Now Reading
Amurgul zeilor stepei

Amurgul zeilor stepei

Revista Psychologies
Autor: Ismail Kadare
Editura: Humanitas Fiction

Ismail Kadare, autorul romanului Amurgul zeilor stepei, aparut in 2009 la Editura Humanitas Fiction, a fost recompensat cu Premiul „Printul de Asturias pentru literatura”.
„Un roman de dragoste, dar care vorbeste totodata despre fata intunecata a falsului paradis sovietic”. (Le Magazine Littéraire)

Amurgul zeilor stepei, Ismail Kadare, Editura Humanitas Fiction

Ismail Kadare, autorul romanului Amurgul zeilor stepei, aparut in 2009 la Editura Humanitas Fiction, a fost recompensat cu Premiul „Printul de Asturias pentru literatura”.

„Un roman de dragoste, dar care vorbeste totodata despre fata intunecata a falsului paradis sovietic”.
Le Magazine Littéraire

„Opera lui Ismail Kadare alcatuieste harta unei intregi culturi. Avem de-a face cu un autor de talie universala, ce se incadreaza intr-o traditie a povestirii care merge pana la Homer.”
John Carey

„Lectia care se desprinde din aceasta carte este ca cetatenii statului comunist falimentar nu se pot elibera din mrejele lui, ba chiar nici nu-si imagineaza ca ar putea. Aici nu este vorba despre fiinte omenesti palpabile, ci despre fantasme. Dar lucrul acesta nu este o piedica in calea iubirii, nici a relatiilor sociale, si nici a dialogului.”
Alain Bosquet

„Avand mana libera sa critice URSS, cu care Tirana rupsese toate puntile, Kadare a putut sa denunte slabiciunile sistemului comunist fara a trezi suspiciunile criticii literare albaneze. Acesta este paradoxul romanului: scriitorul isi permite, pe un ton satiric, pe alocuri amar, sa critice indirect mecanismul guvernarii Albaniei, referindu-se chipurile la Moscova”.
‰ric Faye

Ismail Kadare, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane, a primit in ziua de 24 iunie a.c, marele premiu spaniol Printul de Asturias pentru literatura, acordat de Fundatia „Printul de Asturias” persoanelor si institutiilor a caror activitate constituie o contributie importanta la cultura universala, in domeniile literaturii si lingvisticii. Decernarea premiului a avut loc la Oviedo, in Spania, si la ea au participat toti cei 31 de candidati din 25 de tari ale lumii.

Printre acestia s-au aflat nume celebre ale literaturii, precum: cehul Milan Kundera, japonezul Haruki Murakami, olandezul Cees Nooteboom sau italianul Antonio Tabucchi. „Este un premiu elitist, care onoreaza cultura albaneza”, a declarat scriitorul Ismail Kadare intr-un interviu acordat agentiei ATSH. Premiul „Printul de Asturias pentru literatura” are o valoare de 50 000 de euro.

Romanele lui Ismail Kadare au fost traduse in zeci de limbi, scriitorul fiind nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel. In 2005 i s-a acordat primul International Man Booker Prize. In colectia „Raftul Denisei” i-au aparut romanele Palatul viselor (2007), Umbra (2008) si Amurgul zeilor stepei (2009).

Ismail Kadare

Ismail Kadare s-a nascut in 1936 in Albania, a absolvit Filologia la Tirana si si-a continuat studiile la Institutul de Literatura Maxim Gorki din Moscova. A debutat la optsprezece ani cu un volum de poezie, Inspiratii juvenile. Romanul Generalul armatei moarte (1963) ii aduce notorietatea internationala. In anii urmatori continua sa publice romane si numeroase volume de povestiri, dobandind o reputatie greu de egalat in lumea literara: Cetatea (1970), Tunetele ploii (1970), Cronica in piatra (1971), O capitala in noiembrie (1974), Amurgul zeilor stepei (1976), Palatul Viselor (1981), roman interzis de regimul lui Enver Hodja, Concert la sfarsitul toamnei (1988).

In 1990 Kadare primeste azil politic in Franta si pana in 2001 locuieste la Paris. In tot acest timp publica romanele: Piramida (1991), Umbra (1994), Spiritus (1996), Florile inghetate din martie (2000).

In 2001 Kadare se intoarce in Albania si scrie Fiica lui Agamemnon (2003), Succesorul (2003), Vremea nebuniei (2005), Accidentul (2008).

Ismail Kadare este si autorul unor eseuri, scrieri de memorialistica, precum si al cartii-document Moartea care ne-a unit (1998), despre evenimentele tragice din fosta Iugoslavie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top