea timp sa termin ce am de lucrat, daca ne vom intalni acum?
Care a fost cel mai bun moment al tau astazi?
AIn aceasta dimineata, inainte sa ma trezeasca alarma.
BIn aceasta seara, cand am ajuns acasa dupa o zi lunga.
CO intalnire care a mers bine la serviciu.
DVestea ca voi merge intr-o calatorie de afaceri.
Ti-ai invitat parintii la cina. La final, mama ta vrea sa spele vasele. Tu:
AIi amintesti ca nu are sens, nu stie unde tii lucrurile.
BTe bucuri ca ai scapat de acea treaba.
CPreferi sa faci tu asta, dupa ce iti pleaca parintii.
DIi spui sa nu faca asta, nu e graba, vei face tu asta mai tarziu.
E aniversarea zile in care ti-ai intalnit partenerul. Tu:
APregatesti o surpriza spectaculoasa pentru amandoi.
BAbia astepti seara romantica pe care ai organizat-o.
CI-ai pregatit o surpriza, dar ai emotii pentru ca nu stii daca o sa-i placa...
DEsti sigura ca nu isi aminteste!
Tanjesti dupa:
AZiua de ieri.
BAcel „acum”.
CReusita in tot ceea ce faci.
DUrmatorul lucru important.
Te simti coplesita de lucrurile marunte de zi cu zi. Te gandesti:
AEi bine, viata n-a fost niciodata roz, nu-i asa?
BVoi abandona totul si o voi lua de la capat in alta parte.
CCe pot sa fac? Inevitabil, lucrurile se vor inrautati...
DImi voi face timp pentru a vedea de ce lucrurile nu merg bine pentru mine...
Prietenii te descriu:
AStresata
BCalma
CNemultumita
DMereu pe fuga
Dupa o cina cu prietenii, asteptati nota de plata. Tu:
ATe gandesti la o observatie ridicola pe care cineva a facut-o mai devreme.
BTe bucuri de ultimele minute ale serii in care ati iesit.
CIti faci griji referitor la cum vei ajunge acasa.
DTe gandesti la lucrurile care ar fi putut face seara si mai frumoasa. Asta e, poate data viitoare...
Un ultim pas
Pentru a vedea rezultatul, te rog abonează-te la newsletter prin următorul formular:
Îți mulțumim pentru abonare.
* Prin apăsarea butonului continuă, accepți abonarea la newsletter-ul Psychologies
Fericirea iti este umbrita de pesimism
Simti ca viata te dezamageste, ca e frustranta si nu crezi ca lucrurile se vor imbunatati. Nu te temi sa le spui celorlalti lucrul acesta si „servesti” oricui e dispus sa te asculte povestile tale de jale. Viata ta nu a fost tocmai roz, dar crezi ca lucrurile au fost mai usoare in trecut decat sunt acum. Si, ca pentru a pune paie pe foc, cand le vorbesti celorlalti despre asta, ei iti spun sa nu te mai plangi. Toti insista cu „Fii optimista. Lucrurile vor deveni mai bune”, ceea ce te face sa simti ca nu esti inteleasa si sa devii chiar mai pesimista. Orice eveniment neasteptat sau situatie noua te pune in alerta pentru ca te gandesti ca necunoscutul nu aduce niciodata ceva bun in ceea ce te priveste. Vezi ca alti oameni sunt idealisti si rupti de realitate si consideri ca trebuie sa devina constienti de faptul ca viata nu e usoara. Incearca sa tii cont de acest sfat: ti-ai construit, inconstient, o inchisoare mentala, iar acum esti prinsa acolo, fara sa stii cum sa evadezi. Si mai rau, crezi ca tu esti singura persoana din lume care vede lucrurile asa cum sunt ele in realitate. De unde vin cu adevarat aceste sentimente pesimiste – sunt ale tale sau le-ai mostenit de undeva? Ce te face sa crezi ca ceilalti se insala cand cred ca viata e frumoasa? Fericirea nu depinde numai de evenimente si rezultatele lor. E vorba despre modul in care reactionezi cand se intampla ceva si despre momentele scurte de placere de care trebuie sa te bucuri cand apar. Nu totul este negativ. Simti nostalgie dupa un trecut mai fericit, dar daca stii ca a existat un astfel de trecut, trebuie sa stii, de asemenea, ca viata a fost buna cu tine candva. Acest lucru se poate intampla din nou si cand se va intampla, sarbatoreste!
Fericirea ta tine de prezent
Iti place sa te bucuri de prezent, sa te bucuri de micile placeri alaturi de ceilalti si descoperi ca astfel ti se lumineaza ziua. Stii ca e important sa acorzi atentie tuturor lucrurilor care se intampla pe parcursul unei zile. Cu atat mai mult trebuie sa celebrezi lucrurile bune si sa nu petreci prea mult timp concentrandu-te asupra lucrurilor care nu au mers la fel de bine. Stii ca nu te poti bucura in totalitate de momentele frumoase ale vietii daca fugi de experientele dureroase, fara sa ti le asumi in totalitate. Daca nu stim cum sa traim nefericirea, atunci nu putem trai in totalitate cu bucurie, asa ca daca poti sa accepti momentele grele, atunci poti sa faci pace cu ele. Traiesti aceste momente cu realism, exprimandu-ti durerea, ramanand conectata cu cei pe care ii iubesti, fara sa incerci sa fii pozitiva cu orice pret. Nici nu fugi de durere, nici nu pui mare pret pe rezultatul unor anumite evenimente. In schimb, traiesti fiecare moment. Incearca sa urmezi acest sfat: stii cum sa recunosti si sa te bucuri de micile placeri, iar asta inseamna ca, in mod natural, imparti aceste momente cu ceilalti. Sentimentele noastre se reflecta in lume, indiferent daca sunt pozitive sau negative, fie ca ne place sau nu. De aceea, sa ai o atitudine echilibrata fata de fericire si sa-ti impartasesti fericirea cu ceilalti e un dar atat de pretios pentru lume.
Iti cenzurezi fericirea
Indiferent de situatie, intotdeauna incerci sa anticipezi ce ar putea sa mearga gresit. Aceasta vigilenta anxioasa necesita o cantitate mare de energie pentru ca mereu te uiti dupa probleme. Principalul tau obiectiv este sa anticipezi orice lucru nepotrivit care s-ar putea intampla. Asta pentru ca te temi ca nu te vei ridica la nivelul ocaziei, ca ceilalti vor vedea cumva ca nu esti de ajuns. Te indoiesti de propriile abilitati – de aici vine starea ta de spirit in care se observa panica. Pentru tine, viitorul pare deseori amenintator. Dar acest lucru nu te opreste sa fii intreprinzatoare si sa-ti vezi proiectele rodnice – asigurandu-te ca poti controla fiecare aspect. Incearca sa tii cont de acest sfat: consideri ca fericirea este un subiect dificil de abordat pentru ca presupune ca tu sa te opresti si sa te bucuri de viata. Esti atat de concentrata asupra evenimentelor din viitor, incat nu ai timp sa te bucuri pentru cateva momente de un lucru bine facut sau de o priveliste frumoasa. Dorinta ta de a scapa de o problema inainte sa apara inseamna ca esti o persoana obsedata de control indiferent ce faci, fie ca gatesti pentru prieteni sau te pregatesti pentru o evaluare la locul de munca. Chiar nu e necesar sa monitorizezi totul in acest fel, nu totul in viata este atat de important! Invata sa acorzi prioritate lucrurilor cu adevarat importante pentru tine. Asta te va ajuta sa iti masori eforturile mai eficient si sa renunti la celelalte lucruri. Cand vine vorba de lucruri mai putin importante, incearca sa le vezi ca pe un joc. Poti sa incepi cu lucruri si evenimente care te fac sa te simti relaxata. Spune-ti „Ok, nu ma voi gandi la cum se va termina asta si ce ar putea sa mearga bine sau rau. In schimb, voi astepta sa vad ce se intampla”. Apoi observa. Ce s-a intamplat si cum te-ai simtit dupa? S-ar fi putut intampla lucruri mai bune daca te-ai fi ingrijorat inainte? Sau lucrurile s-au asezat oricum? Facand asta, vei invata sa te bucuri atat de prezent, cat si sa privesti mai optimist viitorul.
Iti proiectezi mereu fericirea in viitor
Risti sa nici nu observi lucrurile bune si frumoase din viata ta, asteptand mereu altceva pentru a putea fi fericita. Uneori reusesti sa te bucuri de anumite ocazii ce ti se ivesc, dar imediat dupa aceea incepi sa proiectezi ce ar putea sa nu mearga bine, iar fericirea iti este umbrita. Alteori, nici nu esti atenta la ce se intampla in jurul tau, gandindu-te la ce ti-ai dori sa se intample si imaginadu-ti situatiile perfecte care te-ar bucura. Este firesc si sanatos sa ai obiective si dorinte de indeplinit, dar nu rata intamplarile minore care iti pot insenina viata. Uneori, prezentul ne poate aduce surprize placute, trebuie doar sa il vedem. Mai mult, fericirea este o stare care depinde exclusiv de tine. Daca o legi permanent de ceea ce ti-ai dori si nu ai inca, atunci nu vei reusi sa o recunosti, nici cand lucrurile respective se vor implini. In plus, nu uita ca deseori, ceea ce ne dorim nu este tocmai ceea ce avem nevoie. Acorda-ti timp si fa o lista a lucrurilor bune din viata ta, acum. Practica mai des recunostinta si permite-ti si bucurii simple, care iti pot aduce o nota de optimism in prezent. Satisfactia in viata este data de un sir de lucruri marunte, si nu neaparat de realizarile majore.
Foto: shutterstock.com
✖

Mulțumim pentru că vrei să fim prieteni!